Nagyvilág

Kínos pofonba szaladhat bele ma Donald Trump

Az amerikai elnök egyik legfontosabb kampányígéretéről tartanak ma szavazást. És a kudarc rendkívül kínos lenne a magát örök nyertesnek beállító Donald Trumpnak, akinek nagy szüksége lenne végre egy győzelemre.

Alig több mint két hónapja tartó elnökségének legfontosabb pillanatához érkezett el Donald Trump és vele együtt a Republikánus Párt. A képviselőházban ugyanis csütörtökön tartanak szavazást az amerikai elnök egyik legfontosabb kampányígéretéről, az Obamacare néven ismertté vált egészségügyi reform visszavonásáról.

És egyelőre nagyon úgy tűnik, hiába a republikánus többség, nem lesz elég szavazat a törvénytervezet elfogadásához. Ráadásul a kudarc nem a demokraták miatt következhet be, hanem a konzervatív republikánus képviselők ellenállása miatt. Trump, érezve, mennyire kell neki már végre egy igazi győzelem, az elmúlt napokban erőteljesen igyekezett maga mellé az ingadozó képviselőket. Az eredmény egyelőre kérdéses.

A Barack Obama elnökségének legnagyobb eredményének számító törvényt napra pontosan hét éve írt alá az előző elnök, miután rendkívül kemény küzdelmek árán elfogadta azt a kongresszus. A republikánusok azóta támadják a jogszabályt, amit a jóléti (értsd: „szocialista”) állam túlkapásaként értékelnek, és hét éven át fogadkoztak, hogy mindent meg fognak tenni a visszavonásáért. És most, hogy végre egy republikánus elnök ül a Fehér Házban, és a kongresszus mindkét házában is ők vannak többségben, lehetőségük is lenne rá. Mi akkor a gond?

A mérsékelt és ultrakonzervatív republikánusok is utálják

A republikánusoknak tengernyi idejük volt arra, hogy kidolgozzanak egy törvénytervezetet az Obamacare visszavonására. Most mégis az utolsó utáni pillanatokban is újabb és újabb változtatásokat hajtottak végre a Paul Ryan republikánus házelnök által benyújtott tervezeten, amit a párt legkonzervatívabb tagjai azért kritizáltak, mert nem megy elég messzire, miközben a mérsékelt republikánusok pont azért aggódnak, hogy túl messzire megy, olyan szabályokat szüntetne meg, amelyekre szerintük szükség van. A tervezetet ráadásul még republikánus kormányzók, valamint kórházak és egészségügyi szolgáltatók is ellenzik.

Kínos pofonba szaladhat bele ma Donald Trump 1
Donald Trump amerikai elnök és Paul Ryan házelnök (Fotó:Win McNamee/Getty Images)

A mostani szavazás alighanem csak egy hajszálon fog múlni. Az American Health Care Act (amerikai egészségügyi ellátásról szóló törvény) elfogadásához egyszerű többségre lenne szükség a 435 fős képviselőházban, de egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz meg a szükséges 215 igen szavazat (eredetileg 216 kellet volna, de az egyik demokrata képviselő egy családjában történt haláleset miatt nem tud részt venni a szavazáson). Annak ellenére, hogy 237 képviselővel a republikánusok vannak többségben. Azaz a republikánus vezetés csak 22 szavazatot veszíthet. (A demokrata képviselők mind nemmel fognak szavazni.)

Az ingadozó képviselők megnyerésére a republikánus vezetés és a Fehér Ház egymás után nyújtotta be a módosító javaslatokat. Hétfő este több változtatást is végrehajtottak a tervezeten, hogy mind az ultrakonzervatív, mind a mérsékelt képviselők elégedettek legyenek vele. A republikánusoknak annyira szükségük van minden egyes szavazatra, hogy még egy olyan módosítást is beleillesztettek, aminek egyetlen egy célja a New York-i képviselők megnyerése volt.

