Külföld
2748933 11/30/2015 Presidents Vladimir Putin (left) of Russia and Barack Obama (center) of the United States taking part in the 2015 Paris Climate Conference - United Nations Framework Convention on Climate Change, November 30, 2015. Michael Klimentyev/Sputnik

Putyin jelezte Obamának, hogy javítana az orosz-amerikai kapcsolaton

24.hu
24.hu

2016. 07. 04. 19:41

A Kreml hivatalos oldalán közzétett közleménye szerint az orosz elnök a táviratban rámutatott:

az orosz-amerikai kapcsolatok története bizonyítja, hogy egyenrangú partneri alapon, egymás jogos érdekeit tiszteletben tartva, sikeresen meg tudjuk oldani a legnehezebb nemzetközi kérdéseket is a két ország népének, illetve az egész emberiségnek a javára.

Az orosz elnök annak a reményének adott hangot, hogy a múlt tapasztalataiból építkezve újraindul a párbeszéd az Oroszországi Föderáció és az Egyesült Államok között, ami lehetővé tenné, hogy hathatósabban lépjenek fel azokkal a fenyegetésekkel és kihívásokkal szemben, amelyekkel a nemzetközi közösség kénytelen szembenézni.

Moszkva és Washington kapcsolata a Krím orosz bekebelezése és a kelet-ukrajnai válság kirobbanása után romlott meg, s bár például Szíriában bizonyos szintű együttműködés van a két ország között, sok más területen a kapcsolatok a hidegháborút idéző szintre süllyedtek.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy eközben Moszkvában a kormányzó Egységes Oroszország párt ifjúsági szervezete, a Molodaja Gvargyija (Ifjú Gárda) rögtönzött kiállítást szervezett “Kivételes függetlenség” elnevezéssel. Fiatal aktivisták képeket állítottak ki az utcán, amelyeken olyan egykori államférfiak fotói (és nekik tulajdonított idézetek) láthatók, akiket szerintük az Egyesült Államok buktatott meg. A rögtönzött kiállítás megtekintői mások mellett Hugo Chávez volt venezuelai államfő, Moammer Kadhafi volt líbiai diktátor, és Viktor Janukovics elüldözött ukrán elnök arcképeivel és idézeteivel találkozhatnak.

Az AP idézte Denisz Davidov aktivistát, aki szerint az Egyesült Államok a jelenlegi vezetése alatt élősködő állammá vált, amely különböző ürügyekkel más országokat támad meg, megsérti szuverenitásukat, forradalmakat robbant ki, katonai erővel lép fel, civileket öl meg és lerombolja ezeknek az országoknak az államiságát. Az Ifjú Gárda aktivistája hozzátette:

A függetlenség napján felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy ne csak saját függetlenségét óvja, hanem tartsa tiszteletben más országok függetlenségét is.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.