Külföld
NATO Secretary General Jens Stoltenberg  speaks during a press conference with  chairman of the Presidency of Bosnia Herzegovina at the NATO headquarters in Brussels on November 9, 2016.  / AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER

A NATO-vezér szerint Trump elnöksége alatt is megmarad Amerika vezető szerepe

24.hu
24.hu

2016. 11. 18. 18:47

Korábban a témában:

Teljesen biztos, hogy az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége idején is fenn fogja tartani az amerikai vezető szerepet a NATO-ban – jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára egy pénteki konferencián Brüsszelben.

Stoltenberg elmondta, reméli, hogy mielőbb tárgyalhat a megválasztott amerikai elnökkel, és tájékoztathatja arról, hogy számára is kulcsfontosságú cél az európai NATO-tagországok katonai költségvetésének növelése, amelyet a tagországok védelmi miniszterei is támogatnak. Hozzátette, a fő akadályt a pénzügyminiszterek ellenállása jelenti.

Fel kell hagyni a csökkentésekkel, és fokozatosan fel kell emelni a védelmi költségeket a bruttó hazai termék 2 százalékára

– szögezte le a NATO-főtitkár a Német Marshall Alap nevű kutatóintézet rendezvényén.

A főtitkár úgy fogalmazott, hogy az utóbbi időben elmozdulás történt ebbe az irányba, de nagyon sok még a tennivaló a cél elérése érdekében.

Biztos vagyok benne, hogy Trumpnak ez lesz a fő prioritása a NATO tekintetében

– mondta.

A 20. század történelmének egyik fontos tanulsága, hogy egy biztonságos és sikeres Európa az Egyesült Államokat is biztonságosabbá és sikeresebbé teszi

– mondta Stoltenberg.

A NATO később közleményt adott ki, miszerint Jens Stoltenberg délután telefonbeszélgetést folytatott Donald Trumppal. A felek egyetértettek benne, hogy a szövetség megléte és hatékony működése hosszú távon is rendkívül fontos, valamint megvitatták az új biztonsági környezet jelentette kihívásokat.

Mint írták, Soltenberg megköszönte Trumpnak, hogy a kampányában felhívta a figyelmet a védelmi költségek emelésének fontosságára. Mindketten úgy vélték, hogy ugyan történt előrelépés az igazságosabb tehermegosztás terén, de sok még a tennivaló az ügyben.

Szakértők szerint az európai vezetőket aggodalommal tölti el Trump álláspontja,

  • részben mert nyíltan az Oroszországhoz közeledés mellett kötelezte el magát,
  • részben pedig mert a NATO költségvetésének, az amerikai hozzájárulásnak az újratárgyalását helyezte kilátásba.

Az üzletember korábban úgy nyilatkozott, hogy orosz agresszió esetén csak azoknak a NATO-tagországoknak a védelméhez nyújtana segítséget, amelyek teljesítették szövetségesi kötelezettségeiket.

Beszédében Stoltenberg emellett a törökországi helyzetre is kitért, és arról számolt be, hogy a török hadsereg több, a NATO-nál szolgálatot teljesítő tagja is menedékkérelmet nyújtott be Európában. A főtitkár a jogállamiság elveinek tiszteletben tartására sürgette a török hatóságokat, hozzátéve, hogy a jövő heti isztambuli látogatásán fel fogja vetni az emberi jogok kérdését.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára nemrég válaszolt a megválasztott elnök kritikáira, emlékeztetve őt, hogy a tagállamok azonnal az Amerikai Egyesült Államok segítségére siettek a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.