Élő Nagyvilág

Van remény a súlyos sérült brüsszeli magyar felépülésére

Két napja, hogy robbantások rázták meg Brüsszelt. Két bomba robbant a reptéren, egy a metróban. Az akciót az ISIS vállalta magára, egyelőre három elkövető ismert. Ketten halottak, egyet továbbra is keresnek, egy negyedikről pedig tudnak, de egyelőre nem is azonosították. Íme a legfrissebb információk, amelyeket tegnap óta tudunk:

  • Az elkövetők közül ketten testvérek voltak: Khalid és Ibrahim el-Bakraoui. Khalid a maelbeeki metróállomásnál robbantotta fel magát, Ibrahim a brüsszeli reptéren. A két belga férfit már keresték a rendőrök, mert erősen kötődtek a novemberi párizsi eseményekhez.
  • Najim Laachraoui a harmadik azonosított elkövető. Ő volt a második, aki a reptéren robbantott. Tegnap elterjedt, hogy a rendőrség elkapta, de ez nem bizonyult igaznak.
  • A rendőrség továbbra is keres egy harmadik embert, aki a reptéren volt a robbantások előtt. Elvileg elmenekült, amikor nem robbant fel a bombája.
  • Törökország azt mondta, 2015-ben elkapták és deportálták Ibrahim el-Bakraouit Hollandiába, majd figyelmeztették Belgiumot, hogy a férfi idegen harcos.
  • 31 ember halt meg a támadásokban, háromszáza megsérültek. 150 embert kezelnek kórházban, 61-et az intenzíven. Négy sérültet egyelőre nem tudtak azonosítani.
  • Három halottat azonosítottak eddig: Adelma Tapia Ruiz, Leopold Hecht és Oliver Delespesse. Az azonosítás nagyon nehéz, a robbanás durva volt, ráadásul sok a külföldi is.
  • Csütörtökön válságtalálkozót tartanak az EU-s igazságügyi miniszterek Brüsszelben.

Bakondi: Még két hétig lehet emelt terrorkészültség

Addig fenntartják Magyarországon a kettes, vagyis magas terrorkészültségi fokozatot, amíg nem tisztázódnak a brüsszeli robbantások körülményei és az, hogy milyen további szálai lehetnek – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel a TV2 Mokka című műsorában.

Bakondi György szerint ez a nemzetközi együttműködésben zajló folyamat akár egy-két hétig is eltarthat. Hozzátette, hogy a helyzet tisztázása után lehet dönteni arról, hogy a magyar emberek biztonságát szolgáló intézkedéseket fenn kell tartani, erősíteni kell, vagy a hazai terrorkészültség visszaáll a hármas, közepes fokozatra.

Belgiumot nagyon le fogják hordani

Csütörtökön (ez ma van) összeülnek az EU igazságügyi miniszterei, hogy megbeszéljék, miért is jutnak be ennyire könnyen a terroristák az Európai Unióba. Szinte biztos, hogy a belgákat nagyon lehordják majd, mert iszonyatosan gyenge reakciókat adtak a terrorfenyegetésre. Már a sokadik forrásból derül ki, hogy nemcsak az elkövetőket keresték, de arról is tudtak, hogy mire készülnek, csak nem sikerült összekötni az akciót az emberekkel.

Manuel Valls francia miniszterelnök azt szeretné, ha lenne egy uniós utaslista, amit a repülőtársaságok átadnak az uniós kormányoknak. Jean-Claude Juncker pedig “biztonsági uniót” szeretne, bármi is legyen az. A lényeg, hogy lassan a schengeni határok létéről megy a vita.

Ezt a képet osztják most hülyére az interneten

Baloldalt egy menekült fiú Idomeniből, kezében a “Bocsánat Brüsszelért” felíratú tábla. Jobbra egy brüsszeli kisfiú, kezében a “Brüsszel üzeni: minden oké, nem a te hibád!” felíratú tábla.

Még akkor is, ha ez így van, nem biztos, hogy jó ötlet a menekültkérdésről és a nemzetközi terrorizmusról kevésbé kiforrott véleménnyel rendelkező páréves gyerekedre ráengedni a világsajtót.

Egy második támadót is felvett a metró kamerája

A Le Monde szerint a brüsszeli metró kamerája felvett egy második embert is, aki egy hatalmas csomagot cipelve lépett be a metróba Khalid el-Bakraoui-vel együtt. Bakraoui robbantott a Maelbeek állomásnál. A lap szerint a rendőrség így már két ismeretlen segítőt keres, de egyelőre kezeljük a hírt fenntartásokkal, mert ez az első eset, amikor a második metrós robbantóról hallunk.

Mit tudunk a Bakraoui testvérekről?

Ibrahim 29 éves volt, Khalid 27. Előbbi a reptéren, utóbbi a metróban robbantott. Mindketten meghaltak. Ibrahimot a rendőrség az ujjlenyomatai alapján azonosította. Később találtak egy laptopot a lakásán, ahol hagyott egy utolsó naplóbejegyzést.

Sietve, nem tudva, mi történik, mindenhol vadásznak ránk, sehol nem vagyunk biztonságban.

Attól félt,

ha ez folytatódik, börtönben végezzük majd.

A két testvér belga állampolgár volt, elég hosszú bűnlajstrommal, bár nem terrorizmussal kapcsolatos ügyek miatt. A rendőrség kereste őket a támadások előtt, mert a novemberi párizsi eseményekhez is közük volt.

Az egyik Bakraoui testvér bérelte azt a dél-nyugat brüsszeli erdős területen található lakást, amelyet nemrég átkutattak a rendőrök. Végül ez vezetett Salah Abdeslam, a párizsi támadók utolsó élő tagjának elfogásához. Az egyik testvér adott lőszert a párizsi támadásokhoz, és nála találkozott két elkövető is.

Alig két hete szóltak rá a belga határőrökre, hogy ez így nem lesz jó

És az egész határőrséget elkezdték átalakítani, miután kiderült, hogy a határőrök képtelenek ellenőrizni a rizikós országokból érkezett embereket. Még annyira sem, hogy egyáltalán a nevükre rákeressenek a veszélyes arcokat jegyző uniós adatbázisban. A Telegraph szerint az Európai Tanács adott a belgáknak egy szép hosszú listát, hogy miben kellene összeszedniük a határőrségüket.

A legröhejesebb, hogy a brüsszeli Charleroi reptéren (ez az olcsó reptér, messzebb a várostól) újonc határőrök vizsgálták az Algériából, Tunéziából és Törökországból érkezett fapados járatok utasait, ráadásul még a napi eligazításokat sem tartották meg.

Olvasói sztorik