Nagyvilág

“Ha folytatod az írást, levágjuk az ujjaidat”

A Riporterek Határok Nélkül éves összegzésében rávilágít, hogy bár a meggyilkolt újságírók száma az idén kicsivel csökkent, az ellenük alkalmazott erőszakos cselekedetek egyre kifinomultabbá váltak. Erről korábban már írtunk. Most következzenek a részletek.

66 újságírót öltek meg idén

Az iraki és amerikai újságírók lefejezései bizonyítják, a nemkívánatos szemtanúk elhallgattatására bevetett agresszió nem ismer határokat. Idáig kevés olyan eset volt, ahol ilyen barbár propagandaeszközzel próbálták volna sokkolni a világot.

2014-ben összesen 66 újságíró halt meg a munkája miatt. Ez 7 százalékkal kevesebb tavalyhoz képest. Kétharmadukat háborús övezetekben ölték meg, Szíriában, palesztin földeken (főként Gázában), Kelet-Ukrajnában, