Belföld

Több mint százezer kacsát öltek le a járvány miatt

madárinfluenza (madárinfluenza)
madárinfluenza (madárinfluenza)

Füzesgyarmaton a múlt héten ütötte fel fejét a madárinfluenza.

A madárinfluenza-vírus H5N8 jelű változatát mutatták ki a múlt héten egy füzesgyarmati baromfitelepen, ami után a hétvégén leölték a helyi Füzes-Kacsa Kft. több mint százezres állományát. Bognár Lajos országos főállatorvos az MTI-nek elmondta: a héten még takarítják, fertőtlenítik a telepeket.

A Füzes-Kacsa Kft.-nél a kár mértékéről nem nyilatkoztak. Bognár Lajos elmondta: a szakvélemények beszerzése után a megyei főállatorvos hoz kártalanítási határozatot, a kárfelmérés még ezen a héten befejeződik.

A madárinfluenza-vírust több más európai országban – az Egyesült Királyságban, Bulgáriában, Olaszországban, Németországban és Hollandiában – is kimutatták. A Békés megyei telepre vadmadarak hurcolhatták be a kórokozót. Japán, Szingapúr és Dél-Korea Magyarország teljes területéről megtiltotta az élő baromfi, a hús és a tojás szállítását, a Dél-Afrikai Köztársaság és Hong-Kong pedig részleges korlátozást vezetett be. Bognár elmondta: diplomáciai úton megpróbálják elérni, hogy a korlátozás ne az egész országot, csak Békés megyét érintse. A megyéből egyébként az EU területére sem lehet kacsát szállítani a végső fertőtlenítéstől számított 30 napon belül.

MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik