Nagyvilág

Jelentős lépés az orvosi marihuána engedélyezésére

Orvosi marihuána (marihuána, )
Orvosi marihuána (marihuána, )

Történelmiként jellemzett törvényjavaslatot nyújtanak be amerikai kongresszusnak, amivel véget vetnének a több ezer éves gyógynövény gyógyászati tiltásának.

Bár az Egyesült Államokban már 23 államban engedélyezték a marihuána orvosi célokra történő használatát, a szövetségi törvények még mindig veszélyes kábítószerként tartják nyilván az egyik legősibb gyógynövényt, és üldözik annak használatát. Emiatt a szövetségi hatóságok gyakorlatilag bármikor lecsaphatnának az orvosi használatú marihuánát árusító boltokra, és a növény termesztőire.

Ezt a kettős állapotot szüntetné meg egy „történelmikként” jellemzett törvényjavaslat, amit egy republikánus és két demokrata politikus nyújt be a washingtoni kongresszusnak. A jogszabály – amit kedden mutatnak be –  megszüntetné a marihuána orvosi használatának tiltását az Egyesült Államok egész területén, hogy azokban az államokban, ahol engedélyezik cannabis gyógyászati célú használatát, ne kelljen attól tartaniuk a „betegeknek, orvosoknak és üzleteknek”, hogy szövetségi büntetőeljárás alá vonják őket – olvasható a három politikus által hétfőn kiadott közleményben.

Bár a marihuána legalizálásért küzdő NORML vezetője szerint a törvény valószínűleg „holtan érkezik” a kongresszusba – azaz semmi esély sincsen arra, hogy el is fogadják azt – a Time magazinnak nyilatkozva mégis jelentősnek nevezte a javaslatot. Az ugyanis Allen St. Pierre azt mutatja, hogy kezd teljesen megváltozni a politikusok, különösen a marihuánával szemben eddig rendkívül ellenséges republikánusok hozzáállása a kérdéssel kapcsolatban.

 Orvosi marihuánát áruló üzlet a kaliforniai Los Angelesben
Fotó:Europress 

Különösen jelentős, hogy a törvényjavaslat egyik benyújtója a republikánus Rand Paul, aki a Republikánus Párt elnökjelöltje szeretne lenni a 2016-os elnökválasztáson – és nem gondolja úgy, hogy ezzel a mostani lépéssel elriasztaná magától a jobboldali választókat. Hasonlóan két másik elnökjelölti ambíciókat ápoló republikánus politikushoz, Jeb Bush-hoz és Ted Cruzhoz, akik szerint szintén az egyes államok joga eldönteni, akarják-e engedélyezni a gyógynövény használatát, vagy sem. A közvélemény-kutatások adatai szerint az amerikaiak több mint 80 százaléka támogatja a marihuána orvosi célú használatát, és még olyan konzervatív többségű államokban is többen vannak a gyógyászati használat engedélyezése mellett, mint Texas vagy Kentucky.

A marihuána-törvények reformjáért küzdő aktivisták közben egyre optimistábbak azzal kapcsolatban, hogy a kongresszus végre tényeges lépéseket hajlandó tenni az ügyben, majdnem húsz évvel azután, hogy Kalifornia 1996-ban elsőként engedélyezte az orvosi marihuána használatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik