Pénzügy

Már ma kiderülhet, elfogadják-e a görög javaslatot

Gorogorszag(960x640).jpg (Array)
Gorogorszag(960x640).jpg (Array)

Pénteken délután 1-kor telefonkonferencián vitatják meg az ügyet, így lehet, hogy nem lesz szükség a vasárnapi válságcsúcsra.

A csütörtök este a görögök által benyújtott méretes megszorítócsomagról még ma véleményt mondhat az unió és a valutaalap. Christine Lagarde IMF-vezér, Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke, Mario Draghi az EKB elnöke és Jeroen Dijsselbloem az eurócsoport elnöke ugyanis magyar idő szerint délután 1 órakor konferenciahívás keretében vitatja meg a görögök ügyét – írta a Portfolio.hu a Reutersre hivatkozva. 

Egyebek mellett adó- és nyugdíjreformot ajánlott az adósságenyhítésért cserébe a görög kormány a nemzetközi hitelezőknek.

Az intézmények vezetői várhatóan a benyújtott görög javaslatokat értékelik majd, illetve az adósság fenntarthatóságának kérdése is előkerülhet. A beszélgetés után minden bizonnyal bejelentés is jön.

Amennyiben az Eurócsoport beleegyezik, hogy megkezdjék a tárgyalásokat a programról, a vasárnapi eurócsúcsra nem lesz szükség, bár ez még nem biztos.

Hollande: komolyak és hitelesek az új javaslatok

Komolynak és hitelesnek nevezte pénteken Francois Hollande francia államfő a görög kormánynak a nemzetközi hitelezőkhöz eljuttatott legújabb javaslatcsomagját. Ugyanakkor hozzátette, hogy “még semmi nem dőlt el” és a “következő órák fontosak” lesznek az esetleges megállapodás szempontjából.

“A görögök most határozottan megmutatták, hogy az euróövezetben akarnak maradni, mert a program, amit benyújtottak komoly és hiteles. A parlament elé terjesztik, ami erőt, elkötelezettséget és bátorságot mutat” – fogalmazott a francia elnök. Hozzátette: “Mindent meg kell tenni, hogy megszülessen a megállapodás, egy jó megállapodás, az európai szabályokat és a görögöket is tiszteletben tartó megállapodás. A következő órák fontosak. Még semmi nem dőlt el, de mindent meg kell tenni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik