Nagyvilág

Fotók jelentek meg a barbár pusztításról

Az Iszlám Állam (IÁ) fényképeket tett közzé a világörökség részét képező, kétezer éves szíriai templom felrobbantásáról.

A felvételek megerősítették az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romvárosban, Palmürában található római kori Baál-Samin templom lerombolásáról szóló híreket. A fotók tanúsága szerint a terroristák az épület belsejében és akörül is robbanószerkezeteket helyeztek el.

A vasárnapi robbantásról készített felvételeken óriási szürke füstfelhő látható a templom felett, majd a törmeléket mutatták. A fényképek alatt a következő felirat olvasható: “A pogány Baál-Samin templom teljes megsemmisítése.”


Europress Fotóügynökség

Értelmetlen pusztítás

A Baál-Samin templom volt Palmüra egyik legjelentősebb műemléke. Baál-Samin föníciai istenség tiszteletére építették Kr.u. 17-ben, majd Hadrianus római császár idején, 130-ban megnagyobbították és dekorálták.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) hétfőn élesen elítélte a történteket. Irina Bokova, a párizsi székhelyű szervezet főigazgatója háborús bűncselekménynek nevezte a templom lerombolását, amely “óriási veszteség a szíriai nép és az emberiség számára”.

Júniusban az Iszlám Állam két középkori mauzóleumot robbantott fel Palmürában. Ezek nem tartoztak a város római kori emlékei közé, de a terrorszervezet értelmezése szerint ellenkeztek az iszlámmal. Palmüra elfoglalása óta most első ízben fordult elő, hogy római kori műemléket romboltak le.


Europress Fotóügynökség

Megölték az ismert régészt

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Palmüra a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik. Az IÁ fegyveresei májusban foglalták el. Mivel tartani lehetett attól, hogy a radikális fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették, szíriai tisztségviselők elővigyázatosságból még a város elfoglalását megelőzően több száz ókori szobrot rejtettek el biztonságos helyen.

Az IÁ terroristái a minap lefejezték Palmürában Szíria egyik legkiválóbb archeológusát, a 81 éves Háled Aszaádot, mert nem akarta elárulni, hova rejtették a palmürai kincseket. A tudós több mint ötven évig vezette az ottani régészeti munkálatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik