Nagyvilág
menekultek(960x640).jpg (Array)

Háborognak az osztrák civilek a menekültek Szlovákiába küldése miatt

Belicza Bea
Belicza Bea

szocioriporter. 2015. 07. 10. 13:17

Szerintük nem indokolt az 500 menedékkérő átadása a szomszédnak.

 

Kritikusan fogadták az osztrák segélyszervezetek és lapkommentárok azt a megállapodást, amely alapján Szlovákiában helyeznének el ötszáz, eddig Ausztriában tartózkodó menedékkérőt.

A csütörtökön bejelentett egyezmény szerint a migránsokat a magyar-szlovák határon fekvő Bős (Gabcikovo) községben található egyetemi épületben szállásolják el. Az elhelyezés két évig tart majd, azonban Ausztria igény esetén három vagy négy évig is meghosszabbíthatja a szerződést.

A Die Presse című osztrák napilap pénteki számának információi szerint ugyan összegségében Ausztria számára így költségtakarékosabb lesz az elhelyezés, pontosan még nem lehet tudni, hogy mennyi összeget takarít meg így az ország.

Az ausztriai menekültsegítő szervezeteket tömörítő Asylkoordination vezetője bírálta a megállapodást. Szerinte a bevándorlók “kiközvetítése” az osztrák jogrendbe ütközik: mivel a menekültügyi eljárásuk Ausztriában zajlik, illegális tartózkodnak Szlovákiában – olvasható a Der Standard című osztrák napilap pénteki számában.

Az Amnesty International ausztriai szervezetének főtitkára, Heinz Patzelt szánalmasnak és groteszknek nevezte a létrejött egyezményt és arról beszélt, hogy a menekülteket nem lehet “csomagmegőrzőbe” adni. Szerinte Ausztria minden ide érkező migránst emberhez méltó körülmények között tudna elhelyezni.

A Zöldek pártjának emberjogi szakértője neoliberális logikáról beszélt, eszerint ma mindennek olcsóbbnak kell lennie, és ez alól az emberi jogok sem képeznek kivételt.

A Caritas főtitkára, Bernd Wachter elmondta: ugyan örömmel fogad minden olyan kezdeményezést, amely megakadályozza, hogy Traiskirchenben a menekülteknek a szabad ég alatt kelljen aludniuk, a megállapodással létrejött helyzetet azonban nem tekinti fenntartható állapotnak.

A Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) elismerően szólt az egyezségről, és az európai szolidaritás példájának nevezte az együttműködést.

A Die Presse című napilap pénteki számának írása megjegyzi: egyik uniós ország sem korlátozza a menekültek számát annyira, mint Szlovákia. A lap tudósítója példaként hozza, hogy 2014-ben tizennégy, 2015-ben eddig öt menekültkérelmet bíráltak el kedvezően az országban. Emlékeztetett: június végén a pozsonyi törvényhozás az unió kötelező menekültkvótáit elutasító határozatot hagyott jóvá.

A Die Presse pénteki vezércikke szerint következetlenség az osztrák belügyminiszter részéről, hogy a Szlovákiával kötött megállapodást hősies segítőkészségként dicséri, és jelzésértékű szolidaritásként értékeli. “Még itt csengenek Robert Fico szlovák miniszterelnök szavai” arról, hogy mit kezdjen országa azzal, ami Líbiában, Irakban vagy Szíriában történik? – jegyzi meg a szerző. A fő kérdés szerinte az, hogy hosszú távon mit üzen az együttműködés. A kommentár szerzője ironikusan megjegyzi: a “fizetés vagy menekültek elhelyezése” mottót Ausztrián belül is alkalmazhatnák, vagyis amelyik tartomány nem teljesíti az előírt kvótáját, fizethetne a másiknak, hogy ott fogadják be a migránsokat.

A Der Standard című osztrák lap pénteki számának kommentárja szerint a belügyminisztériumnak inkább az a fontos, hogy pozitív szalagcímeket lásson és elterelje a figyelmet azokról gondokról, amelyeket a tárca nem képes megoldani. A szerző szerint Ausztriának nem sátrakat kéne felállítania és nem kihelyeznie kéne a menekülteket, hanem magának, tartományi szinten kellene megoldania a problémát. A cikkíró élesen bírálta az osztrák belügyminisztérium szavait, amely szerint a menekültek külföldön való elhelyezése Ausztria számára olcsóbb.

Az Osztrák Közszolgálati Televízió (ORF) híradójának közlése szerint múlt héten csaknem kétezer menekültkérelmet adtak be Ausztriában.

Az osztrák belügyi tárca június eleji adatai szerint idén várhatóan rekordszámú, mintegy 70 ezer menedékkérelmet adnak be az osztrák hatóságoknál.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.