Nagyvilág

A nyolc legfontosabb kérdés a nizzai merényletről

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel múlt hét csütörtökön 84 ember halálát okozta, amikor a nizzai Promenade des Anglais sétányon kamionnal gázolt a tömegbe. Valószínűleg előre megfontoltan cselekedett, de mi a bizonyíték rá? Vajon volt kapcsolata az Iszlám Állammal? És ki segített neki? Keressük a válaszokat.
  • Miért furcsállják a rendőrök a támadó profilját?

Mert az arca nem hasonlít egy képzett dzsihádistáéhoz. Mohamed Lahouaiej-Bouhlel ismeretlen volt a titkosszolgálatok számára és semmi jelét nem mutatta a radikalizálódásnak. Bűnügyi nyilvántartása sem bővelkedett az adatokban: idén kapott fél éves felfüggesztett börtönbüntetést, miután év elején összeverekedett egy sofőrrel.

Bűnözői múltja semmi ahhoz képest, amit most elkövetett, fogalmazott még szombaton reggel Jean-Jacques Urvoas francia igazságügyi miniszter.

A teherautó sofőrként dolgozó tunéziai származású férfi 2005-ben érkezett Franciaországba, ahol tartózkodási engedélyt kapott. Szabados életet élt: ivott, kábítószerezett, konditerembe járt és salsázni tanult.

A Le Parisien információi szerint a nőket és a férfiakat egyaránt szerette, legalábbis erről árulkodnak a telefonjában talált üzenetváltások. Egy 73 éves férfi szeretője is volt.

A terrorista valószínűleg szexuális megszállott volt, erre következtethetünk partnerei sokszínűségéből, mondta a lap vizsgálathoz közelálló forrása.

  • Mi a bizonyíték, hogy előre megfontolt szándékkal cselekedett?

A válasz mostanra teljesen egyértelmű. Francois Molins államügyész hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a nizzai támadó “megfontolt és felkészült” volt. A nyomozók több bizonyítékra is szert tettek, beleértve a merénylő telefonjában talált képeket, amiket a Promenade des Anglais sétálóutcán készített.

Megrendítő részlet, hogy az elkövető 2016. január 1-jén lefotózta a Nice Matin helyi napilap címlapját.

Szándékosan hajtott az étterem teraszára – így szólt a vezércikk címe. 

Fotó: AFP / Anne-Christine Poujoulat
Fotó: AFP / Anne-Christine Poujoulat

December 31-én reggel hajnali 4 óra 15 perckor egy férfi teljes gázzal landolt egy nizzai étterem utcai frontján. A nyitáshoz készülődő alkalmazottak épp az asztalokat állították fel a teraszon, amikor az ittas sofőr lassítás nélkül feléjük tartott. A pincéreknek még időben sikerült menedékbe vonulniuk, egyedül a tulajdonos unokaöccse szenvedett kisebb sérüléseket.

A férfi számítógépe is sokat elárult a támadásról. Július 1-től böngészőjében olyan dolgokra keresett rá, mint

a Promenade des Anglais sétányon megrendezett fesztiválok

vagy

a nizzai tűzijáték

és

halálos járműbalesetek.

Kamionok és fegyverboltok után is érdeklődött az interneten.

Valószínűleg pénzre is szüksége volt. Ötezer euró kölcsönt akart felvenni, amit a fizetésképtelenség kockázata miatt elutasított a bank. Ezért döntött úgy, hogy eladja az autóját, aminek árából a mészárlás napjának előestéjén 550 eurót utalt el egyik segítőjének.

  • Miért beszélünk rendkívül gyors radikalizálódásról?

A Le Figaro rendőrségi forrásokra hivatkozva arról írt, a férfi mindössze 15 nappal a merénylet előtt lett az Iszlám Állam hívője.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel nyolc napig nem borotválkozott vallásos okokból, az Európa-bajnokság idején pedig szomszédjai arra lettek figyelmesek, hogy nem ivott alkoholt.

A nyomozati anyagból az is kiderül, hogy július 1. és 13. között a férfi többször is hallgatott vallási dalokat, melyeket a terrorszervezetek propagandaként használnak. Rákeresett a Ramadanra, az orlandói és dallasi gyilkosságokra is.

Számítógépén az ISIS propagandalapjait, a Charlie Hebdo címlapjait és Oszama Bin Laden portréit is tárolta.

  • Volt-e kapcsolata a támadónak az Iszlám Állammal?

Valószínűleg nem, de a nyomozók még nem tudták bizonyítani. Szombaton az Iszlám Állam magára vállalta a támadást, az elkövetőt pedig a harcosukként nevezték meg. Elképzelhető tehát, hogy valakin keresztül mégis kapcsolatban állt a sejttel Mohamed Lahouaiej-Bouhlel.

Vasárnap Bernard Cazeneuve belügyminiszter határozottan kijelentette, egyetlen dokumentum, SMS vagy Facebook-bejegyzés sem utal arra, hogy valamilyen terrorszervezettel rendszeresen kommunikált volna a támadó.

Szakértők szerint Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egyike azon terroristáknak, akik a szervezet tömegmészárlásra buzdító üzenetei alapján szánják el magukat cselekedetre.

A fanatikus ideológia bátoríthat sokakat Franciaországban, hogy merényletet hajtsanak végre anélkül, hogy Szíriába utaznának vagy speciális kiképzésen vennének részt. A radikalizálódás rendkívül gyorsan zajlik, ha a zavart személyiséget lenyűgözi az erőszak, fogalmazott az államügyész, de arról nem ejtett szót, ki lehetett a toborzója.

Sadok Bouhlel, a terrorista nagybátyja az AP hírügynökségnek elmondta, rokona két hete a terrorszervezet Nizzában állomásozó, algériaiakból álló csoportjánál járt megbeszélésen.

Nincs általános szabály rá, hogy mikor vállalják fel a cselekedetet. Sok múlik azon, hogy a terroristák milyen gyorsan juttatják el az információkat az Iszlám Államnak, ugyanis ezekre alapozza bejelentéseit a szervezet, magyarázta több külföldi sajtóorgánumnak David Thompson szakújságíró.

  • Magára vállalhat az Iszlám Állam egy olyan merényletet, amit nem ők követtek el?

A tanulmányok szerint nem. Az ISIS csendben nézi az olyan történéseket, amihez nincs köze.

Elvesztenék a hitelességüket és a konkurens al-Kaida előnyt tudna kovácsolni az efféle hazugságokból, nyilatkozott a Le Figaronak Alain Bauer kriminológus.

Az Iszlám Állam többször megtehette volna, hogy vállalja a felelősséget nem általa elkövetett tragédiákért, de sosem tette, ahogy a lezuhant egyiptomi gép esetében sem.

  • Voltak cinkostársai?

A legfontosabb kérdés, amire a hatóságok részéről még nem érkezett válasz.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel nem sokkal a merénylet előtt, 22 óra 27 perckor SMS-t küldött egy eddig ismeretlen személynek. Az üzenetben megköszönte az előző nap hozzá eljuttatott fegyvereket.

Az őrizetbe vett személyek egyike lehet az SMS fogadója, mondta hétfőn az államügyész.

Jelenleg kétszázan dolgoznak azon, hogy a merénylő által az elmúlt hetekben elküldött üzenetek címzettjeit beazonosítsák.

Hat ember van őrizetben, egy hetedik személyt vasárnapról hétfőre virradóan szabadon engedtek. Közülük legalább egy embert vádolnak azzal, hogy logisztikai segítséget nyújtott a gyilkosnak és hogy ő szállította neki a fegyvert, amivel tüzet nyitott a rendőrökre. Azt egyelőre nem sikerült kideríteni, tudott-e bárki is a férfi pontos tervéről.

  • Pszichiátriai problémákból eredhet a tette?

A kérdés nehéz, mert kevés egészségügyi szakembernél járt az elmúlt években. 2004-ben Chemceddine Hamouda tunéziai orvosnál jelent meg konzultáción.

Mohamed Lahouiaej Bouhlel kezdődő skizofréniában szenved, tisztánlátási és viselkedési zavarai vannak, állt a diagnózisban.

A pszichózis korai jeleit tapasztaltam. Kezelést ajánlottam neki, de sosem láttam ismét. A viselkedése ezzel együtt nem vetítette előre a mészárlást. Az ilyen és ehhez hasonló betegségek kezelés nélkül skizofréniába fordulnak át, de tudatában lehetett a cselekedetének. Nem volt őrült, mert megfontoltan járt el, nyilatkozott a L’Expressnek Hamouda.

Farhad Khosrokhavar szociológus a Le Parisiennek arról beszélt, hogy az elmúlt esztendő terrorcselekedetei inspirálhatták a férfit.

Mentálisan instabil volt. Régen a depresszív emberek öngyilkosak lettek. Most az Iszlám Állam propagandája miatt ártatlan embereket visznek magukkal a halálba. A nizzai gyilkos pedig azt gondolta magában: “ha ők megcsinálták, én miért ne tudnám?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik