Nagyvilág

Orbánt még ebben a hónapban számon kéri Brüsszel

Orbán Viktor miniszterelnök várhatóan részt fog venni az Európai Parlament április végi plenáris ülésén Brüsszelben, hogy elmondja az álláspontját a Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazott aggodalmakról.

Sajtótájékoztatóján Frans Timmermans a brüsszeli testület első alelnöke elmondta, a tapasztalat azt mutatja, hogy a magyar hatóságok a nézetkülönbségek ellenére is mindig készek a párbeszédre, és ebben a tekintetben más a helyzet, mint Lengyelország esetében, amely elutasítja a dialógust a jogállamisági kérdésekben.

Hangsúlyozta, a bizottság egy

átfogó vizsgálattal képet szeretne kapni arról, hogy Orbán Viktor milyen irányba kormányozza Magyarországot.

Hozzátette, véleménye szerint ez mindenki számára hasznos lenne.

Mint mondta, úgy gondolja, hogy megoldást tudnak majd találni a vitás kérdésekre, ha nem, akkor pedig az Európai Unió Bírósága fog dönteni az egyes ügyekben.

Az Európai Parlament Jean-Claude Juncker elnök kezdeményezésére “aktuális magyarországi témákat” vett napirendre a szerdai ülésén, megvizsgálták, hogy a kormány egyes közelmúltbeli intézkedései összhangban állnak-e az uniós joggal. Timmermans példaként említette a

  • felsőoktatási törvény előző heti módosítását,
  • a civil szervezetek átláthatóságáról szóló jogszabályt,
  • a menedékkérők fogva tartását lehetővé tévő rendeletet,
  • illetve a roma gyerekek iskolai szegregációját.

A Magyarországgal szemben jelenleg folyó kötelezettségszegési eljárások kapcsán elmondta, a következő szintre fognak lépni, amennyiben úgy látják, hogy nincs előrelépés. Hozzátette, véleménye szerint megoldást tudnak majd találni a vitás kérdésekre, ha nem, akkor pedig az Európai Unió Bírósága fog dönteni a jelenlegi és az esetleges jövőbeni ügyekben.

Az Európai Bizottság vizsgálja az ügyet

Vizsgálatot indít az Európai Bizottság a magyar felsőoktatási törvény előző heti módosításával kapcsolatban, amely sokak szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet – jelentette be szerdán Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke.

Timmermans közlése szerint a szervezet azt fogja vizsgálni, hogy a

törvénymódosítás összhangban áll az Európai Unió alapértékeivel.

Mint mondta, a lépés érinthet uniós jogot, meg kell vizsgálni például, hogy a törvény sérti-e a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadságát.

Hozzátette, az objektív, tényeken alapuló vizsgálatot a lehető leghamarabb le akarják zárni.

Az alelnök emellett arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság saját válasszal fog előállni a magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! nevű kampányára.

Palkovics László oktatási államtitkár azt mondta, legfeljebb a működési engedélyét veszítheti el a CEU, de a képzései nem kerülnek veszélybe, ha nem teljesíti a múlt héten elfogadott törvény szabta két új feltételt. Az Egyesült Államok pedig egyértelműen kifejezte, hogy a magyar kormánynak fel kell függeszteni a CEU ellehetetlenítését célzó törvényt.

Szerda délután újra tüntetnek a CEU mellett, már 25 ezren jelezték részvételüket.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik