Külföld
COLOGNE, GERMANY - JANUARY 12: Women, seen in silhouette, go near Hauptbahnhof main railway station, where on New Year's Eve gangs of what victims described as North African men molested, in some cases robbed and even raped passing women on January 12, 2016 in Cologne, Germany. So far more than 500 women have filed charges with police and the incident has ignited a heated debate in Germany over the government's open-door immigration policy for migrants and refugees. Police have stated that men from Morocco and Algeria are among the main nationalities among suspects so far identified. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)

Tömeges molesztálás Kölnben: “Európában csak a magyarok hiszik a hihetetlent”

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2016. 01. 14. 18:56

Szilveszter éjszaka külföldi férfiak csoportjai szexuálisan bántalmaztak és megloptak nőket a kölni főpályaudvarnál az ünneplő tömegben. Az azóta eltelt két hétben már több mint félezer nő tett feljelentést. A cselekmények könnyen legitimálhatják a kirekesztő, menekültellenes pártok, csoportok megszólalásait. Csepeli György szociológust arról kérdeztük, hogy megfelelően viselkedett-e a média, amikor eufemizát a menekültekkel kapcsolatban. Az egyetemi tanár azt is elmondta a 24.hu-nak, hogy hogyan lehetne kifogni a szelet a szélsőségesek vitorlájából, miért fontos a kutatás és hogy miért helytelen csupán humanitárius aktusként tekinteni a Willkommenskulturra.
Korábban a témában:

Már több mint félezer nő fordult a rendőrséghez a szilveszter éjjelén történt csoportos molesztálások, rablások miatt Németországban. Az ügyészség 19 feltételezett elkövető ellen nyomoz, egyetlen Szíriából érkezett férfin kívül mindannyian észak-afrikai származásúak.

Mi történt?

  • Újév éjszakáján a kölni főpályaudvar előterében körülbelül ezer, a szemtanúk elmondása alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származó férfi gyűlt össze. Az óriási embermasszából kisebb csoportok képződtek, tagjaik nőket álltak körbe, molesztáltak, telefonokat, pénztárcákat loptak el.
  • A német Focusnak egy áldozat arról számolt be, hogy alig voltak rendőrök a helyszínen, még az inzultust követően sem küldtek egyenruhásokat a pályaudvar bejáratához, így aki ki akart menekülni, csak az erőszakos férfiak tömegén át tehette meg. Egyes beszámolók szerint volt olyan nő, akit harmincan álltak körbe, a Focusnak megszólaló áldozat szerint az elkövetők benyúltak a nők testnyílásaiba.
  • Wolfgang Albers kölni rendőrkapitány január 4-ei tájékoztatása szerint egy észak-afrikai származású fiatalokból álló csoport állhatott az események mögött, amely már egy éve a hatóságok látókörébe került.
  • Január 8-án a helyszínen intézkedő kölni rendőrök cáfolták rendőrkapitányuk szavait. A Welt am Sonntagnak azt mondták: legalább 100 embert igazoltattak szilveszterkor, legtöbbjük olyan dokumentumokat mutatott fel, amelyet menekültek számára létrehozott pontokon állítottak ki. Szintén a hivatalos állásponttal szemben azt állították: az elkövetők elsődleges célja nem rablás volt, egyértelműen szexuális motivációról beszéltek.
  • Kiderült: Helsinkiben és Zürichben is nőket molesztáltak a városok szilveszteri ünnepségein.
  • Január 9-én a rendőrség feloszlatta a menekültellenes Pegida kölni tüntetését.
  • Január 11-én Észak-Rajna-Veszfália belügyminisztere jelentette be, hogy a kölni támadók szinte mindegyike külföldi, van közöttük olyan is, aki az utóbbi egy évben érkezett Németországba. Szintén 11-én ismeretlenek egy csoportja Szíriából és Pakisztánból érkező külföldiekre támadt, többen súlyos sérülésekkel kerültek kórházba.
  • A német kormánypártok képviselői január 12-ei megállapodása szerint ki kell utasítani Németországból mindazon külföldieket, akiket szexuális bűncselekmény, élet vagy testi épség, illetve tulajdon elleni bűncselekmény, vagy hivatalos személy elleni erőszak miatt szabadságvesztésre ítéltek, függetlenül a büntetés időtartamától és attól, hogy letöltendő vagy felfüggesztett-e a büntetés. A szigorítás keretében az eddigi három év helyett egy év letöltendő szabadságvesztés lesz az a határ, amely felett egy elítélt menekült esetében megvonják a menekültstátuszt.

Taharrush gamea: Tömeges erőszak nők ellen

A tömegrendezvényen, csoportosan elkövetett szexuális zaklatásnak külön neve neve van : taharrush gamea.

2014-ben legalább öt nőt erőszakoltak meg a kairói Tahrír téren, miközben a tömeg Abdul Fattah al-Sisi beiktatását ünnepelte. Hárman súlyos sérülésekkel kerültek kórházba, egyikük mindössze 19 éves volt ekkor. 2013-ban szintén a Tahrír téren egy holland újságírónő lett tömeges nemi erőszak áldozata: öten létesítettek vele szexuális kapcsolatot, súlyos sérülésekkel került kórházba, sebészi beavatkozásra is szükség volt.

Több, mint egymillió menekült és bevándorló érkezett Európába 2015-ben, a rászorulók befogadása, szűrése, ellátása a német közélet központi témája hónapok óta. A kölni visszaélésekkel könnyű igazolni a szélsőjobb bezárkózó, elutasító, menekültellenes szólamait. A befogott szelepek veszélyéről, a média óvatoskodásáról és a szélsőségesek helyzetéről dr. Csepeli Györgyöt kérdeztük.

MTI Fotó: Soós Lajos
MTI Fotó: Soós Lajos

A szociológus szerint a radikalizáció rövid távon elkerülhetetlen, a kriminalisztikai megközelítés mellett elemzésre, kutatásra, prevencióra, nevelésre lenne szükség. A hosszú távú feladat a problémamegoldás, amely a racionális német mentalitástól nem idegen.

A feszült, robbánásközeli helyzeten nem javít a politikusok és a média ügyetlenkedése: a kölni rendőrség csak január 4-én számolt be a kölni eseményekről, a ZDF közszolgálati csatorna főszerkesztő-helyettesének pedig azért kellett bocsánatot kérnie, mert a másnap esti híradójukban egyszerűen nem számoltak be az eseményekről. A kölni polgármesterasszony meglehetősen életidegen tanácsokat osztogatott a nőknek, mint mondta: mindig van lehetőség egy karnyújtásnyi távolságot tartani az idegenektől. A város nőknek szóló viselkedi kódexszel akarja elkerülni, hogy a február 4-i karneválon megismétlődjön a szilveszter éjszakai eset.

Nem írjuk le, hogy…, nehogy….

A média kezdetben nagyon óvatosan külföldiekként jellemezte az elkövetőket, a kommentelhető németnyelvű cikkek alatt a hozzászólások jelentős részét törölték vagy egyáltalán nem adtak lehetőséget a véleménynyilvánításra. Csepeli György szerint sem a politikusok, sem a média nem találta a megfelelő nyelvet.

Heidegger nem véletlenül mondja, hogy a nyelv a lét háza. Ha egy problémát  nem tudunk megnevezni, kezelni sem tudjuk. Persze igen vékony a jég, könnyen beszakadhat, s akkor megnyílik alatta az örvény

– magyarázza a szociológus, aki szerint a többség sehol sem érdekelt a konfliktusok szításában, ez pedig a kisebbség többségére is érvényes. Rájuk, a békés, problémamentes többségre kell építeni, minden félnek a maga szélsőségeseivel kell foglalkoznia.

A menekültügy és az újságírás kérdéseiről a kölni események kapcsán Zsolt Péter írta le véleményét. Itt találja.

A média feladata, hogy információkkal lássa el az embereket, azonban ezt semmiképpen sem teheti úgy, hogy indulatokat szít kiszolgáltatott embercsoportok ellen. A nyugati média azért nem említette az elkövetők származását, mert az a bűntény elkövetését nem befolyásolja, pusztán rasszizmusra sarkall, felerősíti az etnikumok közötti feszültségeket. Az információhiány fenntartása viszont csak növeli az információéhséget.

Felnőttként kell kezelni az embereket és akkor felnőttként fognak reagálni

– mondja az egyetemi tanár, aki emlékeztet: a németek – legalábbis az egykori NDK területén élők – nagyon jól tudják, hogy a cenzúra sértő és igazságtalan. És a Pegida (lásd keretes írásunkat – a szerk.) éppen Kelet-Németországban erős.

Fotó: AFP / Maja Hitij
Fotó: AFP / Maja Hitij

A Willkommenskultur tulajdonképpen Kalkul

Úgy tűnhet, hogy a Szilveszter éjszakai molesztálások, rablások kifoghatják a szelet a Willkommenskultur vitorlájából, Csepeli György azonban más véleményen van. A szociológus szerint Németország nemcsak emberbaráti szempontok miatt döntött a menekültek beengedése mellett, a rideg számok, a realitás elfogadása nyitotta ki kapuikat: a Willkommenskultur inkább Kalkul, józan számítás. Szerinte

Európában csak a magyarok hiszik a hihetetlent, vagyis azt, hogy bevándorlók nélkül fenn tudják tartani a gazdaságot és az életszínvonalat. Európa elöregszik és elfogy, s ezt a problémát másként, mint tudatos bevándorláspolitika nélkül, nem lehet kezelni.

Több tény, több tudás, több interdiszciplináris vizsgálódás kell, mely a megállíthatatlannak tűnő bevándorlás antropológiai, szociálpszichológiai, szociológiai tényezőit feltárja – mondja. A kockázati elemzések és haszon-ár közgazdasági modellek eredményeit a politikusoknak és a közvélemények is meg kell ismernie. Csepeli György tudomása szerint Németország idén hatalmas összegeket szabadít fel kutatásra,

mert ott tudják, hogy a tudás az egyetlen hatalom, mely szembe szállhat a tudatlanság hatalmával.

Pegida – akasztófát vittek Merkelnek

A Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlande – Patrióta Európaiak a Nyugat Iszlamizációja Ellen) nevű mozgalmat az egykori NDK területén fekvő Drezdában alapították 2014 októberében. A szervezet létrehozásának előzménye, hogy 2014 szeptemberében körülbelül 500 kurd tüntetett Hamburg belvárosában az Iszlám Állam ellen, miután a terrorszervezet komoly sikereket ért el Irak kurdok lakta északi részén. A tüntetés után egy mecsetnél nagyjából 400 kurd csapott össze egy hasonló nagyságú csoporttal, amely az iszlám egy radikális irányzata, a szalafizmus híveiből állt össze. Botokkal, vasrudakkal, bozótvágó késekkel estek egymásnak, a rendőrség vízágyút vetett be, nyolcan megsérültek. Néhány nappal korábban szintén Szászországban, Cellében több alkalommal is összecsaptak jazidi és muzulmán csoportok, számos kurd és csecsen kövekkel, palackokkal támadt a rendőrökre. A jazidik a kurd nemzetiséghez tartoznak, de saját vallásukat követik, az Amnesty International értékelése szerint az Iszlám Állam könyörtelen etnikai tisztogató hadjáratot indított a nagyjából félmilliós közösség ellen, akiket “sátánimádóknak” tartanak. A Pegida első megmozdulását erre fűzte fel, szavaik szerint nem akarnak vallásháborút német földön.

Rendszeresen tartanak bevándorlásellenes tüntetéseket, erősödésükkel párhuzamosan már Nyugat-Németországban is, ezeken gyakran a szervezet vezetője, Lutz Bachmann intéz beszédet támogatóikhoz. Bachmannt korábban kokainnal kapták el, ennek ellenére konzervatív szavazónak tartja magát, tagadja, hogy szimpatizálna a neonácikkal. A Pegida célja “a politikai felfogás és politikai felelősség előmozdítása” a bevándorláspolitika területén, véleményük szerint az iszlám egyre nagyobb teret hódít Németországban. Kanadai és svájci mintára szigorítanák a bevándorlást, határaikon kívül tartanák a “gazdasági bevándorlókat”, akik a nagylelkű német szociális rendszerköteleznék a bevándorlókat a teljes beilleszkedésre és kiutasítanák az iszlám szélsőségeseket Németországból.

 

“A menekülteket nem látjuk szívesen”

A Pegidát idegengyűlölő, rasszista, kirekesztő csoportosulásként jellemzi a sajtó, tüntetéseiket gyakran kísérik akár több ezer fős ellenmegmozdulások. Bár első tüntetésükre még csak pár százan mentek el, nem sokkal első születésnapjuk előtt már 7500-9000 fővel vonultak fel Drezdában. Azt követelték, hogy Szászország váljon ki Németországból és lépjen ki az Európai Unióból, egyik szimpatizánsuk pedig egy akasztófával jelent meg, amelyet a rajta található cédula szerint Angela Merkelnek és Sigmar Gabriel alkancellárnak címeztek.

A mozgalom Facebook-oldalát már több mint 186 ezren lájkolták, magyar követőik száma a Pegida Hungary oldalán több mint 4 ezer. A Pegida legutóbb január 11-én Lipcsében vonult utcára: helyi szervezetük egyéves fennállását ünnepelték és a kölni események apropóján ismét a menekültek, illetve befogadásuk ellen tüntettek mintegy kétezren. A megmozdulás ellen, a menedékkérők mellett a lipcsei polgármester felhívására mintegy 2800 ellentüntető vonult fel. A szervezetról remek cikket írt az Euronews, ide kattintva elolvashatja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.