Közélet

Megmagyarázta az M1 a kölni videós „bakit”

A felvétel, ami az állami tévé szerint a szilveszteri erőszakot ábrázolta, valójában Egyiptomban készülhetett.

„A legnagyobb videomegosztóra is kikerült képsorokon az látszik, hogy migránsok egy csoportja körülvesz egy szőke nőt, aki hiába kér segítséget” – így számolt be a szilveszterkor történt erőszakos cselekményekről az M1. Sok száz feljelentés érkezett a kölni hatóságokhoz, a lopások, kirablások mellett nagy számban történt szexuális zaklatás.

Ennek ellenére az állami tévé által bemutatott felvétel nem szilveszterkor készült, és nem is Kölnben: a Youtube-ra már jóval korábban felkerült, feltehetően 2013-ban készült a kairói tüntetések idején, ahol szintén nagy számban zaklattak nőket, köztük európai újságírókat. Az ügyben a Médiatanácshoz is érkezett bejelentés.

Az MTVA azóta frissítette a Hirado.hu oldalon megjelent cikket, azt írják: „ugyanez a videó, amely a 2013-as egyiptomi tüntetéseken történt, nők ellen elkövetett erőszakos cselekményeket mutatja be, több más dátumon is elérhető”, valamint hogy „szemtanúk szerint a módszer mindkét helyszínen ugyanaz volt”, de nem ismerik el, hogy hibáztak, hogy a Youtube-on talált felvételt összemosták a kölni eseményekkel.

Az Origo azt írja: más országokban is belefutottak ebbe a videóba, Németországban először Natalie Freund tette ki a Facebookra, megvádolva a médiát, hogy eltitkolják, mi történt szilveszterkor Kölnben. A posztot a szélsőjobboldali Pro NRW párt is átvette tőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik