Nagyvilág

Kaczynskiék leuralják a bíróságokat, a lengyelek tüntetnek

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 07. 16. 17:59

A tiltakozók diktátornak nevezték a kormánypárt vezérét.
Korábban a témában:

Több ezren gyűltek össze Varsóban és más lengyel városokban vasárnap, hogy tiltakozzanak a bíróságok újjászervezése miatt.

A múlt héten véghez vitt igazságügyi reformot európai és lengyel ellenzéki politikusok is bírálták, úgy látják, az intézkedések sértik az igazságszolgáltatás függetlenségét és a jog uralmát.

A tüntetők Varsóban azt skandálták, hogy megvédik a demokráciát, és diktátornak nevezték a kormányzó Jog és Igazságosság Párt vezetőjét, Jaroslaw Kaczynskit, aki az ország legnagyobb hatalmú politikusa.

Az új szabályozás értelmében a parlament választja meg a bírói tanács tagjait. Ez a testület határozza meg és tartatja be a bírákkal szemben támasztott etikai elvárásokat, és felügyeli a bírói kinevezéseket. Eközben a törvényhozás előtt van az a tervezet, amely a legfelsőbb bíróság bíráinak kinevezését az igazságügyi miniszter hatáskörébe utalná.

Kaczynski a változtatásokat azzal indokolta, hogy a lengyel igazságszolgáltatási rendszer a kommunizmusban gyökerezik, ezért radikális reformra van szükség. (AP)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.