Nagyvilág

Terror elleni harc: összekötik a légi ellenőrzéseket

európa tanács  (európa tanács, ET)
európa tanács  (európa tanács, ET)

Az európai belügyminiszterek megállapodtak abban, hogy ki kell építeni a légitársaságok utasainak adatait összegyűjtő rendszert.

A schengeni egyezmény módosítása mellett foglal állást Madrid az Európai Unió belügyi tárcavezetőinek vasárnapi rendkívüli ülésén, mivel a schengeni térségen belüli határellenőrzések visszaállítása lehetővé tenné az Európába visszatérő iszlamista szélsőségesek mozgásának korlátozását – közölte Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter.

“Az EU-n belüli mobilitás megkönnyíti azt, hogy a dzsihadisták akármelyik országba – a mi területünkre is – eljussanak” – szögezte le Díaz. Hangsúlyozta, hogy majdnem háromezer európai származású iszlamista szélsőséges visszatérésétől tartanak a kontinensen, s ez hatalmas veszélyt jelent.

Ezzel szemben Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter szerint, helytelen megoldás lenne a huszonhat európai országot magában foglaló schengeni övezet és az ezen belül biztosított mozgásszabadság felfüggesztése a terrorista támadások veszélyével szemben.

“Ha egy tucatnyi terrorista miatt lemondunk a szólásszabadságról, a tüntetési szabadságról, a mozgásszabadságról, fantasztikus ajándékkal ajándékozzuk meg őket” – fogalmazott az olasz külügyminiszter, a balközép kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa.

A találkozó végén a tizenegy európai ország belügyminisztere az Európai Unió külső határainak fokozottabb ellenőrzésére szólított fel. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter közölte: mindannyian egyetértenek abban, hogy bizonyos kritériumok alapján bizonyos utasoknál mélyreható ellenőrzést kell végezni. 

Emellett kiemelte, hogy a terrorellenes küzdelemben ki kell építeni a légitársaságok utasainak adatait összegyűjtő rendszert.

A schengeni egyezmény lehetővé teszi a szabad mozgást a schengeni térségen belül, amely jelenleg 26 európai országot, köztük az EU huszonkét tagállamát, így Magyarországot is foglalja magába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik