Belföld

Francia terroristákat fogott a TEK Kelebiánál

Két tizenéves francia fiút fogtak el, akik az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni.Szíriába indultak, hogy kiképzést kapjanak, Kelebiánál szállították le őket a vonatról.

A TV2 Tények című műsorának tudósítása szerint az eset még decemberben történt, de a Terrorelhárítási Központ (TEK) “idő hiányában”  csak most számolt be róla. A két tinédzsert információk alapján tartóztatták fel, majd a francia hatóságok eljöttek értük. Hajdu János, a TEK főigazgatója az adásban úgy nyilatkozott, az észak-afrikai, vagy a közel-keleti konfliktusok valamelyikéhez csatlakoztak volna, és valószínűsíthető, hogy Isztambulban várták őket.

Hajdu szerint nem egyedi esetről van szó, mert Nyugat-Európából sokan utaznak Magyarországon keresztül az iszlám térségbe. A TEK-nek nincs tudomása arról, hogy tőlünk mentek-e harcolni a háború sújtotta országokba. “Mondhatjuk azt, hogy a tőlünk kiindult, kint harci cselekményt végző, és onnan visszatért emberek száma nulla. A magyar hatóságoknak nincs erről információja” – tette hozzá Hajdu János.

Megírtuk: a TEK ősszel már feltartóztatott egy holland lányt, aki hazánkon keresztül utazva akart az Iszlám Államhoz csatlakozni. A 16 éves lánynak hamis papírjai voltak, és szintén a kelebiai határszakaszon fogták el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik