Nagyvilág

Gyűlölethullámmal fenyegette meg a török igazságügyi miniszter Amerikát

Szerinte rá fognak menni az államközi kapcsolatok, ha az Egyesült Államok nem adja ki Fethullah Gülent.

Törökország figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne áldozza fel a két ország közötti kapcsolatokat az amerikai emigrációban élő hitszónokért, Fethullah Gülenért, akit a török kormány a puccskísérlet megszervezésével vádol.

„Ha Amerika nem adja át Gülent, azzal a kapcsolatainkat adja fel egy terrorista kedvéért” – mondta az igazságügyi miniszter. Bekir Bozdag feltette a kérdést, hogy mit tenne az Egyesült Államok, ha megpróbálnák megölni Barack Obamát, amíg családjával vakáción van, bombáznák a Fehér Házat, tankokat küldenének az emberekkel szemben, a katonák helikopterrel lőnének, és mindezek fő felelősét Törökország bújtatná.

Bozdag arra is figyelmeztetett, hogy az Amerika-ellenes érzelmek kicsúcsosodtak Törökországban Gülen ügye miatt, ezért az Egyesült Államoknak kell cselekednie, mielőtt mindez nyílt gyűlöletbe csap át.

Az amerikai külügyminiszter korábban azt mondta: Törökországnak vádaskodás helyett komolyan vehető bizonyítékot kell szolgáltatnia Gülen ellen, hogy kiadják a hitszónokot. Maga Gülen is tagadja a vádakat, ügyvédje pedig pénteken azt nyilatkozta, hogy Törökország eddig egyetlen morzsányi bizonyítékkal sem állt elő.

A puccskísérlet után egyébként hatalmas tisztogatásba kezdett a török kormányzat, emberek tízezreit küldték el a közigazgatásból, vagy tartóztatták le. Binali Yildirim miniszterelnök kedden azzal állt a nyilvánosság elé, hogy „jó híre van” a tanárjelöltek és a rendőrségnél dolgozni akarók számára, az oktatási minisztérium és a belügyminisztérium 15 ezer tanárt, illetve 10 ezer rendőrt vesz fel. (AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik