Nagyvilág

Alapos a görögök ajánlata az Eurócsoport elnöke szerint

ciprasz (Array)
ciprasz (Array)

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter elmondta: növeli a javaslatok hitelességét, hogy széles körű támogatása van Görögországban, azonban így is alaposan meg kell vizsgálni, hogy az megfelelő-e, és a számok stimmelnek-e.

Hozzátette: a csoport vélhetően “nagy horderejű döntést” fog hozni szombati ülésén, amikor kiértékelik Athén új javaslatát.

Péntek délután egy órakor egyeztet telefonos konferencián a görög javaslatokról Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke, Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke és Jeroen Dijsselbloem uniós források szerint.

Görögország ajánlatát az EB, az EKB és az IMF is áttekinti abból a szempontból, hogy mennyire fenntartható az abban felvázolt adósságpálya. Az értékelés eredményét még az Eurócsoport szombat délután három órakor kezdődő ülése előtt ismertetik.

Sajátjait győzködi Ciprasz

A kormányzó Sziriza párt parlamenti képviselőivel találkozott pénteken Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, hogy meggyőzze őket, támogassák a görög kormánynak azt az intézkedéscsomagját, amelyet Athén előző nap nyújtott be a külföldi hitelezőknek az újabb mentőhitel reményében.

“Arra kaptunk felhatalmazást, hogy jobb egyezséget kössünk (a hitelezőkkel) az Eurócsoport (az euróövezeti pénzügyminiszterek) ultimátumánál, de természetesen nem kaptunk felhatalmazást arra, hogy kivezessük Görögországot az eurózónából” – mondta Ciprasz a találkozón egy kormányzati tisztségviselő ismertetése szerint.

Megfigyelők szerint Ciprasz tarthat tőle, hogy a kormányzati javaslatot elutasítják a Sziriza keményvonalasai és a nacionalista koalíciós partner, a Független Görögök pártja.

Francois Hollande francia elnök és Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport vezetője pénteken kedvezően nyilatkozott a görög előterjesztésről, de egyelőre nem lehet tudni, hogy az összes hitelező rábólint-e a reformcsomagra. Kora délután telekonferencián egyeztet egymással Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezére, Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Jeroen Dijsselbloem. Szombaton az Eurócsoport, vasárnap az Európai Tanács – a 28 tagország állam – és kormányfői – tartanak rendkívüli tanácskozást a görög helyzetről.

A görög javaslat nagyjából ugyanazt tartalmazza, amit a görögök elutasítottak a vasárnapi népszavazáson – mondta az eurózóna egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője. Úgy tűnik, igenekbe fordultak a nemek – fogalmazott a Commerzbank elemzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik