Külföld
New York, 2015. szeptember 29.
Evo Morales bolíviai elnök felszólal az ENSZ-közgyûlés 70. ülésszakának nyitóülésén a világszervezet New York-i székházában 2015. szeptember 28-án. (MTI/EPA/Justin Lane)

Egymásnak feszül Bolívia és Chile, a tengerparton osztoznak

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 09. 30. 17:08

Chilének van tengerpartja, nem is kevés, hiszen az ország egész területe a Csendes-óceán partján fekszik, Bolíviának nincs, a két ország pedig határos egymással. A hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) nemrég egy határozatában megállapította az illetékességét, ami a két ország közötti területi vitát illeti. Ezzel együtt pedig elutasította Chile arra vonatkozó kérelmét, hogy az ICJ ne fogadja be az ügyet, mert azt már korábban, az 1904. évi békeszerződéssel rendezték.

Az ICJ határozata tehát lehetővé teszi Bolívia számára, hogy a jövőben is igényt támasszon egy nagyjából negyedmérföldes partszakaszra, amit még az úgynevezett salétrom-háborúban, a XIX. század végén veszített el.

De hogy jön ide Peru? 2008-ban az ország úgy döntött, az ICJ-hez fordul, mert Chilével nem sikerült megegyezniük a közös határszakasz ügyében. A két ország konfliktusa (vagyis három, mert a már említett Bolívia is érintett) egészen az 1879-ben kezdődött salétrom-háborúig nyúlik vissza, a háború vége az lett, hogy Chile megfosztotta Perut és Bolíviát a salétrommezőitől, ezáltal Bolívia a tengeri kijáratét is elveszítette. Az Evo Morales vezette ország ebbe nem nyugodott bele, 2013 elején keresetet nyújtott be Chile ellen.

A sárgával határolt területeket Peru, a zölddel határolt területeket Bolívia veszítette el a salétrom-háborúban Chilével szemben:

Kép: El País

Peru a ’80-as évektől folyamatosan próbált egyeztetni Chilével az elbukott területetek ügyében, de hiába. A már említett 2008-as ICJ-keresetben arra kérték a bíróságot, hogy állapítsák meg Peru kizárólagos gazdasági övezetét a vitatott területen. 2014-ben született döntés, méghozzá kompromisszumos. Az ICJ mindhárom ország illetékességét megállapította, a határvonalak megállapítását az érintett országokra bízta.

Ítéletétében a bíróság elfogadta Bolívia érvelését, amikor arra hivatkoztak, hogy Chile az 1948. évi Bogotai Paktum aláírásakor elfogadta a hágai bíróság joghatóságát. A döntést Evo Morales kezdeti sikernek nevezte.

„Előbb vagy utóbb, de az igazság győzni fog és visszatérünk a tengerpartra.” A chilei államfő, Michelle Bachelet azonban úgy fogalmazott, Bolívia semmit nem nyert, és megígérte, hogy minden eszközzel harcolni fog az ország területi egységéért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.