Nagyvilág

Helsinkiben és Zürichben is erőszakoskodtak szilveszterező nőkkel

tuzijatek(1)(3)(430x286).jpg (tűzijáték, )
tuzijatek(1)(3)(430x286).jpg (tűzijáték, )

Hat nőt fordult a zürichi hatóságokhoz, mivel a zürichi tó partján megtartott szilveszteri ünnepségen férfiak erőszakoskodtak velük. Vallomásuk szerint férfiak állták körbe őket az ünneplő tömegben, szexuálisan zaklatták és meglopták őket. A rendőrség szerint az eset nem áll összefüggésben a szilveszter éjszakáján, Kölnben történt csoportos erőszakkal – számol be a Reuters. A rendőrség kezdetben 24 esetben indított vizsgálatot lopás miatt, később derült, ki hogy több nőt felsőtestén is megérintettek a támadók. A sértettek szerint az elkövetők sötét bőrű férfiak voltak, a rendőrség mindenkit arra kér: jelentkezzen ha szexuális visszaélés áldozata lett.

A finn rendőrség pénteken jelentette be, hogy Helsinki köztéri, szilveszteri ünnepségén is hasonló események történtek– derül ki a Telegraph cikkéből. Ilkka Koskimaki helyettes rendőrfőnök az AFP hírügynökségnek úgy nyilatkozott: korábban sohasem fordult elő ilyen jellegű erőszakos cselekmény a szilveszteri ünnepségeke, teljesen új jelenséggel állnak szemben. A főpályaudvar előtt mintegy húszezren gyűltek össze, köztük körülbelül ezer, többségében iraki bevándorló.  Három bejelentést tettek szexuális erőszak miatt, két esetben az eljárás megindítása mellett döntött a rendőrség, három menekültet vettek őrizetbe.

A svéd rendőrség is arról számolt be pénteken, hogy legalább 15 fiatal nőt zaklattak férfiakból álló csoportok az ország déli részén található Kalmar városában. Johan Bruun rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a nőket körbevették egy zsúfolt téren, majd fogdosni kezdték őket. Senkinek nem esett baja, de az áldozatok közül sokakat megrémítettek a történtek. Két férfit – mindkettő menedékkérő – tolmács segítségével tájékoztattak arról, hogy szexuális bűncselekménnyel gyanúsítják őket. A svéd rendőrség igyekszik azonosítani további elkövetőket is.

Kölni rendőrök: az erőszakoskodók többsége frissen érkezett menekült

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a kölni főpályaudvarnál szilveszterkor szolgálatot teljesítő rendőrök cáfolták a helyi rendőrfőnök hivatalos álláspontját, miszerint egy észak-afrikai fiatalokból álló csoport követte el az erőszakos cselekményeket. A Welt am Sonntagnak nyilatkozó rendőrök szerint  a férficsoport tagjainak többsége frissen az országba érkezett, többségében szíriai menekült volt. Elmondásuk szerint  100 embert igazoltattak szilveszter éjjelén, többségük szíriai menedékkérőként igazolta magát, kisebb részük észak-afrikai származású. Őket igazolja egy január másodikai keltezésű hatoldalas rendőrségi jelentés is, amely szerint menedékkérők nagy része menedékkérő volt.

Csütörtök éjjel két észak-afrikai férfit tartóztattak le a rendőrök a kölni főpályaudvar mögött. Mobiltelefonjaikon a szilveszteri erőszakról készült videófelvételek voltak, táskájukban cetliket találtak, amelyekre obszcén arab szövegek német fordítása szerepelt.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik