Nagyvilág

Elérte az egymilliót az európai migránsok száma

Kemény év áll a menekültek és Európa mögött és előtt is. Szíriából és Afganisztánból továbbra is özönlenek a menekülők, hiába toppant be a tél.

Több mint egymillió menekült és bevándorló lépett idén Európa földjére az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint. A pontos szám a friss adatsor alapján

1 000 573 fő.

Az érkezettek 80 százaléka Görögországon keresztül jött a kontinensre, ezeknek is nagy többsége Leszbosz szigetén át – írja a BBC. 844 ezer fő ment át Törökországból Görögországba, 150 ezer fő pedig a Földközi-tengeren tette meg a veszélyes utat Líbiából Olaszországba. Most már biztos, hogy a II. világháború óta nem nézett szembe Európa ilyen súlyos migrációs válsággal.

A számok különösen megkapóak ha összevetjük őket a 2014-es adatokkal. Akkor csupán 216 ezren érkeztek a tengeren. Az UNHCR szerint a migránsok zöme “nemzetközi segítséget igényel, háború, erőszak és üldözés elől menekül származási országából”.

Főleg szírek és afgánok

Az érkezők 49 százaléka a polgárháború miatt atomjaira lőtt Szíriából érkezett, 21 százalék pedig az évtizedek óta háborús Afganisztánból. A tengeren eddig 3735 dokumentált haláleset történt.

A BBC leszboszi tudósítója szerint a szigeten most nincs akkora menekülttömeg, de még így is ezrek várnak a regisztrációra. Sokan a veszélyes téli időjárás ellenére kitartanak és megpróbálnak Németországba jutni, pedig csak most jönnek az igazán kemény mínuszok.

A múlt héten az EU beleegyezett, hogy növelje a görögországi nemzetközi határőrizeti csapatok létszámát. Németország is közölte már, egymillió bevándorlót fogadtak, bár sokan közülük a Balkánról érkeztek, tehát nem a tengeri útvonalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik