Nagyvilág

Kaczynskiék leuralják a bíróságokat, a lengyelek tüntetnek

A tiltakozók diktátornak nevezték a kormánypárt vezérét.

Több ezren gyűltek össze Varsóban és más lengyel városokban vasárnap, hogy tiltakozzanak a bíróságok újjászervezése miatt.

A múlt héten véghez vitt igazságügyi reformot európai és lengyel ellenzéki politikusok is bírálták, úgy látják, az intézkedések sértik az igazságszolgáltatás függetlenségét és a jog uralmát.

A tüntetők Varsóban azt skandálták, hogy megvédik a demokráciát, és diktátornak nevezték a kormányzó Jog és Igazságosság Párt vezetőjét, Jaroslaw Kaczynskit, aki az ország legnagyobb hatalmú politikusa.

Az új szabályozás értelmében a parlament választja meg a bírói tanács tagjait. Ez a testület határozza meg és tartatja be a bírákkal szemben támasztott etikai elvárásokat, és felügyeli a bírói kinevezéseket. Eközben a törvényhozás előtt van az a tervezet, amely a legfelsőbb bíróság bíráinak kinevezését az igazságügyi miniszter hatáskörébe utalná.

Kaczynski a változtatásokat azzal indokolta, hogy a lengyel igazságszolgáltatási rendszer a kommunizmusban gyökerezik, ezért radikális reformra van szükség. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik