Nagyvilág

Amerika összehangolt terrortámadás áldozata lett – a World Trade Center tragédiája

Amerika összehangolt terrortámadás áldozata lett – a World Trade Center tragédiája

2001. szeptember 11-én, helyi idő szerint reggel 8:46-kor al-Kaida terroristák által eltérített gép csapódott a New York-i World Trade Center, a Világkereskedelmi központ északi tornyába.

9:03-kor egy másik gépet a déli toronyba vezettek.

A harmadik gép 9:37-kor a Pentagonnak ütközött, a negyediken az utasok megpróbálták visszavenni az irányítást, a terroristák a feltételezések szerint a Fehér Házba vezették volna, Pennsylvania felett zuhant le.

Amerika összehangolt terrortámadás áldozata lett.

AFP / Henny Ray Abrams
AFP / Henny Ray Abrams

Összesen 2977 ember vesztette életét és 19 géprabló terrorista. Az áldozat közül 246-an a repülőgépeken utaztak, az utasok között nem volt túlélő. A sérültek száma 6000-nél is több volt.

Afp / Paul J. Richards
Afp / Paul J. Richards

Stanley Praimnath látta a déli toronyból látta a repülőt, mégis túlélte a támadást. A Fuji Bank alkalmazottjaként a torony 81. emeletén lévő irodában volt, amikor meglátta, hogy lángokban a másik torony.

AFP / Stan Honda
AFP / Stan Honda

Menekülni akart, de a kijáratnál a biztonsági őr visszaküldte őt, hogy nem biztonságos elhagyni az épületet. Az irodájába visszatérve látta, ahogy a United Airlines 175-ös járatát a torony felé tart. Elmondása szerint az utolsó pillanatokban a gép megdöntötte szárnyait és „elképzelhetetlen mennydörgéssel” csapódott az épületbe. Praimnath egy másik túlélő, Brian Clark segítségével elindult az egyetlen épen maradt lépcsőház felé, amelyen keresztül eljutottak a becsapódás alatti emeletekre és sikerült elhagyniuk az épületet.

A WTC tornyai két óra alatt omlottak össze. 1973. április 4-én nyitották meg a tornyokat, akkor direkt úgy tervezték őket, hogy összeomláskor magukba roskadjanak, ez is történt.

AFP / Doug Kanter
AFP / Doug Kanter

Az ikertornyok 110 emeletesek voltak, az északi 411, a déli 409 méter magas, antennákkal együtt 526,3 méter.

A terrortámadás után Amerika háborút indított Afganisztán ellen, az al-Kaida vezérét, Oszama Bin Ladent 2011. május 2-án ölték meg.

De a világ azóta is hadban áll a terrorizmussal.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

2013-ra új felhőkarcoló, a One World Trade Center épült az ikertornyok helyére.

(WTC, Business Insider, Guardian, BBC)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik