Nagyvilág

Trump: Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának

Az amerikai nagykövetséget is átköltöztetik Tel-Avivból.

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának – jelentette be szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Az Egyesült Államok továbbra is mélyen elkötelezett a közel-keleti béke megteremtése mellett – hangsúlyozta Trump, és fogadkozott, hogy mindent megtesz a béke megteremtése érdekében az izraeliek és a palesztinok között.

Azt mondta, természetesen lesznek nézeteltérések és ellentétek, de biztosak abban, hogy végül, miután orvosolják ezeket az ellentéteket, elérkeznek a nagyobb megértéshez és együttműködéshez. Leszögezte, hogy Jeruzsálemnek mindhárom nagy vallás, a zsidóság, a kereszténység és az iszlám szent helyének kell maradnia.

Elmondta azt is, hogy utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse el a nagykövetség átköltöztetésének tervét. Bejelentette, hogy Mike Pence alelnök az elkövetkező napokban a Közel-Keletre látogat.

Kitért arra, hogy szerinte már régóta esedékes volt ez a döntés. Felhívta a figyelmet arra, hogy több elődje fontos kampányígéretévé tette ezt, de megválasztása után nem hozta meg a döntést. Felszólította a világ többi országát, hogy Jeruzsálem fővárosként történő elismerésével kövessék az Egyesült Államok példáját.

Az amerikai elnök előző nap már tájékoztatta a nagykövetség átköltöztetésének tervéről Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, aki figyelmeztette Trumpot, hogy a lépésnek veszélyes következményei lesznek.

Számos arab és európai ország már előzetesen tiltakozását, illetve aggodalmát fejezte ki  az amerikai döntés miatt. Jordánia pedig soros elnökként az Arab Liga, továbbá az Iszlám Együttműködés Szervezete rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik