Nagyvilág

Szükségállapot Iowában

A rendelkezést a madárinfluenza gyors terjedése indokolta.

A madárinfluenza terjedése nem jelent fenyegetést az emberekre, de a hatóságok nagyon komolyan veszik a kialakult helyzetet, és a szükségállapot bevezetését tartják a legcélravezetőbbnek, hogy igénybe lehessen venni minden rendelkezésre álló eszközt a kór megfékezése érdekében – indokolta a döntést Terry Branstad iowai kormányzó. A rendkívüli intézkedés legalább május végéig lesz érvényben.

Pénteken a hatóságok közölték, hogy öt újabb baromfitelepen ütötte fel a fejét a madárinfluenza H5N2-es típusa, így már összesen kilenc farm madárállománya fertőzött. Becslések szerint az Egyesült Államok egészében 20 millióra rúg a beteg, ezért kényszerlevágásra ítélt baromfik száma – ilyen sok fertőzött szárnyas még sosem volt az országban az Egyesült Államok történetében.

Iowa az egyik legnagyobb tojástermelő amerikai állam, Minnesota és Wisconsin után már a harmadik, ahol szükségállapotot hirdettek a járvány terjedése miatt. Több tucat ország teljes vagy részletes importtilalmat vezetett be az amerikai baromfitermékekre, miután tavaly decemberben megjelent a madárinfluenza az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik