Közélet

Tényleg életben maradhat a CEU akkor is, ha nem teljesíti a törvényt

Legfeljebb a működési engedélyét veszítheti el a CEU, de a képzései nem kerülnek veszélybe, ha nem teljesíti a múlt héten elfogadott törvény szabta két új feltételt – mondta a hvg.hu-nak az oktatási államtitkár.

Az oktatási államtitkárt az után kérdezte meg a portál, hogy keddi brüsszeli tárgyalása után azt nyilatkozta: van lehetőség arra, hogy megmaradjon a CEU. Palkovics ugyanis azt magyarázta, ha a CEU (tehát az amerikai intézmény) nem teljesíti az új előírásokat – vagyis nem kezd a származási országban is oktatási tevékenységbe, és nem születik amerikai-magyar megállapodás a működéséről – felhatalmazást adhatna a Közép-európai Egyetemnek, hogy a megbízásából egy licencszerződéssel végezze a képzéseit, így a hallgatók diplomáját ugyanúgy, mint előtte, a CEU bocsátaná ki.

A hvg.hu-nak Palkovics most megerősítette ezt, vagyis

ha az intézmény meg akarja oldani a problémát, akkor gyakorlatilag csak két önálló jogi személyiségnek számító egyetem: az amerikai CEU és a magyar Közép-európai Egyetem (KEE) magyar egyetem 2009-ben kötött licencmegállapodását kell kibővítenie.

Adódik a kérdés, hogy a kormány ezt a lehetőséget eddig miért nem kommunikálta, Palkovics erre azt mondta, mert az egyetem ügye, nem a politikáé.

Én is és a kormány is végig azt mondta, hogy nem akarja bezárni a CEU-t, csak azt akartuk, hogy a működési feltételei legyenek átláthatóak.

Amikor pedig a CEU rektorával, Michael Ignatieffel tárgyalt, a készülő törvényről beszéltek, a licencszerződéseket viszont az egyetem köti és kezeli saját hatáskörében, a törvény azokba eddig sem és a módosítás után sem szól bele – érvelt Palkovics.

Az államtitkár az atv-nek is nyilatkozott. Azt mondta, nem indokolt a felsőoktatási törvénymódosítás felfüggesztése, azt az Országgyűlés már megszavazta, az államfő aláírta, és ki is hirdették

Ajánlott videó

Olvasói sztorik