Nagyvilág

Elszabadultak az indulatok Kölnben: vízágyúkat vetett be a rendőrség

Erőszakos cselekmények miatt feloszlatták a hatóságok a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű idegen- és iszlámellenes mozgalom demonstrációját Kölnben, amelyet a délutáni órákra hirdettek meg.

A tüntetés nem sokkal azután kezdődött, hogy Angela Merkel kancellár pártja, a CDU elnökségi ülése után bejelentette: a német “polgárok és a menekültek nagy többségének érdekében” változtatni kell a menekültügyi szabályozáson az észak-rajna-vesztfáliai városban szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett tömeges támadások fényében.

A délutáni tüntetésen összegyűlt tömegből többen üvegekkel és petárdákkal dobálták meg az eseményt biztosító rendőröket, erre a hatóságok – figyelmeztetések után – vízágyúkat vetettek be a tüntetőkkel szemben. Az összetűzésekben egy újságíró megsérült – közölte a kölni rendőrség szóvivője az MTI szerint. Szemtanúk több sérültről is beszámoltak, akik közül egyesek vágott sebeket szenvedtek az arcukon. A rendőrség becslései szerint a Pegida megmozdulásán mintegy 1700-an vettek részt, akiknek mintegy fele erőszakoskodó huligán volt.

A demonstráció elfajulására már előre számítottak a kölni hatóságok, a tüntetés biztosítására 1700 rendőrt vezényeltek a város utcáira. Az iszlámellenes mozgalom demonstrációja előtt mintegy kétezer baloldali aktivista – többségében nő – tüntetett szombaton a főpályaudvarnál, a szilveszteri támadások színhelyén a szexizmus és a rasszizmus ellen.

A németországi Köln városában az újévet megelőző éjszaka mintegy ezer, többségében “arab és észak-afrikai kinézetű” fiatal csoportosan nőket támadott meg és molesztált. A rendőrséghez mintegy kétszáz feljelentés érkezett az esettel kapcsolatban. Németország más városaiban, sőt Svájcban és Ausztriában is történtek hasonló incidensek.

A kölni támadásoknak eddig 32 gyanúsítottját azonosították, közülük 22-en menedékkérők. Az eset hatalmas felháborodást váltott ki Németországban és egész Európában.

UPDATE

A kölni pályaudvar környékén nők ellen tömegesen elkövetett támadások miatt benyújtott feljelentések száma az utóbbi napokban jelentősen megnőtt: míg csütörtökig nagyjából 170 esettel kapcsolatban tettek panaszt a hatóságoknál, addig szombatra ez a szám több mint kétszeresére, 379-re nőtt – számolt be az MTI.

A kölni rendőrség több mint száz nyomozót állított rá az ügyek kivizsgálására. A hatóság közleménye szerint a nyomozás középpontjában álló gyanúsítottak “elsősorban észak-afrikai országokból származnak”, “többségük menedékkérő vagy illegálisan tartózkodik Németországban”. Egyelőre vizsgálják, hogy a gyanúsítottak részt vettek-e bűncselekmények elkövetésében szilveszter éjszakáján, és ha igen, milyen mértékben – közölte a rendőrség.

A német szövetségi belügyminisztérium pénteken azt közölte, hogy a szövetségi hatóságok 32 gyanúsítottat azonosítottak, köztük 22 menedékkérőt. A feltételezett elkövetők közül kilencen algériaiak, nyolcan marokkóiak, négyen szíriaiak, öten irániak, egy iraki, egy pedig szerb állampolgár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik