Nagyvilág

Kisebb hadsereg a merénylők nyomában

hajsza a párizsi merénylők után (charlie hebdo, franciaország)
hajsza a párizsi merénylők után (charlie hebdo, franciaország)

88 ezer embert mozgosítottak Franciaországban a 12 emberrel végző támadók felkutatására. Magyarországon nincs terrorveszély a TEK szerint.

Cikkünket folyamatosan frissítjük az új fejleményekkel.

Utoljára frissítve: 22:28

  • Szerdán 11 óra 30 perc tájban két fegyveres támadta meg Párizs 11. kerületében a Charlie Hebdo című szatirikus magazin szerkesztőségének épületét.
  • A terroristák gépfegyverekkel 12 embert megöltek, öten válságos állapotban vannak. Az áldozatok között van a lap négy karikaturistája, köztük a vezetőszerkesztő, továbbá egy közgazdász-szakíró, illetve két rendőr.
  • A támadók a jemeni al-Kaida tagjainak mondták magukat. Said és Sherif Kouachi, illetve a 18 éves Hamid Mourad lehetett a három terrorista a rendőrség információi szerint. Ő szerdán éjjel feladta magát, hogy tisztázza magát. A testvérpár után még folyik a hajsza. A rendőrség és a csendőrség különleges egységei Villers-Cotterets közelébe vonultak. Több helikopterrel zajlik a hajsza, amit éjszaka is folytatnak.
  • Csütörtökre estére kilenc embert vettek őrizetbe a merénylettel kapcsolatban.
  • Párizsban a legmagasabbra emelték a készültség szintjét, a legfontosabb intézményeket rendőrök védik.
  • A világ vezetői elítélték és barbár cselekedetnek minősítették a támadást.
  • A francia fővárosban és az ország nagyvárosaiban este megemlékezést tartottak az áldozatokról, valamint nagygyűléseket rendeztek a sajtószabadságért és a demokráciáért.
  • Csütörtökön nemzeti gyásznapot tartanak, délben egy perces csenddel emlékeztek a vérengzés áldozataira
  • Csütörtökön három helyen voltak kisebb támadások iszlám kötődésű célpontok ellen
  • Csütörtök reggel Párizsban utcai lövöldözés volt, egy rendőrnő később életét vesztette. A gépfegyveres elkövetőt keresik. Úgy tudni, hogy nincs összefüggés eközött és a szerdai merénylet közt.
  • Jövő héten is megjelenik a Charlie Hebdo, egymillió példányban.

  • Több megemlékezés tartanak Franciaországban és vilászerte csütörtökön.

Megemlékezés Budapesten

Gyertyagyújtás a párizsi vérengzés áldozataiért

Gyászol és nem adja fel a Charlie Hebdo

A hetilap oldalán is bejelentettéka túlélők, hogy megjelenik a lap következő száma jövő szerdán. A fekete alapon megjelenő írás a mára a megemlékezők szlogenjévé vált “Je suis Charlie” (Charlie vagyok) mondtattal kezdődik. Majd így folytatják mert a ceruza mindig a barbárság felett lesz… mert a szabadság egyetemes jog… mert ti támogattok minket…mi, Charlie jövő héten kiadjuk az újságunkat jövő szerdán”.

Megmozdult a világ a meggyilkoltakért

A lap elleni támadás után legalább 3 és fél millió támogató tweet üzenetet posztoltak világszerte. Szerda este fél 10-kor volt a legtöbb: akkor percenként 6500 bejegyzés tartalmazta ezt a mondatot, ami a szociális és a hagyományos médiában is a megemlékezés, a gyász és a szolidaritás jelképévé vált. Az Instagramon csaknem 650 ezer képet osztottak meg a jesuischarlie hashtaggel csütörtökön délután ötig, míg pár órával azelőtt ez a szám csupán 52 000 volt – számolt be a LeParisien oldala.

Több ezres megmozdulások

Hollandiában mintegy húsz városban vonultak utcára az emberek csendben haladva, “Én vagyok Charlie” feliratú transzparenseket tartva a magasba, kezükben gyertyákkal, tollakkal és a francia hetilap régebbi számaival.

Amszterdam központjában, a Dam téren néhány ezer ember gyűlt össze, “Nem a szélsőségre” és “Együtt erősebbek vagyunk!” feliratokat tartva. Rotterdamban a város polgármestere, Ahmed Aboutaleb francia nyelven így szólt a tüntetőkhöz: “Ma este párizsi vagyok és Charlie vagyok, mi mind párizsiak és Charlie-k vagyunk”. Hangsúlyozta: “a toll és a tinta a legerősebb fegyver”. Hágában mintegy ezer tüntető vonult az utcára a holland parlament és kormány épületének közelében. A Plein téren óriási képernyőt szereltek fel “Én vagyok Charlie” felirattal, közben John Lennon híres száma, az Imagine volt hallható.

Útmutatót készítettek terrortámadás esetére

Bújj el egy szekrényben, barikádozd el az ajtót, halkítsd le a mobilod!

Párizsban csütörtök este ismét több ezren gyűltek össze a République téren, ahova Anne Hidalgo, a főváros szocialista polgármestere “csendes megemlékezésre” hívta a párizsiakat. Előző este spontán módon mintegy 35 ezren gyűltek össze a téren, egész Franciaországban pedig aznap százezernél is többen vettek részt a megemlékezéseken. 

Több ezren sereglettek össze a francia nagykövetség épülete előtt Rómában, mintegy ezren Athénban, ötszázan Genfben és Lisszabonban, néhány százan pedig Prágában, Belgrádban, Zágrábban. Budapesten a Francia Intézet előtt tartottak megemlékezést a terrortámadás áldozatainak tiszteletére. Franciaország moszkvai diplomáciai képviselete előtt mintegy száz ember jelent meg és helyezett el virágcsokrot. Londonban is tüntetést szerveztek csütörtök estére.

Hirtelen csend lett – újabb drámai beszámoló egy túlélőtől

Még mindig azt kérdezem magamtól, hogyan tudtam megmenekülni – mondta a France Infónak Laurent Léger, a mészárlás egyik túlélője.

A Charlie Hebdo újságírója is a szerkesztőségi ülésen volt a támadáskor. Egy asztal alá bújt, ez mentette meg az életét, de látta ahogy a kollégái esnek össze a két merénylő lövéseitől.

„Először azt hittük, hogy petárdák… Az ajtó kinyílt, bejött rajta egy alak, azt üvöltözve, hogy Allah akbar. Úgy nézett ki, mintha kommandós lenne, csuklyás volt, teljesen feketébe volt öltözve. Fegyver volt nála, amit a két kezével tartott. Egy adott pillanatban kimondták Charb nevét. Aztán lövöldözés, és puskaporszag… pár pillanat alatt mindenki a földre került, belelőttek a földön fekvőkbe” – emlékezett vissza a vérontásra.

Léger azt mondta, hogy nem igaz, hogy felsorolták a többi karikaturista nevét, és utána lőtték le őket. Arra emlékezett, hogy az egyik kolléganőjének azt mondják, hogy nem ölnek nőket, de közben megölték egy másik kolléganőjét.

Légernek sikerült elbújnia, összehúzódva maradt, miközben látta, hogy a többiek a földön vannak, és robbanások zaját hallotta. Aztán hirtelen csend lett. Hosszú csend.

Majd lépéseket hallott, ekkor értette meg, hogy visszajött a támadó, de annyira kicsi volt a terem, hogy nem tudott körbemenni. Ekkor pár szót váltott valakivel, a túlélő számára csak ezáltal lett világos, hogy két merénylő volt.

Azt mondta, hogy kisebb káosz uralkodott el a támadás után, majd felfedezték, hogy van néhány túlélő. A sebesültekhez siettek, egyszerűen képtelenek voltak felfogni hogy mi történt, hogy mindez megtörténhetett Párizs közepén, egy újság szerkesztőségében.

Folytatják a hajszát éjszaka is

A kutatással nem hagynak fel éjjel sem, továbbra is öt helikopter segíti a rendőrök és a különleges egységek munkáját – közölte az AFP-vel egy rendőrségi forrás.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Elsötétült az Eiffel-torony

Pár percre lekapcsolták csütörtök este a mészárlás áldozatainak emlékére Párizs egyik legismertebb látványosságának világítását.

Már kilencen vannak őrizetben

Összesen 88 ezer katonát és rendőrt mozgósítottak Franciaországban, s ezen belül 9650-et a párizsi térségben – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Bernard Cazeneuve. A francia belügyminiszter hozzátette: minden lehetséges eszközt bevetnek az elkövetők elfogására. A kutatásban helikopterek is részt vesznek.

Csütörtökre virradóra hét embert vettek őrizetbe, este már kilenc ember őrizetbe vételéről beszélt a miniszter. Cazeneuve elmondta, hogy több mint kilencven tanút hallgattak ki a nyomozás során eddig. A politikus közölte azt is,Said Kouachit hivatalosan is azonosították mint az egyik támadót. A miniszter szerint a férfi személyazonosságiját megtalálták a Párizs XIX. kerületében elhagyott fekete Citroenben – számolt be a Le Parisien.

A miniszter elitélte iszlám istentiszteleti helyek elleni támadásokat. “Nem fogunk eltűrni semmilyen tettet vagy fenyegetést imahelyek ellen, sem bármilyen olyan ellenséges megnyilvánulást, amely származásuk vagy vallásuk miatt irányul egyes franciák ellen. Az ilyen cselekedetek elkövetőinek tudniuk kell: felkutatjuk, őrizetbe vesszük és megbüntetjük őket” – hangsúlyozta a miniszter.

Cazeneuve megerősítette, hogy nem találtak semmilyen kapcsolatot a szerdai szerkesztőségi mészárlás és a csütörtök reggeli lövöldözés között.

Párizsban vasárnap nemzetközi tanácskozást tartanak európai belügyminiszterek, illetve Eric Holden amerikai igazságügy-miniszter részvételével a terrorizmus elleni harc fokozásáról – közölte Cazeneuve.  Fleur Pellerin kulturális miniszter csütörtök este azt mondta, hogy egymillió euróval sietnének a szatirikus lap megsegítésére.

Rekonstrálták a mészárlást

A szerdai szerkesztőségi ülés már egy órája tartott, mikor a két fegyveres belépett. Az egyik azt kérdezte, hogy “Charb?”, majd rálőtt a lap vezetőjére. Ezután egymás után mondták a szerkesztőség tagjainak nevét és nyitottak tüzet rájuk. A kiérkező mentősök háborús sérülésekről beszéltek.

Megrázó beszámolókat közöltek a támadásról, a részleteket ide kattintva olvashatja el.

Magyarországon nincs terrorveszély

Ezt Hajdu János mondta csütörtök este az M1 Híradójában. A Terrorelhárítási Központ főigazgatója szerint nem valószínű, hogy Magyarországon a párizsi vérengzést elkövetőkhöz hasonló szélsőséges harcosok lennének.

További részletek itt>>>

Francia terroristákat fogott el a TEK

Két tizenéves francia fiút fogtak el, akik az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni.Szíriába indultak, hogy kiképzést kapjanak, Kelebiánál szállították le őket a vonatról – számolt be a TV2.

Bővebben itt olvashat az esetről.>>>

Megemlékezés a budapesti francia követség előtt

Nagyjából 200-an mentek el a csütörtök esti megemlékezésre – jelentette tudósítónk a helyszínről. Nagyon sok az újságíró az ott lévők közt, sokan nem dolgozni, hanem tiszteletet leróni mentek az épülethez.

„Nem viselkedett gyanúsan”

Sherif Kouachi kedves, udvarias, idősebb és mozgássérült embereknek segíteni kész ember – mondta róla Eric Bade, a férfi szomszédja a BBC-nek, hozzátéve, hogy szomszédja nem volt agresszív, kifejezetten nyugodt embernek tűnt.

Az Iszlám Állam szerint hősök a gyilkosok

Hősöknek nevezte az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet csütörtökön az általa működtetett rádióállomás egyik műsorában a Charlie Hebdo című szatirikus lap párizsi székháza elleni merénylet elkövetőit.

“A dzsihadista hősök tizenkét újságírót gyilkoltak meg, és a Charlie Hebdo további tíz munkatársát sebesítették meg azért, hogy bosszút álljanak rajtuk Mohamed prófétáért” – olvasható az al-Bajáni rádió egyik műsorának kivonatában.

Szép megemlékező gesztus az RTL Klubtól

A lap szerkesztőségében történt mészárlás után tömegesen fejezték ki együttérzésüket a világon a “Je suis Charlie” mondattal, az RTL Híradó kitette fixen, egész adás alatt a képernyőjére.

Átfésülik Corcy-t

A Le Parisien egyik helyszínen tartózkodó újságírója szerint minden egyes házba bekopogtatnak a rendőrök a településen, hogy megkérdezzék, láttak-e a lakók valami gyanúsat.

Egy ütős istengyalázó karikatúra, ami miatt senki sem halt meg

Csak felnőtteknek!

A legmagasabb készültség északon

Ahogy arról korábban beszámoltunk, különleges rendőri egységeket vezényeltek csütörtökön Franciaország északkeleti részébe, abba a Párizstól mintegy 80 kilométerre található körzetbe, ahol az előző napi párizsi merénylet két feltételezett elkövetőjét legutóbb látták. .A rendőrség és a csendőrség különleges egységeit “a célszemélyek megtalálásának céljából vezényelték ebbe a zónába, ahol a két gyanúsított otthagyta az általa használt gépjárművet

A kormányfői hivatal bejelentette, hogy a legmagasabb fokozatra emelték a készültségi szintet Franciaország északi részében. Párizs térségében már szerdán elrendelték a terrorkészültségi szint emelését.

A börtön tette időzített bombává

A párizsi merénylet elkövetésével gyanúsított algériai származású testvérpár fiatalabbik tagja megkönnyebbült, amikor a francia hatóságok 2005-ben megakadályozták, hogy Irakba induljon harcolni – mondta el a Le Parisien című francia lapnak a Párizsban egykor pizzafutárként dolgozó férfi ügyvédje, aki szerint volt védencét a börtönben eltöltött másfél év változtatta “időzített bombává”.

A 32 éves Chérif Kouachi több társával együtt 2003 és 2005 között tucatnyi fiatalt buzdított arra, hogy fogjon fegyvert Irakban az amerikai megszállók ellen. 2005-ben maga is az arab országba készült, azonban a francia kémelhárítás megakadályozta, hogy felszálljon egy Szíriába tartó járatra, és onnan eljusson az iraki harcmezőkre. Vincent Ollivier ügyvéd szerint volt védence megkönnyebbült attól, hogy nem kellett elutaznia, és akkori viselt dolgai inkább annak tudhatók be, hogy rossz társaságba keveredett. A Libération című francia napilap szerint Kouachi egyébként sokáig az északnyugat-franciaországi Rennes-ben élt, ott nőtt fel egy árvaházban, majd fitneszedzőnek tanult, mielőtt úgy döntött, Párizsba megy a bátyjához.

Szorul a hurok

A csütörtöki nap eddigi legfontosabb eseményeinek krónikája

A bíróság 2008-ban három évi – ebből másfél évi letöltendő és másfél évi felfüggesztett – börtönre ítélte. A perről tudósító amerikai újságírók – az AP amerikai hírügynökség munkatársai – felidézték, hogy a férfi nagyon ideges volt a tárgyaláson, ahol többek között kiderült róla, hogy csak minimális harci kiképzésen vett részt: futni járt a jó fizikai erőnlét érdekében és egy vázlat alapján megtanulta használni a Kalasnyikov gépkarabélyt. Ollivier úgy látja, Chérif Kouachit a börtön formálta át: zárkózott és tartózkodó lett, illetve szakállat növesztett.

2010-ben aztán ismét előkerült a neve egy bebörtönzött algériai származású iszlamista megszöktetésére tett kísérlettel összefüggésben. Smain Ait Ali Belkacem a betiltott szélsőséges algériai szervezetnek, az Iszlám Fegyveres Csoportnak (GIA) a tagja volt, és 2002-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték egy párizsi metróállomáson 1995-ben történt robbantás miatt, amelyben 30-an megsebesültek. Belkacem szöktetésével kapcsolatban az idősebb Kouachira, a 34 éves Saidra is gyanakodtak a hatóságok, de végül bizonyíték hiányában nem emeltek vádat a két férfi ellen.

.

A jelenleg szökésben lévő testvérpárról tudni lehet azt is, hogy Párizs Stalingrad nevű kerületében rendszeresen jártak egy mecsetbe, ahol Farid Benyettou radikális imám befolyása alá kerültek. A hitszónok arra buzdította a Kouachi fivéreket, hogy foglalkozzanak otthon az iszlámmal és tanulmányozzák a vallást a lakhelyük közelében lévő muszlim központban is – írta honlapján a BBC brit közszolgálati adó.

A német dpa hírügynökség értesülései szerint a biztonsági szervek egyelőre nem tudtak megbizonyosodni arról, hogy a két gyanúsított terrorszervezethez tartozik-e, és ha igen, melyikhez. Bár ők maguk szemtanúk szerint azt állították, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai, szakértők szerint nem bizonyított, hogy akár az al-Kaidához, akár a terrorhálózat szíriai szárnyának számító an-Nuszra Fronthoz, akár az IÁ-hoz tartoznának. Mindazonáltal a két feltételezett elkövetőt sok szál köti Szíriához és Irakhoz – közölték a dpa forrásai.

Gyere gyorsan, Kalasnyikovval lőttek ránk

Gyászszünet a meccsek előtt

Zúgó himnusz az áldozatokért

Nem tudtam megmenteni őket – idézi Patrick Pelloux-t a LeParisien. A mentőorvosként dolgozó Pelloux a lap külsős munkatársa volt, könnyekben tört ki beszámolója közben. Pelloux egy másik értekezlet miatt nem volt benn a szerkesztőségben, mikor a mészárlás történt. A gyűlésen kapta a hívást az orvos a lap grafikusától, hogy „gyere gyorsan, Kalasnyikovval lőttek ránk”. Azt hittem, hogy viccel – emlékezett vissza – de nem az volt. “Rettenetes volt, amikor odaértem. Többen már halottak voltak.”

Három perccel később értünk a helyszínre, Tourtier tűzoltó ezredessel akinek hősiesen megkezdte az elsősegélynyújtás. És miközben az áldozatokon igyekeztünk segíteni, ők az utcán folytatták az öldöklést. Nem tudtam őket megmenteni – mondta sírva halott kollégáiról. „Néhány áldozatért már nem tudtunk mit tenni, mert fejbe lőtték őket”.

Pelloux jelentette be korábban, hogy az újság nem szűnik meg, folytatják, hogy megmutassák, hogy a kollégáik nem hiába haltak meg. Hangsúlyozta, hogy nem szabad a muzulmánokat gyűlölni.

Pelloux a tévének adott interjújában felidézte azt is, hogy hétfőn este Charbbal és Luzzal vacsoráztak, és Charb arról beszélt, hogy kicsit elege van már a testőri védelemből.  Nem akarta elárulni, hogy a Charlie Hebdo ellen fatvát hirdettek a radikálisok, és hogy rendszeresen előjön náluk a lap” – mondta volt kollégájáról Pelloux.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik