Nagyvilág

Az emberek szívesebben élnek az Iszlám Állam árnyékában

Sok véleményt hallani arról, milyen az élet az Iszlám Államon belül, azonban az információk gyakran megbízhatatlan forrásból származnak, nincsenek megerősítve.

Aymenn al-Tamimi blogger ezért egy bejegyzésében megpróbált olyan állampolgárokkal beszélni, akik a terrorszervezet irányítása alatt álló területeken élnek. Az ISIS-ről szóló információk nagy része, amiket a blog feldolgozott, tőlük származnak.

Uralkodásuk totális diktatúra, éppen ezért a benne élő emberek nagyon nehezen nyilatkoznak és mutatják be életüket a külvilágnak.

Akik benne élnke, nem merik kritizálni a rendszert, félnek olyan információkat kiszivárogtatni, amelyek károsak lennének az Iszlám Államra.

Aymenn al-Tamimi egy olyan barátjával beszélt, aki az Iszlám Állam fennhatósága alatt álló Rawa terület nyugati részén, Anbarban lakik. Akkor azt mondta, a legtöbb ottani jobban szereti az életet az Iszlám Államon belül, mint azon kívül.

Nem vagyunk olyan elégedettek, mint korábban, de a legtöbb ember szívesebben él az Iszlám Állam árnyékában, ahova egyetlen idegen katona sem léphet be. Biztos vagyok abban, hogy Rawa összes polgára harcolna az iraki katonák ellen, ha azok elkezdenének előrenyomulni. Senkinek se kegyelmeznek, ez az igazság.

Első pillantásra érthetőek az érzései. Zaklatások, tömeges letartóztatások, majd a börtönből eltűnő iraki szunniták, akiket a bagdadi síita kormány biztonsági erői tüntettek el. Mind gyakori panaszok voltak. Lehet, hogy ezek nagyobb súllyal számítanak, mint az, hogy egyébként nincs áram, miután az Iszlám Állam területeinek nagy részét lekapcsolták a hálózatról.

Amikor Aymenn arról kérdezte barátját, van-e olyan közleménye, amit az ISIS küldött neki, egyértelmű lett, mitől fél.

Tudod, hogy miért vagyok óvatos, ellenőrzik az internetet. Tudnom kell, mit szeretnél kezdeni az információval, és vajon az kárt okoz-e a terrorszervezetnek.  Félek, hogy negatív következményei lesznek.

Ezek a példák rávilágítanak arra, mi folyik az Iszlám Államon belül. Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy ezeket az állításokat nem a félelem szüli? Természetesen előfordulhat, hogy a terroristák megtalálja azokat az embereket, akik információkat szivárogtatnak ki. A blogger egy Mosulban élő rokona egy éve azt mondta, hogy a lakosság 90 százaléka boldogabb volt a dzsihadisták előtt, de a félelem megakadályozza őket abban, hogy ezt ki is mondják.

isis

Végtelen propaganda

A szóbeli tanúvallomások egyértelműen hiányosak, így érdemes lenne az ISIS belső dokumentumait is megnézni, hogy megértsük uralkodásuk evolúcióját. Ez azonban a végtelen propaganda miatt szinte lehetetlen. Habár vannak dokumentumok, nyilván ez csak töredéke a valós mennyiségnek, aminek nagy része csak akkor kerül majd elő, ha az Iszlám Állam megbukik. Akkor kapunk majd teljes képet a helyzetről.

Azért valamennyire még így is lehet tájékozódni.

Látszólag az ISIS által működtetett bürokrácia átfogó és a maga nemében lenyűgöző, de az nyilvánvaló, hogy az idő előrehaladtával egyre nehezebb lesz ezt fenntartani.

2015 közepén a mezőgazdasági osztály kiadott egy általános tájékoztatást, amiben az embereket gabonakészleteik konzerválására kérte, számolva egy esetleges ISIS elleni gazdasági háborúval. Abból sem csinálnak titkot, hogy az orvosokat tulajdonuk elkobzásával fenyegette meg, ha nem térnek vissza területeikre.

Miközben a terroristák azon fáradoznak, hogy egy új generációt műveljenek ki, addig az egyetlen igazi oktatási intézmény továbbra is a Moszul Egyetem, ami csak az irakiak számára elérhető. Az Iszlám Állam közben bezáratott néhány olyan létesítményt, amelyek nem feleltek meg ideológiai elképzeléseiknek.

Fogy a pénz

Az is biztos, hogy az ISIS propagandaharca erősen megtépázta a pénzügyi kapacitásaikat. Az iraki kormány már nem ad fizetést azoknak, akik az Iszlám Állam által felügyelt területeken laknak. Légicsapások értek olyan olajipari létesítményeket, amik az ISIS tulajdonában vannak, a Kurd Népi Védelmi Egység elfoglalta tőlük a kulcsfontosságú határpontot Tel Abyad-ban, amely Szíriát és Törökországot köti össze. Törökország pedig szigorította határainál az az ellenőrzést.

Ennek az lett az eredménye, hogy az ISIS csökkentette kiadásait és növelte a beszedett adókat. Mosulban például minden iskolai tankönyv költsége a tanulóra hárul, a katonák bére pedig kevesebb lett. Az ISIS kiadásainak kétharmada eddig a katonákra ment el

Ezekkel az anyagi gondokkal sokkal nehezebb fenntartani az egységet. Egyértelmű, hogy az ISIS belső ellenzéke fojtogató környezetben él, és hogy egyelőre senki nem tudott alternatív modellt javasolni nekik a kormányzásra. Egyelőre.

Aymenn szerint ez lehet az Iszlám Állam veszte is. Ha kitör egy belső lázadás, az elsöpörheti őket.

Mázsár Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik