Nagyvilág

A cseh külügyminiszter szerint nem alázkodtak meg Kína előtt a dalai lámás botrányban

A cseh állami vezetők estek keltek Peking előtt, mert a kulturális miniszter fogadta a dalai lámát, és ez nem tetszett a kínai vezetésnek. De ebben a külügyminiszter szerint semmi megalázó nem volt.

Miroslav Zaorálek külügyminiszter szerint szükség volt a négy legfőbb cseh vezető közös Kína-nyilatkozatára, mert Daniel Herman kulturális miniszter, azzal hogy a dalai lámát hivatalosan és nem magánemberként fogadta,  megszegte a cseh politikai vezetés megállapodását ez ügyben, s ez Prága és Peking kapcsolatainak a megromlásához vezethetett volna.

“Herman olyasmit engedett meg magának, ami felborította mindazt, amiben előzőleg megegyezés volt” – jelentette ki Miroslav Zaorálek a Prima kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában. Kína ezt “provokációnak” tekintette, ami veszélyeztette a két ország között megkötött stratégiai partnerségi megállapodást.

A miniszter visszautasította azokat a bírálatokat, miszerint a nyilatkozattal Csehország megalázta volna magát Kína előtt és vazallusként viselkedett.

A dalai lámát egy hete Prágában hivatalában fogadta Daniel Herman, kereszténydemokrata (KDU-CSL) kulturális miniszter, ami kiváltotta Kína rosszallását. Miután a prágai kínai nagykövet mindezt tolmácsolta Milos Zeman államfőnek, a négy legfőbb cseh politikai vezető közös nyilatkozatot adott ki, amelyben biztosították Pekinget, hogy Csehország Kína-politikája változatlan.

A cseh kormánykoalíció több politikusa, az ellenzék, a közszolgálati média és a független sajtó azonnal élesen bírálta a közös nyilatkozatot, értelmetlen szervilizmusnak és Prága számára megalázónak minősítette. A kialakult nyilvános vita beárnyékolta a pénteki cseh nemzeti ünnepet is, s a politikai elit egy része bojkottálta a hivatalos megemlékezést, amelyen Milos Zeman köztársasági elnök magas állami kitüntetéseket adott át.

Daniel Herman egyelőre nem reagált a szociáldemokrata külügyminiszter kijelentésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik