Nagyvilág

Letartóztatták az Iszlám Állam toborzóit

Őrizetbe vette a spanyol és a marokkói rendőrség egy olyan hálózat 14 tagját, amely harcosokat toborzott az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet számára a két országban.

A spanyol belügyminisztérium tájékoztatása szerint a spanyol főváros közelében található San Martin de la Vega településen és öt marokkói városban, egyebek közt Fezben és Casablancában, egy időben csaptak le a hatóságok a hálózat tagjaira, akikről feltételezik, hogy a toborzás mellett közreműködtek a beszervezett harcosok eljuttatásában az IÁ által ellenőrzött szíriai és iraki területekre.

Mindkét országban gyakoriak a hasonló rendőri akciók, Spanyolországban ebben az évben már több mint 50 embert tartóztattak le, akik a terrorszervezet propagandáját terjesztették, illetve próbáltak harcosokat vagy nőket toborozni az Iszlám Állam számára.

A spanyol belügyminisztérium július végén közzétett adatai szerint az országból eddig 126-an utaztak a konfliktuszónákba, hogy részt vegyenek a harcokban a dzsihadisták oldalán. Marokkóból pedig mintegy 1350 ember csatlakozott a terroristákhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik