Nagyvilág
Refugees and migrants arrive in the island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey, on December 8, 2015.
At least six children died on December 8, 2015 when a boat carrying Afghan migrants sank in Turkish waters while on its way to Greece, local media reported.
 / AFP / ARIS MESSINIS

Elérte az egymilliót az európai migránsok száma

24.hu
24.hu

2015. 12. 30. 07:38

Kemény év áll a menekültek és Európa mögött és előtt is. Szíriából és Afganisztánból továbbra is özönlenek a menekülők, hiába toppant be a tél.
Korábban a témában:

Több mint egymillió menekült és bevándorló lépett idén Európa földjére az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint. A pontos szám a friss adatsor alapján

1 000 573 fő.

Az érkezettek 80 százaléka Görögországon keresztül jött a kontinensre, ezeknek is nagy többsége Leszbosz szigetén át – írja a BBC. 844 ezer fő ment át Törökországból Görögországba, 150 ezer fő pedig a Földközi-tengeren tette meg a veszélyes utat Líbiából Olaszországba. Most már biztos, hogy a II. világháború óta nem nézett szembe Európa ilyen súlyos migrációs válsággal.

A számok különösen megkapóak ha összevetjük őket a 2014-es adatokkal. Akkor csupán 216 ezren érkeztek a tengeren. Az UNHCR szerint a migránsok zöme “nemzetközi segítséget igényel, háború, erőszak és üldözés elől menekül származási országából”.

Főleg szírek és afgánok

Az érkezők 49 százaléka a polgárháború miatt atomjaira lőtt Szíriából érkezett, 21 százalék pedig az évtizedek óta háborús Afganisztánból. A tengeren eddig 3735 dokumentált haláleset történt.

A BBC leszboszi tudósítója szerint a szigeten most nincs akkora menekülttömeg, de még így is ezrek várnak a regisztrációra. Sokan a veszélyes téli időjárás ellenére kitartanak és megpróbálnak Németországba jutni, pedig csak most jönnek az igazán kemény mínuszok.

A múlt héten az EU beleegyezett, hogy növelje a görögországi nemzetközi határőrizeti csapatok létszámát. Németország is közölte már, egymillió bevándorlót fogadtak, bár sokan közülük a Balkánról érkeztek, tehát nem a tengeri útvonalon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.