Nagyvilág
szivarvany(1)(960x640).jpg (Array)

Történelmi tettet hajtott végre Írország

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 05. 23. 19:16

Az írek magas részvétel melett megszavazták a melegházasságot, így népszavazással módosítják az alkotmányukat. Dublin felett szivárványt örökítettek meg a délutáni órákban.

A népszavazáson több mint 3,2 millió ír volt jogosult válaszolni arra a kérdésre, hogy alkotmányba kerüljön-e az azonos neműek házassága. A választópolgárok 62,1 százaléka támogatta, míg 37,9 százaléka ellenezte a melegházasság engedélyezését – mondta Ríona Ní Fhlanghaile, az ír szavazatszámláló bizottság elnöke. A pénteken lezajlott referendumon 60,5 százalékos volt a részvételi arány, s erre népszavazáson több mint két évtizede nem volt példa.

A melegházasságot bevezetni szándékozó centrista jobb-bal kormánykoalíció, még mielőtt törvénybe foglalta volna szándékát, referendumot hívott össze az alaptörvény módosítására. A melegházasságról szóló törvényt elfogadhatják júliusban, érvénybe léphet augusztusra, így az első azonos neműek közötti házasságok ősszel születhetnek. A 6,3 millió lakosú ország a 19. állam lesz a világon, ahol engedélyezik a házasságot az azonos neműek között.

Írország ezzel történelmi tette hajtott végre, hiszen a referendum megmutatta, hogy a vallásos elkötelezettség, a katolikus hit egyáltalán nem összeegyeztethetetlen a melegek jogegyenlőségének támogatásával. A mélyen katolikus országban az 1995-ös népszavazásig még elvben még a válás is tilos volt. Nyugat-Európában Írország volt az utolsó állam, ahol bűncselekménynek tartották a homoszexuális kapcsolatot.

Az egyébként gyakorló katolikus Enda Kenny jobboldali ír miniszterelnök is támogatóan járt el, úgy nyilatkozott, senkinek sem kell félnie, bátran menjen el és szavazzon igennel a „szeretetre és az egyenlőségre”. A politikai elit meglepő egyetértéssel sorakozott fel a kormányfő mögött, a négy legjelentősebb ír párt, jobb- és baloldaliak egyaránt támogatják a melegházasságot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.