Belföld

Durván beszólt egy karikaturista a Heti Válasznak a Charlie Hebdo miatt

charlie hebdo (charlie hebdo)
charlie hebdo (charlie hebdo)

A MÚOSZ Karikaturista Szakosztály blogján küldték el a Heti Válasz újságíróját melegebb éghajlatra. A vita a francia újságírók meggyilkolása és a Charlie Hebdo karikatúrái miatt robbant ki.

Szőnyi Szilárd ezt írta a válasz.hu-n: “Mivel az Iszlám Állam terroristáit a jelek szerint nem áll módunkban megváltoztatni, csak mi magunk tehetünk bármit is a védelmünkre. Leginkább talán azzal, hogy nem közlünk szakmányban ilyen, nemcsak emberi mivoltukból kivetkőzött vadállatok, hanem minden tisztességes polgár számára viszolyogtató karikatúrákat.” A Heti Válasz újságírója El lehetett volna kerülni a francia újságírók lemészárlását? címmel tette közzé írását.

És ez verte ki a biztosítékot egy MÚOSZ-os karikaturistánál, aki a szakosztály blogján keresetlen szavakkal üzent a jobboldali hetilap újságírójának. A stalker (a szerző kis kezdőbetűvel írja írói nevét – a szerk.) néven írt bejegyzésben – amit a HR Portál talált meg – ugyanis így fogalmaz: “Ahogy korábban olvastam, a lap minden rajzolója tudta, hogy mit kockáztat: lényegében azt, hogy idióták írják elő az egész világnak, hogy mi a humor és a szatíra, hogy meddig mehet el egy úgynevezett karikaturista, vagy humorista. Úgyhogy én innen csak annyit tehetek, hogy rosszkedvűen ugyan, de megemelem a kalapom a francia kollégák előtt, a honi humorszakértők meg elmehetnek a bús picsába!” Azért, hogy ne legyen félreértés, a szakosztály Facebook-kommentjében egyértelműsíti: “Azt a nagyon genny írást, amire stalker reagál, a Heti válaszban Szőnyi Szilárd követte el.”

A Charlie Habdo szerkesztősége elleni, 12 halálos áldozattal járó támadás után nemcsak itthon, hanem a világban és a médiában is folyik vita, vajon átlépte-e a jóízlés határait karikatúráival a francia lap, ami a rajzok miatt korábban is kapott fenyegetéseket a szélsőségesektől. Mások mellett például a CNN és a New York Times úgy döntött, nem mutatják a muzulmánokon élcelődő karikatúrákat, és kitakarták a rajzokat. A CNN-nél belső levélben magyarázták el a hírtelevízió munkatársainak, hogy „egyelőre nem mutatják be” a karikatúrákat, de ugyanakkor „bátorítják azok részletes leírását”, mert az „kulcsfontosságú a támadás természetének megértéséhez”, valamint a “szólásszabadság és a vallástisztelet között feszülő ellentétek” bemutatásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik