Nagyvilág

Párizsi mészárlás: szorul a hurok a merénylők körül

Charlie-Hebdo-fegyveres-tamadas(e93c0aa4-eb19-418f-b343-c0ca125518eb)(210x140).jpg (Charlie Hebdo fegyveres támadás, rendőrök)
Charlie-Hebdo-fegyveres-tamadas(e93c0aa4-eb19-418f-b343-c0ca125518eb)(210x140).jpg (Charlie Hebdo fegyveres támadás, rendőrök)

Megtalálhatták a két gyanúsítottat, úgy tudni, közel az elfogásuk. Egy másik feltételezett elkövető korábban önként jelentkezett a rendőrségen, hogy tisztázza magát. Csütörtökön délelőtt újabb lövöldözés volt, egy rendőrnő meghalt. Délben az áldozatokért szóltak a harangok.

Cikkünket folyamatosan frissítjük az új fejleményekkel.
Utoljára frissítve: 15.36

.

“Je suis Charlie” – Én is Charlie vagyok. A gyász képekben.

A Le Parisien azt írja: sikerült a két terrorista nyomára bukkanni. A lap szerint egy szemtanú felismerte az ott hagyott autójukat Párizs közelében lévő Villers-Cotterets közelében. A járműben dzsihadista zászlókat és Molotov-koktélokat találtak.  Az egyik rendőrségi forrás szerint ez az jelenti, hogy további akciókat tervezhettek.

Pánik nincs, de nagy a készültség

Látható nyomai voltak az utcákon a merénylet elkövetői elleni hajszának – mondta a Hír24-nek egy Párizsban tanuló magyar egyetemista.

A rendőrség és a csendőrség különleges egységeit “a célszemélyek megtalálásának céljából vezényelték a zónába vezérelték, ahol a két gyanúsított ott hagyta az általa használt gépjárművet” – közölték nevük elhallgatását kérő tisztségviselők az AFP francia hírügynökséggel.

Fegyveres rendőrök jelentek meg Párizsban, a Porte de la Villette-nél is – számolt be a LeParisien.

A France 3 tévécsatorna forrásai szerint a terroristák a közeli Crépy-en-Valois településen egy házban barikádozták el magukat. Crépy-en-Valois polgármestere arról számolt be, hogy helikopterek köröznek a község felett, és a rendőrség és a terrorellenes erők ellepték a települést. Ugyanakkor azt nem tudta megerősíteni, hogy valóban ott vannak a támadók.

A menekülő testvérpár Franciaország északi részén üzemanyagot és ételt rabolt egy benzinkútonírja a BBC. A töltőállomás vezetője elmondta: két férfi bukkant fel fél tizenegy körül, akikre illik a körözött gyanúsítottak személyleírása. Kalasnyikovval és gránátvetővel is fel voltak szerelve. Párizs felé haladtak tovább egy Renault Clióval.

A The Local beszámolója szerint Párizst gyakorlatilag körbezárták a hatóságok. A városba vezető utakon állig felfegyverzett rendőrök őrködnek. Csütörtökön kétezerrel több rendőr teljesített szolgálatot a francia fővárosban.

Jövő héten is megjelenik a Charlie Hebdo

Noha a szatirikus hetilapot hatvanezres példányszámban szokták kiadni, a történtek miatt a jövő héten egymilliót nyomnak belőle – tudósít az AFP. Patrick Pelloux, a lap szerzője azt mondta: mindannyiukat gyász és félelem gyötri, de muszáj megmutatniuk, hogy az ostobaság, korlátoltság nem győzhet. 

Videó inspirálhatta a támadást

A BloombergView egy két hónappal ezelőtt megjelent francia nyelvű videóról számol be, melyben az Iszlám Állam francia tagjai felhívást intéznek muszlimokhoz, hogy hajtsanak végre terrortámadásokat francia földön, és közvetlen támogatást ajánlottak fel nekik. A cikk emlékeztet, hogy több az Iszlám Államhoz köthető Twitter-fiókon üdvözölték a merényletet, senki nem vállalta a felelősséget érte.

Fotó: Europress / Getty Images / Aurelien Meunier

Megemlékezést tart a budapesti francia követség

A budapesti francia nagykövetség az áldozatok tiszteletére fél négykor, a fővárosi Francia Intézet előtt ünnepélyes megemlékezést tart. A diplomáciai képviselet közleményben köszönte meg Magyarország szolidaritását a francia nép iránt. Külön köszönetet nyilvánítottak a magyar közjogi méltóságoknak, a társadalomnak, a politikusoknak és a sajtónak, miután együttérzésüket fejezték ki a csütörtöki merénylet nyomán és elítélték a történteket.

André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője egy Evelyn Beatrice Hall-idézetet közölt Twitter-oldalán a merénylet kapcsán: „Lehet, hogy nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig küzdeni fogok érte, hogy elmondhasd”. 

Egy gyanúsított feladta magát 

Szerdán éjjel feladta magát a 18 éves Hamyd Mourad, akit azzal gyanúsítottak, hogy részt vett a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében elkövetett vérengzésben – értesült az AFP. 

Úgy tudni, azután adta fel magát, hogy a hírekben hallotta a nevét a támadással összefüggésben. A BBC tudósítása szerint azzal védekezik, hogy a merénylet idején iskolában volt, amit osztálytársai is megerősítettek.

Két férfit keresnek még. A 32 éves Chérif Kouachi és két évvel idősebb bátyja, Said francia állampolgárok. A CNN úgy tudja, hogy egyikük egy igazolványt hagyott abban a fekete Citroënben, amivel a támadás után menekültek és később a rendőrök megtalálták.

 
Fotó: AFP 

Az iszlám meggyalázása

A Magyarországi Muszlimok Egyháza közleményben ítélte el a Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett mészárlást. A tettet az iszlám vallás meggyalázásának tartják. „A támadás olyan terrorakció volt, amire nincs magyarázat, nem köthető az iszlámhoz, egyetlen nemzetiséghez sem vagy származáshoz” – írták.

„Az iszlám elítéli az erőszakot és a terrort, és megengedhetetlennek tartja a béke, a jog és a törvényes rend megsértését, bárki is legyen az elkövető” – közölték. Mohamed Prófétát idézve azt írták: “A muszlim az, akinek a rossz beszédétől és a rossz tetteitől biztonságban vannak az emberek. És az igazhívő az, aki mellett az emberek biztonságban érzik magukat és vagyonukat.”

Az Index azt írja: Chérif és Said már tíz éve a terrorelhárítás látókörébe került. Egy terroristalánc tagjai voltak, mely dzsihádistákat közvetített Irakban abban az időszakban, amikor Szaddám Husszein rendszerét már megdöntötték és Irak vonzotta a szélsőségeseket. Az Irakba utaztatott dzsihádisták az amerikai erők ellen harcoltak. Chérifet le is tartóztatták.

Ügyvédje úgy emlékezett rá, hogy nem volt szabálykövető muszlim – ivott, dohányzott, több barátnője is volt. Nem tudta, mit kezdjen az életével, míg nem találkozott egy olyan társasággal, akikről azt hitte, fontos emberek – mondta az ügyvéd.

Chérifet a széles közvélemény is ismerhette, 2005-ben ugyanis szerepelt a francia televízió dokumentumműsorában – idézi az Index a Le Figaro-t. A riportot Chérif elfogása után sugározták. Korábbi amatőr felvételeket is bemutatnak az akkor huszonéves fiúról, melyeken társaival találkozik és egy szórakozóhelyen arról rappel, hogy csajozni jobb, mint a mecsetbe menni. 

Chérif Kouachi neve később más bűncselekményben is felmerült, állítólag meg akartak szöktetni a börtönből egy terroristát, akit azért ítéltek el, mert részt vett egy 1995-ös párizsi merényletben. A férfi bűntársa volt Boubaker el-Hakim is, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze van két tunéziai politikus megöléséhez, ezt magára is vállalta.

Újabb lövöldözés volt csütörtökön

Hét embert fogott el a francia rendőrség a merénylettel összefüggésben – tudósít a BBC. Úgy tudni, ők a gyanúsítottak családtagjai és ismerősei. A letartóztatásokra Reimsben, Charleville-Mezieresben és Párizsban került sor.

Reggel Párizsban utcai lövöldözés volt, egy rendőrnő később életét vesztette. A gépfegyveres elkövetőt keresik. Úgy tudni viszont, hogy nincs összefüggés eközött és a szerdai merénylet közt.

Manuel Valls miniszterelnök azt mondta: tartanak attól, hogy a szökésben lévő merénylők vagy más csoportok újabb támadást követhetnek el.

Fotó: Europress

„A párizsi merénylet elgondolkoztat azon, mekkora kegyetlenségre képes az ember” – mondta Ferenc pápa. Az egyházfő a terrortámadás áldozataiért imádkozott.

Muzulmán célpontokat ért támadás Franciaországban

Csütörtökön három helyen voltak kisebb támadások iszlám kötődésű célpontok ellen – tudósít az MTI. Áldozatok nincsenek. Reggel a kelet-franciaországi Villefranche-sur-Saoneban egy mecset közelében robbanás történt egy kebabosnál. Az ország nyugati részén lévő Mansban egy mecsetre dobtak gránátot, a déli Port-la Novelle-ben pedig két lövést adtak le egy muzulmán imahelyre. A hatóságok nem hozták összefüggésbe a támadásokat a szerdai merénylettel. 

Sosem akart téríteni

“Naponta találkoztunk, köszöntünk, nem volt semmi gondunk egymással” – így beszélt a szerdai párizsi támadás egyik feltételezett elkövetőjéről annak volt szomszédja a Le Figarónak. Elmesélése szerint Said Kouachi olykor hagyományos iszlám viseletbe öltözött, a felesége is burkát viselt, tudták róla, hogy gyakorolja a hitét, de sosem tapasztalták, hogy téríteni próbált volna. “Sokkolt minket a hír, és várjuk, hogy kiderüljön, mi történik. Egyelőre gyanúsított, nem bűnös” – mondta az ötvenes éveiben járó férfi.

Így emlékeztek karikaturisták az áldozatokra

Számtalan rajz született válaszul a kegyetlen merényletre. Nézze meg válogatásunkat.

Egy perc csend

Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terror elleni készültséget. Több mint nyolcszáz katonát rendeltek a szerkesztőségek, templomok, tömegközlekedési csomópontok és más kockázatos helyek védelmére.

Délben egy perces csenddel emlékezteka vérengzés áldozataira. A HVG.hu azt írja: a metró is leállt, az állomásokon angolul és franciául bemondták, hogy egy perces megemlékezést tartanak. Emlékezőkkel telt meg az az utca is, ahol a Charlie Hebdo szerkesztősége van. A Notre Dame harangjai az áldozatokért zúgtak, a székesegyház előtti teret megtöltötték az emlékezők.

Az Európai Parlament is gyászol – a testület elnöke, Martin Schulz felkérte a képviselőket, hogy pénteken 10 óra 45 perckor az EP brüsszeli épülete előtt egy perces csenddel emlékezzenek az áldozatokra. „Ez a szörnyű cselekedet támadás a kifejezés szabadsága és a sajtószabadság, a tolerancia és az egymás iránti tisztelet ellen” – mondta.

Karikatúra: Ruben L. Oppenheimer

A TEK is felkészül

A magyar hatóságok folyamatosan figyelik a veszélyeztetettség alakulását, a biztonsági intézkedések szigorítására azonban nem kell most számítani. A TEK főigazgató-helyettese elmondta: a háttérben folyamatosan dolgoznak a terrorcselekményeket elhárító szervezetek, akcióikat nem hozzák nyilvánosságra, de nemzetközi szinten tartják egymással a kapcsolatot.

„Nem állunk meg addig, amíg meg nem öljük mindannyiukat”

Az Iszlám Államhoz köthető dzsihádisták a neten örvendeztek a barbár merényletnek.

Spanyolországban is növelték a biztonsági intézkedéseket

A párizsi merénylet nyomán Spanyolországban is megerősítették a terrorveszély miatti készültséget. Növelik a rendőri jelenlétet az utcákon és megerősítik a kulcsfontosságú létesítmények – atomerőművek, elektromos létesítmények, repülőterek, pályaudvarok, csomópontok – védelmét.

Jelenleg az országban nincs közvetlen terrorfenyegetés, a belügyminiszter viszont azt nyilatkozta, felelőtlenség lenne, ha a Párizsban történtek után nem tennének biztonsági intézkedéseket. A spanyol politikus elmondta: információik szerint az al-Kaida és az Iszlám Állam közt küzdelem zajlik a vezető szerepért, emiatt egyre több támadásra számítanak. 

A szatíra a szabadság fegyvere

Megszólalt Salman Rushdie indiai születésű brit író is, aki ellen 1989-es „Sátáni versek” című kötete miatt fatvát, halálos kiközösítést hirdetett Khomeini ajatollah, Irán vezetője.

„Amikor a középkori esztelenség a mai fegyverekkel párosul, valós fenyegetés éri szabadságunkat. A vallási totalitarizmus az iszlám halálos mutációját szülte, ennek következményét láthattuk Párizsban. A Charlie Hebdo mellett állok, ahogy ez mindannyiunk kötelessége, hogy megvédjük a szatírát, ami mindig a szabadság fegyvere volt a zsarnokság, tisztességtelenség és ostobaság ellen. A vallás tisztelete mára a vallástól való félelmet jelenti. Minden ideológiának, így a vallásnak is kijár, hogy kritikával, humorral, félelem nélkül tekinthessünk rá” – mondta.

Hogyan válik terroristák célpontjává egy vicclap?

Már Charles de Gaulle halálát is könyörtelenül kifigurázták: ha viccről volt szó, a Charlie Hebdónál nem ismertek kivételt. Olvassa el összefoglalónkat a lap történetéről. 

Az al-Kaida halállistáján

A hetilap akkor lett világhírű, amikor 2006-ban karikatúrákat közölt Mohamedről, az iszlám alapítójáról. Az iszlám viszont a bálványimádás elkerülése miatt tiltja az emberábrázolást, így a próféták ábrázolása miatt a muzulmán szélsőségesek részéről egyre nagyobb nyomás érte a lapot.

A merényletben meghalt a lap főszerkesztője, Stephane Charbonnier, aki 2013 óta szerepelt az al-Kaida által keresett személyek listáján. Többször halálos fenyegetést kapott, ezért rendőri védelem alatt állt – írta az ATV.hu. “Mohamed számomra nem szent. Nem hibáztatom a muszlimokat, amiért nem nevetnek a rajzainkon. Én a francia törvények és nem a Korán törvényei szerint élek” – idézi az Index Charb korábbi szavait.

Fotó: Europress / Getty Images / Aurelien Meunier

Umberto Eco szerint az Iszlám Állam az új nácizmus – a helyzet olyan, mint a második világháborúban, amikor soha nem tudhatta, mikor zuhan rá bomba.

A CNN nem mutatja meg a karikatúrákat

Dylan Byers a Politico.com médiablogjában azt írja: a CNN nemzetközi hírcsatorna vezető szerkesztője egy belső körlevélben azt kérte a munkatársaktól, hogy ne mutassák be a Charlie Hebdo karikatúráit, ellenben szóban alaposan írják körbe azok tartalmát. Hozzátette, hogy a merénylet elleni tiltakozásokról készült felvételeken se látszódjanak közelről a demonstrálók által feltartott karikatúrák.

Más sajtóorgánumok is ódzkodtak attól, hogy közöljék a támadás áldozatául esett vicclap rajzait, melyek egyebek mellett – a muzulmánok számára elfogadhatatlan módon – Mohamed prófétát ábrázolják. Később a CNN szóvivője megszólalt az ügyben, közölte, hogy a helyes magatartásról folyamatos vita zajlik a szerkesztőségben, igyekeznek megoldást találni arra, hogy a szólásszabadságot és a muzulmánok vallási érzékenységét is tiszteletben tartsák.

Mindannyian Isten gyermekei vagyunk

„A nevem Ahmed. Úgy hívnak, mint az egyik rendőrt, akit megöltek Párizsban a Charlie Hebdo elleni merényletkor. Ahmed Merabet csak 42 éves volt, az épületnél járőrözött, amikor meggyilkolták. Az Ahmed egyben Mohammed próféta egyik neve, az arab hamd szóból származik, ami imádságot jelent. Úgy fordíthatnánk, hogy A Magasztalt. Beteg, mély és sötét irónia van abban, hogy azok az emberek, akik azt állították, hogy Mohammed prófétát bosszulták meg tizenkét ember halálával, megöltek egy olyan embert, akit a Prófétáról neveztek el. Veszélyesek azok az emberek, akik a világot ők és mi ellentéteként látják, mert tökéletesen figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy mi mindannyian Isten gyermekei vagyunk – legyen az bármilyen Isten, amelyben hiszünk” – írta Facebook-oldalán Ahmed Shihab-Eldin, a Huffington Post szerzője. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik