Nagyvilág

Saját vejét is maga mellé veszi a Fehér Házban Trump

Jared Kushner ügyvédje szerint erre az esetre nem vonatkoznak a nepotizmust tiltó törvények.

A Fehér Ház vezető tanácsadójává nevezte ki saját vejét Donald Trump, az erről szóló sajtóértesüléseket a leendő elnök stábja megerősítette.

Az ingatlanüzlettel foglalkozó Jared Kushner Trump idősebb lányának, Ivankának a férje. Már a kampányban is Trump egyik legfontosabb tanácsadója, a színfalak mögött az egyik legbefolyásosabb embere volt. Az elnökválasztás óta közvetítőként tevékenykedett az átmenetért felelős csapat és a külföldi kormányok között, izraeli tisztségviselőkkel tartotta a kapcsolatot és Boris Johnson brit külügyminiszterrel is találkozott.

Trump közölte: veje „felbecsülhetetlen tagja lesz” csapatának, miközben ő „megtervezi és végrehajtja ambíciózus céljait”.

A közeli hozzátartozó magas pozícióba emelése ugyanakkor etikai és jogi kérdéseket is felvet. Jamie Gorelick, Kushner ügyvédje ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy a nepotizmust tiltó törvény nem terjed ki a Fehér Házra.

Az ügyvéd azt is elárulta, hogy Kushner lemond családja ingatlanvállalkozásának vezérigazgatói tisztségéről, és a New York Observer hetilap tulajdonosi jogait sem fogja gyakorolni. Fizetését nem fogja felvenni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik