Nagyvilág

Közszemlére tett egy holttestet az Iszlám Állam

iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
iszlam-allam(960x640).jpg (Array)

Négy embert meggyilkoltak az Iszlám Állam szélsőséges szervezet fegyveresei a líbiai Szirt városában, majd egyikük holttestét az utcán keresztre feszítették és közszemlére tették.

A szélsőséges szervezet által hétfőn közzétett egyik videofelvételen egy iszlamista agyonlő egy narancssárga kezeslábast viselő férfit, akinek a holttestét figyelmeztetésül az utcán keresztre feszítik. A dzsihadisták állítása szerint az áldozat a Tripoliban ellenkormányt alakított Fadzsr Líbia (Líbiai Hajnal) nevű fegyveres csoport kémje volt. A tripoli kormány korábban légicsapásokat mért a szélsőségesek állásaira Szirtben.

A helyi szemtanúk közlése szerint a szélsőségesek az állítólagos kémen kívül még három, ugyancsak narancssárga kezeslábast viselő emberrel végeztek, de kilétükről nincs információ. A gyilkosságokat vélhetően megtorlásként hajtották végre, mivel a hónap elején egy szalafista csoport a helyi lakosokkal együtt fellázadt az IÁ uralma ellen. A terrorszervezet ezt a lázadást leverte.

A Tripolitól mintegy 500 kilométerre fekvő Szirt az IÁ fegyvereseinek líbiai fellegvára. A szélsőségesek a két rivális líbiai kormány harca miatt kialakult káoszt használta ki, hogy megvesse a lábát a Moamer Kadhafi néhai diktátor megbukatása óta polgárháború dúlta országban.

Az IÁ emellett a korábbi fellegvárát, Dernát próbálja visszafoglalni, ahonnan júniusban űzte ki egy másik rivális csoport a helyiek segítségével. A dernai lakosok szerint a dzsihadisták vasárnap is támadást indítottak a város ellen, de sikerült visszaverni őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik