Nagyvilág

Orbánnal barátkozna a brit miniszterelnök

orbán, cameron (Array)
orbán, cameron (Array)

Nem a halálbüntetés tetszett meg neki, csak az EU-val kapcsolatos politikájához keres partnereket.

Kétoldalú megbeszélést folytat egymással pénteken Lettországban Orbán Viktor és David Cameron brit miniszterelnök – tudta meg a VS. A találkozót a brit kormány kezdeményezte, Cameron saját uniós reformelképzeléseihez szeretné megnyerni a magyar kormányfőt.

Rigában pénteken az uniós keleti partnerségről tárgyalnak az EU-tagállamok képviselői Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna képviselőivel, Orbán és Cameron találkozóján azonban teljesen másról lesz szó. A brit miniszterelnök a választási kampányban is keményen beleállt az EU kritikájába, hamarosan népszavazás is lesz arról, hogy maradjanak-e az unióban.

Ugyanakkor Cameron érdeke sem az, hogy kilépjenek az unióból, viszont megreformálná az államszövetséget. Terveivel egyelőre egyedül van, ezért is lehet szüksége Orbán szövetségére is. Cameron egységes energia-, szolgáltatási- és digitális piacot szeretne, ugyanakkor nem egy nagy, merev tömbként akarja látni az EU-t, hanem „rugalmas hálózatként”.

A legfőbb döntéshozó testületek az egyes tagállamok parlamentjei maradnának a brit kormányfő elképzelése szerint és annak lehetőségét is meg akarja tartani, hogy szükség esetén az EU intézményei a tagállamok számára visszaadjanak hatásköröket. Azt is szeretné, hogy az EU-s döntéshozatalt ne az eurózóna államainak gazdasági érdekei határozzák meg. Cameron ugyanakkor elkötelezett híve az EU és az Egyesült Államok között formálódó, kereskedelmi partnerségről szóló egyezménynek (TTIP).

Cameron elképzeléseinek egy részében partnerre lelhet Orbánban, a magyar miniszterelnök szintén a rugalmatlan döntéshozatal miatt ostorozza az EU-t, ugyanakkor különbségek is vannak világlátásuk közt. Orbán szerint például az energiaszolgáltatásnak nonprofit alapon kell működnie, Cameron pedig Oroszország egyik legkeményebb kritikusa, szemben a megengedőbb Orbánnal. Abból is vita lehet, hogy a britek korlátoznák a közép-kelet-európai tagállamokból érkező bevándorlást, ami a magyarokat negatívan érintené.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik