Nagyvilág

Trump figyelmeztette Észak-Koreát

Donald Trump arra figyelmeztette szerdán Észak-Koreát, hogy ne becsülje alá, és ne tegye próbára a civilizált világot. Az amerikai elnök fogadkozott, hogy országa megvédi önmagát és szövetségeseit a phenjani nukleáris fenyegetéstől.

Az USA és Japán összefog Észak-Korea ellen
Donald Trump szerint a gyenge retorika hatástalan.

Donald Trump a dél-koreai parlamentben mondott kemény hangú beszédében azt üzente a kommunista Észak-Koreának, hogy nem tudja az Egyesült Államokat megfélemlíteni. Sürgette a világ országait, hogy közös erővel szigeteljék el Phenjant, megtagadva tőle a támogatás, ellátás és elismerés minden formáját.

Kínát és Oroszországot is arra szólította, hogy szállítsák le a phenjani rezsimmel fenntartott diplomáciai kapcsolatok szintjét, és szakítsanak meg vele mindenfajta kereskedelmi és egyéb kapcsolatot.

Nem engedjük meg, hogy megsemmisítéssel fenyegessék az amerikai városokat. Nem leszünk megfélemlítve

– hangoztatta Trump, aki szerint a világ sem tűrheti el, hogy a phenjani rezsim nukleáris pusztítással ijesztgessen.

Remélem, hogy nemcsak a mi országaink, hanem az összes civilizált ország nevében üzenem Észak-Koreának: ne becsüljön alá minket, és ne tegyen próbára minket

– fogalmazott Trump. Felszólította Phenjant, hogy mondjon le nukleáris rakétaprogramjáról, és lépjen a szabadság és gazdasági fejlődés útjára. Azt üzente Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek, hogy fegyverei nem nyújtanak neki biztonságot.

Az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust és a konfrontációt, de nem fog kitérni előle

– mondta Trump, aki szerint világ minél tovább tétlenkedik, a koreai helyzet annál veszélyesebbé válik, és csökkennek a válságrendezés lehetőségei.

Az amerikai elnök 12 napos ázsiai körútja keretében tett kétnapos látogatást Dél-Koreában, és vizitje végén szólalt fel a parlamentben. Néhány órával korábban, szerda reggel Mun Dzse In dél-koreai államfővel együtt fel akarta keresni a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetet, de útja a rossz időjárási körülmények miatt meghiúsult.

A Pentagon szerint csak szárazföldi invázióval lehet fellépni Észak-korea ellen
Csak ez vezetne eredményre az észak-koreai nukleáris program megsemmisítésében.

Trump előzőleg Japánban járt, és a nap folyamán Pekingbe repül, majd az elkövetkező napokban felkeresi Vietnamot és a Fülöp-szigeteket is. Körútján a tárgyalások középpontjában az Észak-Korea okozta válság áll.

(MTI, kiemelt kép: Europress / AFP PHOTO / Laurent FIEVET AND Lee Jin-man)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik