Külföld
Brüsszel, 2015. szeptember 23.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megérkezik az uniós tagállamok állam- és kormányfõinek a migránsválság ügyében összehívott rendkívüli csúcstalálkozójára Büsszelben 2015. szeptember 23-án. (MTI/AP/Martin Meissner)

Nyolc órán át hallgatták ki Lengyelországban az Európai Tanács elnökét

24.hu
24.hu

2017. 04. 20. 06:40

Több mint nyolc órán át hallgatták ki lengyel ügyészek szerdán Donald Tuskot, az Európai Tanács jelenlegi elnökét, akit tanúként idéztek be a lengyel katonai elhárítás hatásköri túllépéssel gyanúsított, két egykori főnökének az ügyében.

A kihallgatás újságíróknak nyilatkozva az egykori lengyel liberális kormányfő azt mondta, hogy “az egész ügy messzemenően politikai indíttatású”. Hozzátette ugyanakkor, hogy a nyomozásról nem adhat ki semmilyen információt.

Tuskot, akit Jaroslaw Kaczynskinak, a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt nagyhatalmú vezetőjének legfőbb ellenfeleként tartanak számon, még márciusban ki akarták hallgatni, de akkor Európai Parlamenti elfoglaltságai miatt nem tudott ennek eleget tenni.

Megnehezítenék

Eredetileg alig néhány nappal azután idézték be, hogy az Európai Unió vezetői – figyelmen kívül hagyva a lengyel kormány határozott tiltakozását – egy újabb időszakra bizalmat szavaztak neki az Európai Tanács (ET) élén. Varsó a döntés miatt csalással vádolta az EU vezetését.

Szerda esti nyilatkozata szerint Tusk tájékoztatta az ügyészt arról, hogy élni fog az uniós posztjával járó teljes körű mentelmi joggal, amennyiben arra a következtetésre jut, hogy a vizsgálatot “szándékosan arra használják fel, hogy megnehezítsék, vagy lehetetlenné tegyék” számára ET-elnöki mandátumának gyakorlását”.

A Varsóba érkező Donald Tuskot szerda reggel uniós zászlókat lengető hívei kísérték a pályaudvarról az ügyészséghez. Ellentüntetők ugyanakkor a volt kormányfőt rabruhában ábrázoló transzparenseket emeltek a magasba.

Túllépés

Az ügyészség azzal gyanúsította meg decemberben a lengyel katonai elhárítás (SKW) két volt főnökét, Janusz Nosek tábornokot és Piotr Pytelt, hogy közvetlenül a 96 tagú állami küldöttség halálával járó 2010-es szmolenszki légi katasztrófa után hatáskörüket túllépve együttműködési megállapodást kötöttek az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB) az akkori miniszterelnök tudomása nélkül.

Egyes sajtójelentések szerint az Afganisztánban szolgáló lengyel katonák kivonulásában való együttműködés volt a megállapodás témája, mások szerint azt tette lehetővé, hogy az FSZB egyes tisztjei szabadon felkereshessék a lengyel katonai elhárítás központját.

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó PiS rendkívül befolyásos vezetője azzal is vádolja Tuskot, hogy “erkölcsi felelősséget” visel az Oroszországban bekövetkezett, és ikertestvére, Lech akkori államfő halálát is okozó légikatasztrófáért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.