Nagyvilág

Kongresszusi jóváhagyás nélkül rendelte el Trump a szíriai légi csapásokat

Ez az első közvetlen amerikai támadás az Aszad-rezsim ellen.

Donald Trump amerikai elnök péntekre virradó éjjel, az Aszad-rezsim elleni amerikai légi csapások bejelentésekor kijelentette: a beavatkozás elkerülhetetlen annak érdekében, hogy elrettentsenek a vegyi fegyverek újbóli bevetésétől, és felszólította a többi nemzetet is, hogy csatlakozzon azokhoz az erőfeszítésekhez, melyek célja a szíriai vérfürdő és mészárlás beszüntetése.

Trumpnak nincs kétsége

Ez az első közvetlen amerikai támadás a szíriai kormány ellen – az AP hírügynökség értékelése szerint az elnök azt kockáztatja ezzel, hogy egyre mélyebbre bonyolódik a konfliktusban, amit elődje igyekezett elkerülni. Ám Trump, amikor floridai rezidenciáján bejelentette a támadást, hangsúlyozta: nincs kétség afelől, hogy Bassár el-Aszad felel a keddi vegyifegyver-támadásért, amelynek kiszolgáltatott férfiak, nők és gyermekek voltak az áldozatai.

Az elnök a támadást a Kongresszus jóváhagyása és az ENSZ támogatása nélkül rendelte el. Amerikai tisztviselők szerint megvolt a joga ahhoz, hogy az amerikai érdekek és a civil lakosság védelme érdekében ezt tegye.

Az elnökjelölti kampányban még Trump is az ellen foglalt állást, hogy Amerika elmerüljön a szíriai polgárháborúban. Úgy tűnik azonban, hogy az elnökre hatottak a vegyifegyver-támadásban meghalt gyerekek fényképei, a gáztámadást az emberiség szégyenének nevezte, ami „rengeteg határt átlépett”.

Üzenet Kínának

A vegyifegyver-támadás felelősségét több amerikai kormánytag is Oroszországra, az Aszad-rezsim legfontosabb szövetségesére hárította. Rex Tillerson külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Moszkva nem tartotta magát ahhoz a 2013-as egyezményhez, amelynek célja az volt, hogy Szíriát megfossza vegyifegyver-készleteitől. Tillerson szerint Oroszország vagy bűnrészes, vagy csak alkalmatlan volt a megállapodás betartatására.

Az amerikai légi csapásokra épp akkor került sor, amikor Trump Hszi Csin-ping kínai elnököt látta vendégül, akivel egy másik égető biztonsági kérdésről, az észak-koreai atomprogramról is egyeztetett. A szíriai légitámadás akár jelzés is lehet Kína számára, hogy az új amerikai elnök nem ódzkodik az egyoldalú katonai lépések megtételétől, még akkor sem, ha más nemzetek – így Oroszország vagy Kína – állnak útjában.

A Trump-kormányzat a múlt héten még azt jelezte, hogy az Egyesült Államok már nem akarja mindenáron eltávolítani a hatalomból Bassár el-Aszadot. Amerikai tisztségviselők szerint az, hogy most mégis sor került a légitámadásra, nem jelez komolyabb eltolódást a Szíriával kapcsolatos politikát illetően. A Pentagon szóvivője azt mondta, a cél az volt, hogy elrettentsék az Aszad-rezsimet az újabb vegyifegyver-támadásoktól.

Sok kérdést vet fel

A szíriai kormányerőkkel szembeni beavatkozás megnehezítheti azoknak az amerikai katonáknak a helyzetét is, akik a közel-keleti ország északi részén vesznek részt az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Problémát jelenthet az is, hogy a Szíriában állomásozó orosz haderők összeolvadtak az Aszad-rezsim erőivel, amelyet iráni csapatok is segítenek az ellenzéki csoportok elleni küzdelemben.

Obama már három és fél évvel ezelőtt, egy Damaszkusz közelében bekövetkezett, több száz halálos áldozattal járó vegyifegyver-támadás után kilátásba helyezte a katonai beavatkozást, az amerikai hadihajók készen álltak a bevetésre a Földközi-tengeren. Végül az akkori elnök úgy döntött, inkább Oroszországgal együttműködve igyekszik elérni az Aszad-rezsim vegyifegyver-készleteinek felszámolását – emlékeztet az amerikai hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik