Élet-Stílus

Nők, akik legyőzték Trumpot, Kim Dzsongunt, a közömbösséget és a szexuális ragadozókat

Angela Merkel és Donald Trump után 2017-ben nem a világ meghatározó vezetőinek egyike került a Time címlapjára az év embereként: ezúttal öt nő képe van az első oldalon. Ők jelenítik meg a világszerte megjelenő kampányt: a #MeToo-t. Pedig az idei jelöltek között is ott volt Trump, sőt Kim Dzsongun is.

Harvey Weinstein, Kevin Spacey és több más neves férfi zaklatási botrányának napfényre kerülése után szexuálisan zaklatott és megtámadott nők milliói osztották meg saját történetüket a világhálón. A mozgalom spontán indult októberben, miután Alyssa Milano színésznő és aktivista egyik facebookos ismerőse barátjának javaslatára a következő üzenetet írta ki a Twitterre:

Ha titeket is szexuálisan zaklattak vagy bántalmaztak, írjátok ki válaszul erre az üzenetre, hogy engem is.

Az üzenetre két nap alatt közel egymillió válasz érkezett.

A Weinstein-botrány még október 5-én robbant ki, és mára világos, nem gyorsan letűnő ügyről van szó, valódi társadalmi párbeszéd bontakozhat ki az esetből. Épp aznap, amikor a Time kihirdette az év emberét, hat nő nyújtott be keresetet egy New York-i bíróságon Weinstein ellen, azt állítva, hogy a férfi gyakorlatilag egy bűnszervezetet hozott létre az általa elkövetett szexuális erőszak és zaklatások elleplezésére.

Az elmúlt néhány napban

  • lemondott a kongresszusban betöltött tisztségéről a szexuális zaklatásokkal vádolt John Conyers,
  • lemond a szexuális zaklatással vádolt szenátor, Al Franken, illetve
  • beperelték Bryan Singert, aki a vád szerint megerőszakolt egy 17 éves fiút.

Több ilyen eset lát napvilágot, mint valaha, annyi, amennyit már képtelenség a szőnyeg alá seperni, mert a világon nincs akkora szőnyeg.

De kik is ezek a nők a Time címlapján?

Ashley Judd, Susan Fowler, Adama Iwu, Taylor Swift és Isabel Pascual.

Miért pont ők?

Ashley Judd volt az egyik színésznő, aki még a Weinstein-botrányt kirobbantó New York Times riportban beszélt sérelmeiről. A színésznő arról számolt be, hogy húsz évvel ezelőtt a producer hotelszobájában adott neki találkozót, ahol fürdőköpenyben fogadta, és arra kérte, hogy masszírozza meg vagy nézze, amíg zuhanyozik. Judd a Time-nak most elmondta, miután elmenekült a helyszínről, többekkel megosztotta, mi történt vele. A hotel lobbijában az apja várta, aki éppen akkor volt látogatóban nála, a színésznő szerint az édesapja egyből látta rajta, hogy valami szörnyűség történt vele.

Susan Fowler nem a vörös szőnyegről érkezett a Time címlapjára, ő az, aki az idén februárban tálalt ki az Ubernél tapasztalt szexuális zaklatásokról. A botrány következtében a cég alapítója lemondott, húsz dolgozót pedig kirúgtak. Fowler szerint a légkör az Ubernél oda vezetett, hogy a nők aránya a fejlesztők között minimálisra csökkent. Hozzátette, miután panaszt tett, megfenyegették azzal, hogy lepontozzák a teljesítményét, ami megnehezíti az előléptetését vagy a cégen belüli áthelyezését.

Adama Iwu a kaliforniai cégeket átható szexizmus ellen emelte fel a hangját, miután egyik kollégája többek előtt fogdosni kezdte őt, ám senki nem lépett közbe. Iwu a kaliforniai kormányzóságnak írt nyílt levelet az incidens után, ezt közel 150 nő írta alá.

Taylor Swift még négy éve indított pert egy dj ellen, aki egy koncert előtt megfogta a fenekét. Az esetről fotó is készült, a bíróság pedig kártérítést ítélt meg az énekesnőnek, az összeg pedig mindössze egy dollár volt. Swift azt mondta, azért csak egy jelképes összeget jelölt meg, mert az volt az igazán fontos számára, hogy az eset például szolgálhasson a hasonló dolgokat átélő nőknek.

Döntött a bíróság Taylor Swift szexuális zaklatási perében
A zaklatónak 1 dollárt kell fizetnie az énekesnőnek, amiért megfogta a fenekét.

Isabel Pascual sem a sztárok világából került a magazin borítójára: a 42 éves nő egy mexikói földműves, aki eperszedéssel foglalkozik Kaliforniában. A nőt egy férfi folyamatosan zaklatta, majd azzal zsarolta, hogy ha mindez kiderül, bántani fogja a gyerekeit. A nő álnevet használ, hogy megvédje családját az esetleges támadásoktól. Pascual rettegett és csapdában érezte magát, amikor zaklatója egy idő után elkezdte követni hazafelé, úgy érezte, nincs elég ereje ahhoz, hogy megállítsa őt.

AFP PHOTO/ TIME INC./BILLY HELLS/HANDOUT

És az a könyök mit keres a képen?

Természetesen nem amatőr a Time képszerkesztője: a könyök a címlap fontos részét képezi. Tulajdonosa ugyanis egy kórházban dolgozó kétgyermekes anya, aki részt vett ugyan a fotózáson, de neve és személyazonossága elhallgatását kérte.

Miért ők lettek az év emberei?

Azért, mert ezek a nők valódi csatákat vívtak meg, megküzdöttek az előítéletekkel, vették a bátorságot és kiálltak magukért és társaikért. Tettek azért, hogy igazságosabb és jobb hely legyen a világ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik