Nagyvilág

Fémharapóval szedi ki a húst a nőkből a sarokba szorított Iszlám Állam

menekult-no(960x640).jpg (Array)
menekult-no(960x640).jpg (Array)
Napról napra nagyobb féreggé válik az Iszlám Állam. Ahogy érzik a vereség szelét és egyre nagyobb lesz a nyomor a területükön, úgy kegyetlenkednek egyre durvábban a lakossággal.

Valóban egy barbár halálszektává vált az Iszlám Állam, ezt az Independent új cikke bizonyítja a “harapóról”. Ez egy olyan fémszerkezet, amivel azokat a nőket büntetik a kalifátusban, akik nem takarják el eléggé a testüket. A szerkezettel húsdarabokat harapnak ki a nőkből. Erről egy Moszulból elmenekült korábbi iskolaigazgató beszélt.

A 22 éves Fatima azért menekült el, mert a gyerekei éheztek, és az ISIS most már sokkal brutálisabb, mint egy éve volt – főleg a nőkkel szemben. Elmondta, nemrég a testvérét büntették meg a harapóval, mert otthon hagyta a kesztyűjét. A testvérén még most is látszanak a büntetésből kapott sebek, és az állatcsapdaszerű szerkezet szerinte nagyobb fájdalmat okozott, mint a szülés.

Zuhanórepülés

Akik Moszulból elmenekülnek, mind az ISIS hanyatlásáról számolnak be, ami viszont egyre elkeseredettebb brutalitást szül. A kalifátus területén lassan mindenből hiány van, a kegyetlenségeket pedig leginkább a szaúdi és líbiai harcosok követik el. A két jelenség közötti összefüggés egyértelmű: miközben az Iszlám Állam sorra szenvedi el a vereségeit a harctéren, a hátországbeli keménykedéssel bizonyítja, hogy még mindig erős.

Pedig nem az, a légicsapások sorozata elvágta az utánpótlási vonalait és megsemmisítette az olajinfrastruktúrát. Így nem jut olajért pénzhez, a pénzért élelmiszerhez, gyógyszerhez, na meg hadianyaghoz. Az árak Moszulban minimum megduplázódtak, miközben abszolút nem kapnak már pénzt az iraki államtól a közalkalmazottak, a megtakarítások mindenkinek elfogytak. A földek sem teremnek, mivel nincs áram, amivel a gazdák a szivattyúkat üzemeltetnék az öntözéshez.

Sokan még ennek ellenére is maradnának, ha nem lenne az ISIS folyamatos kegyetlensége a saját lakosai ellen, és nem akarna mindenki életébe beavatkozni. Aki felkelést szervez, azt megölik, sőt komplett lázongó törzseket irtanak ki. Eközben a harcosok kapnak élelmet és üzemanyagot is, bár az ő juttatásaik is radikálisan csökkentek.

Érik a bukta

Hadászatilag nem állnak túl jól, nem vált be az a taktikájuk, hogy minden egyes országot, nemzetet és népcsoportot magukra haragítanak: több kurd milícia, az iraki és a szír haderő és az amerikai-orosz légi flotta is ellenük harcol. A sebezhető pontok maradnak nekik, így a Homsz-Aleppó út, amit nemrég foglaltak el, elvágva az északi szír kormányerők utánpótlási vonalait.

A vasmarok szorítása azért a hátországban is gyengül: a korrupció segítségével egyre többen tudnak elszökni a kalifátusból. Sőt, ami fonákká teszi a helyzetet, az embercsempészetből származó pénz sokszor az ISIS kasszáját gyarapítja, szóval nekik is megéri, ha elmenekül a (pénzes) lakosság. Az ISIS eleinte még nagy energiát fektetett abba, hogy jobban működjenek a közszolgáltatások, mint az iraki fennhatóság idején, de ez már a múlté, visszasüllyedtek a kőkorba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik