Nagyvilág

Putyin jóváhagyta a terrorelhárítási törvénymódosításokat

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön jóváhagyta a jogvédők által bírált terrorelhárítási törvénymódosítás-csomagot. Az orosz törvényhozás felsőháza június 29-én, az alsóház pedig június 24-én szavazta meg a törvénymódosításokat.

Az új szabályozás értelmében többek között arra kötelezik az orosz telekommunikációs cégeket, hogy három évig tárolják a telefonhívások metaadatait, fél évig pedig a hívások és az üzenetek tartalmát is, beleértve a videókat.

A szolgáltatóknak ehhez – a saját prognózisuk szerint – a százezerszeresére kellene növelniük az általuk jelenleg tárolt adatmennyiséget, az új előírás teljesítése 33 milliárd dollárnyi befektetést igényel. Szakértők szerint a változtatások miatt a távközlési szolgáltatók eltűnhetnek az orosz piacról, és a szolgáltatások drágulása is várható, illetve a kommunikáció titkosságának sérülésétől is tartani kell.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön elmondta:

Putyin a nap folyamán egy olyan rendeletet is aláírt, amely felhatalmazza a kormányt a törvénymódosítások végrehajtásának felügyeletére, illetve amennyiben szükségesnek mutatkozna, az esetleges pénzügyi kockázatok tükrében a kormány változtatásokat is eszközölhet. A kormányzat szigorúan szemmel tartja a törvény végrehajtásának módját, szükség esetén pedig, amennyiben nemkívánatos következménnyel szembesülnének, az elnök utasítja a kormányt, hogy tegyen ennek megfelelő intézkedéseket.

A törvénymódosítások egy másik, jogvédők által bírált csomagja értelmében 100 ezer rubelig (440 ezer forint) terjedő pénzbírsággal, illetve egyévi kényszermunkával vagy börtönbüntetéssel sújtható, ha valaki nem tesz bejelentést terrorcselekmény elkövetéséről vagy annak előkészületéről. A kötelezettség alól csak közeli rokon esetében ismer el mentességet az új szabályozás.

Szándékos terrorcselekmény esetén a büntethetőség alsó korhatárát 14 évre szállítják le.

A törvénymódosításokat az orosz utasszállító repülőgép elleni, Egyiptomban tavaly novemberben elkövetett merénylet után Irina Jarovaja, a duma biztonsági és korrupcióellenes bizottságának és Viktor Ozerov, a felsőház védelmi és biztonsági bizottságának kormánypárti elnöke terjesztette be.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik