Nagyvilág

Köszönjük a mókát, Trump elnök úr!

Január 20-án lesz egy éve annak, hogy Donald Trump áll az Amerikai Egyesült Államok élén. A sorozatos diplomáciai válsághelyzetek és az atompara közepette azonban kár lenne tagadni, hogy az amerikai politika az elmúlt egy év egyik legszórakoztatóbb jelensége volt. Ez természetesen főleg magának az elnöknek köszönhető, aki inkompetens húzásaival olykor a legtalpraesettebb humoristákat is zavarba hozta.

Összeszedtünk tíz momentumot, amelyek január óta megnevettették a világot – már ha egy kicsit figyelmen kívül hagyjuk, hogy a nukleáris kódok birtokosához kötődnek.

Alternatív tények

Alig ocsúdott fel Amerika a beiktatás izgalmaiból, a Trump-stáb máris megalkotott egy fogalmat, ami könnyedén lehetne akár a TV2 esti hírműsorának a címe is. Amikor ugyanis megjelentek a fotók az elnök beiktatásáról, és mindenki azzal jött, hogy Barack Obamáén négy évvel korábban mennyivel többen voltak, a Fehér Ház akkori szóvivője, Sean Spicer csak annyit mondott:

ez volt a legnagyobb tömeg, ami valaha összegyűlt egy beiktatáson. Pont.

Ezek után Trump kampánymenedzsere, Kellyanne Conway megmagyarázta a megmagyarázhatatlant, és azt mondta: Sean Spicer csak alternatív tényeket közölt.

Izé, elnök úr, ez nem így van

Rengeteg eset igazolja, hogy Trump nem az újságírótársadalom legnagyobb rajongója, azonban ezután a beszélgetés után csoda, hogy bárkit közülük beenged egyáltalán a Fehér Ház területére.

Február közepén ugyanis, amikor az elnök épp azzal dicsekedett, hogy Ronald Reagan óta ő a legnagyobb elektori többséggel megválasztott amerikai vezető, egy újságíró feltette a kezét, majd közölte, hogy ez szépen hangzik, csak sajnos köze sincs a valósághoz.

A közben eltelt hét elnökválasztáson ugyanis ötször kapott a győztes több szavazatot, mint Donald Trump. Ezek után az elnök elnézést kért, és elismerte, hogy tévedett. Nem, dehogyis, inkább továbbhárította a felelősséget, mondván, hogy ezt az információt mondta neki valaki, majd kérdőre vonta az újságírót, hogy ugye szerinte is jelentős volt a győzelme.

Nekem miért nem szólt senki?

Trump már februárban azzal töltötte ideje nagy részét, hogy arról beszélt, hogyan fogja eltörölni az Obama által bevezetett egészségbiztosítási rendszert. Amikor viszont szóba került, hogy mégis mi lenne az Obamacare alternatívája, az elnök azt mondta:

senki sem tudta, hogy az egészségügy ilyen bonyolult tud lenni.

Ugyanebben a hónapban a New York Times beszámolója szerint Trump arról panaszkodott, hogy nem magyarázták el neki eléggé, mit is csinál, amikor a nemzetbiztonsági tanács tagjává választotta Steve Bannont.

Áprilisban pedig a Reutersnek adott interjúban tett úgy, mintha az első munkanapján szembesült volna vele, mivel jár az állás, amit annyira szeretett volna. Ekkor arról beszélt, hogy szerette a régi életét, mert akkoriban sok mindent csinálhatott. Viszont most többet kell dolgoznia, mint eddig, pedig ő azt hitte, könnyebb lesz.

AFP PHOTO / JIM WATSON

A közönség segítségét kérem

Februárban történt, hogy sajtóértesülések szerint Trump hajnali háromkor felhívta az akkori nemzetbiztonsági tanácsadóját, Michael Flynnt, hogy mondja már meg neki, az erős vagy a gyenge dollár jó-e Amerikának. Flynn erre azt felelte, hogy az elnök kérdezzen meg inkább egy gazdasági szakembert a témában.

Trump és csapata egyébként már a kampányban is sokszor ismételgette, hogy az amerikai érdekeknek nem jó az erős dollár, mivel az amerikai cégek emiatt kerülnek versenyhátrányba a kínaiakkal szemben.

A kézfogás misztériuma

Még gombócból is sok lenne, annyi kínos videó készült az elnök kézfogásairól vagy kézfogási kísérleteiről az idén.

  • Február elején Sinzó Abe japán miniszterelnök a Fehér Házba látogatott, ahol megpróbált kezet fogni az amerikai elnökkel, a végeredményre azóta is csak keressük a szavakat.
  • Márciusban Trump és Merkel első találkozásakor az amerikai elnök egyszerűen nem volt hajlandó kezet fogni a német kancellárral, hiába kérdezett rá utóbbi többször is, hogy szeretne-e.
  • Trump és felesége júliusban Lengyelországba látogatott, ahol Andrzej Duda elnök és felesége üdvözölte őket. Azonban amikor Trump szeretett volna kezet fogni Agata Kornhauser-Dudával, a lengyel elnök felesége nem figyelt rá, így jöhetett létre a kínos pillanat.
  • Emlékezetes kézfogás kötődik Emmanuel Macronhoz is, az ő kézfogása Trumppal olyan hosszúra nyúlt, hogy sokan azt hihették, a végeztével már a 2020-as elnökválasztáson állhatnak a szavazófülkében.

Mutassátok, ma milyen jó elnök voltam

A Vice még augusztusban írt arról, hogy Trump beiktatása óta naponta kétszer kap egy dossziét, amit a róla szóló pozitív hírekből állítanak össze. Az egyik dosszié reggel, a másik délután érkezik meg az elnökhöz, tartalmuk pedig többek közt pozitív Twitter-posztok, Trumpot jó színben feltüntető hírek kinyomtatva és különböző fotók.

A Vice forrásai szerint vannak a Fehér Házban, akik csak „propagandadokumentum” néven emlegetik az elnök dossziéit.

AFP PHOTO / JIM WATSON

Nem nézhetek a Napba? Ő nem nézhet belém

Augusztusban nagyjából minden a napfogyatkozás körül forgott Amerikában, amit természetesen Trump és családja is megtekintett. Már hetekkel az esemény előtt szakértők sora ismételgette folyamatosan, hogy senki ne nézzen bele a Napba speciális szemüveg nélkül, mert maradandó károsodást okozhat akár másodpercek alatt is.

Természetesen az elnök ezt is nagyjából annyira vette komolyan, mint a klímaváltozás tényét, és szemüveg nélkül is megnézte az égi jelenséget. Aztán később vagy kapcsolt, vagy valaki szólt neki, de végül felvette a védőszemüveget.

Találkoztam vele. Jaj, várjunk, az én vagyok

Az Egyesült Államokban pusztító heves hurrikánok után az elnök arról beszélt egy sajtótájékoztatón, mely érintett területeket járta végig az elmúlt időszakban: volt Texasban és Floridában is, Puerto Rico meglátogatása után pedig találkozott a Virgin-szigetek elnökével is. Ezzel éppen csak egy apró probléma van: mivel a terület az Egyesült Államok külbirtoka, annak elnöke nem más, mint maga Donald Trump. A szigetcsoportnak kormányzója van John de Jongh személyében, Trump is nyilvánvalóan rá gondolt.

Akkor is én vagyok az év embere

Egészen szürreálissá vált a Time magazin és az amerikai elnök kapcsolata idén novemberben, miután Trump kiírta Twitterre: felhívták a Time-tól, hogy tavaly után valószínűleg újra ő lesz az év embere, de előbb el kellene mennie egy interjúra és egy fotózásra. Erre ő nemet mondott, mivel a „valószínűleg” neki kevés, majd a magazin közölte, hogy az elnök egyszerűen hazudik, december 6-ig nem mondanak semmit a győztesről.

Az már csak hab a tortán, hogy az elnök egyik golfklubjában az egyik falat egy olyan Time címlap díszíti, ami soha nem is létezett. Az év embere címet pedig végül nem ő nyerte el, hanem a #MeToo mozgalom.

Maradj otthon, nézzél tévét

Decemberben a New York Times hosszú riportja fedett fel újabb részleteket az elnök hétköznapjairól, a riportból pedig kiderült, hogy Trump napi nyolc órát tölt tévénézéssel. Előbb az MSNBC vagy a CNN, majd a Fox News műsorait követi figyelemmel, a távirányítóhoz pedig az elnökön és technikai stábján kívül senki más nem nyúlhat.

A tévé a különböző találkozók alatt is bekapcsolva marad, ilyenkor a háttérben lenémítva megy a műsor, hogy az elnök azért ne maradjon le semmiről.

Szintén az év utolsó hónapjában derült ki az amerikai elnök két volt kampánytanácsadójának könyvéből, mi Trump kedvence a McDonald’s-ban. Az elnök a gyorsétteremben két Big Macet, két Fish Macet és egy nagy csokis shake-et fogyaszt el, amit ha tanácsolhatjuk, csak a bátrak csináljanak utána.

Kiemelt kép: Europress / AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM

Ajánlott videó

Olvasói sztorik