Kínos pofonba szaladhat bele ma Donald Trump 2
Paul Ryan házelnök sajtótájékoztatót tart (Fotó: Mark Wilson/Getty Images)

Közben Trump is minden erejét megfeszítve igyekezett a tervezet mellé állítani a képviselőket. Kedden ellátogatott a kongresszusba, hogy meggyőzze a republikánus koalíció tagjait. Az elnök – egyesek szerint viccelődve, mások szerint alig leplezve – azzal fenyegette meg a nemmel szavazó képviselőket, hogy a jövőre esedékes választások alatt elveszíthetik képviselői helyüket, ha nem sikerül elfogadni a tervezetet. Külön néven említve egyes politikusokat, akik erőteljesen hangoztatták ellenérzésüket saját pártjuk tervével kapcsolatban.

A legnagyobb ellenállást az ultrakonzervatív republikánus képviselőket tömörítő Szabadság koalíció (Freedom Caucus) tagjai támasztják a törvénnyel szemben, akiket még szerdán is igyekezett Trump megnyerni a Fehér Házban tartott tanácskozáson. A számukra tett engedmények ellenére a csoport vezetője, Mark Meadows észak-karolinai képviselő szerda délután azt közölte, 25 tagjuk továbbra is ellenzi a tervezetet.

Egyikük, a Kentucky állambeli Thomas Massie –aki korábban bűzölgő szeméthalomként jellemezte a tervezetet – egyenesen kijelentette, hogy megváltoztatta „nem” szavazatát „soha nemre”. A CNN-nek nyilatkozva pedig aggodalmát fejezte ki, hogy Donald Trump az újraválasztását kockáztatja, ha átmegy a tervezet.

Az ultrakonzervatív szavazatokért folytatott küzdelemben tett engedmények közben újabb problémát jelentettek a republikánusoknak. A változtatásokkal ugyanis feldühítették és elijesztették a mérsékelt republikánus képviselőket, akiket Paul Ryan házelnök és a republikánus vezetés egy szerda esti találkozón sikertelenül próbált az igen táborba átcsábítani.

A mérsékelt republikánusokat tömörítő Kedd Csoport (Tuesday Group) vezetője, Charlie Dent pennsylvaniai képviselő a találkozó után azzal magyarázta ellenállását, hogy jelenlegi formájában a törvény azt eredményezné, hogy túl sok amerikai, főleg szegények és idősek veszítenék el egészségügyi biztosításukat, vagy válna számukra megfizethetetlenné.

Közben a demokraták inkább csak szép csendben kivárnak, és igyekeznek semmit sem tenni – igaz, sok mindent nem is tehetnének – Obama legnagyobb elnöki örökségének megvédésére, abban bízva, a republikánus belső csatározásai elintézik saját tervezetük bukását.

Trump a győzelemmel is veszíthet

Az amerikai elnök számára rendkívül fontos, hogy átmenjen a törvénytervezet a képviselőházi szavazáson, hiszen ez lesz elnökségének első igazán jelentős jogszabálya, és a kudarc igencsak rossz fényt vetne rá. Egyik legfőbb érve, amivel a republikánus képviselőket megpróbálja rávenni az igen voksra, hogy ellenállásukkal elnökségét és elnöki programját veszélyeztetik, hiszen ha saját párttársait sem tudja meggyőzni, komoly kérdések merülnek fel majd hatalmával kapcsolatban.

Ráadásul még az esetleges győzelme is rövid életű lehet. A kongresszus költségvetési hivatal (CBO) becslése szerint a republikánus törvénytervezet életbe lépése miatt 2018-ra 14 millióval több amerikainak nem lenne egészségügyi biztosítása, mint az Obamacare alatt (és ez a szám 2026-ra 24 millióra nőne), és elemzők szerint pont azok a választók szenvednék ezt meg legjobban, akik Trumpot győzelemre segítették. Ami azt jelentené, hogy a demokratáknak jó esélyük lenne a 2018-as választásokon növelni képviselőik és szenátoraik számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik