Nagyvilág

Nem csak nálunk tört ki a facebookos trikolórbotrány

Oroszország is két táborra szakadt.

Megnyugodhatunk: nem csak a magyar facebookozók között tört ki a háború azok között, akik francia zászlósra változtatták a profilképüket és akik nem.

Oroszországról van szó – ahol a lakosság érintettsége (ugye ez nem vitakérdés?) jelen esetben kissé más, mint a magyar usereké.

Míg nálunk egyeseknek sikerült Trianont és egy rejtélyes hongkongi vírust is belekeverni az ügybe, Oroszországban azért haragudtak meg egyesek a francia zászlósokra, mert az orosz repülőgép katasztrófája idején – amelyről azóta bebizonyosodott, hogy szintén az Iszlám állam állt az akció mögött – nem fejezték ki ily módon a gyászukat.

A francia trikolórosokat álszentnek titulálják, és nem értik, miért nem jártak el hasonlóképp az Oroszországot, Szíriát vagy akár Ukrajnát ért tragédiák után. Az egyik facebookozó szerint ez az egész olyan, mintha valaki elmenne egy idegen ember temetésére, és eljátszaná, hogy mennyire mélyen érintette annak halála. Szerinte ez a profilképváltás nem is az az áldozatokról szól, hanem azokról, akik ezt a képcserét végrehajtották – saját maguk személyiségét helyezik előtérbe ezáltal.

Ugyanígy sokan kettős mércét emlegetnek, és magát a közösségi oldalt hibáztatják, amiért nem tette lehetővé ugyanígy a zászlósítást, amikor a 224 áldozattal járó orosz repülőgépkatasztrófa történt.

Nincs itt semmiféle ellentmondás

Eközben az ellenoldal véleménye nagyjából így foglalható össze: „hadd döntse már el mindenki maga, hogy kire mikor és milyen formában emlékezik”. Ehhez a táborhoz tartozók nem értik, hogy a francia zászló használata miért jelentené azt, hogy az orosz áldozatokat nem is gyászolják (lásd: „ha halloweenezel, akkor nem érdekelnek a magyar halottjaink!”).

Egy filmproducer, Sam Klebanov azt írja: mindannyian mások vagyunk, és akár utálhatjuk is egymást, de amikor egy ilyen fanatikus csoport rátör az emberiségre, akkor onnantól kezdve a köztünk levő különbségek lényegtelenné válnak, hiszen mostantól mindenkinek, aki a civilizált oldalon áll, egy emberként kell harcolnia a terrorizmus ellen.

Egy másik felhasználó szerint a profilképváltás a támogatás, a szolidaritás és gyász szimbóluma. És akármilyen nehéz is ezt elhinni: nem a csordaszellem hatására tette, hanem saját döntése volt; mint ahogy az is, hogy a Sínai-félszigeten lezuhant repülőgép áldozataira emlékezve elment a templomba, és gyertyát gyújtott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik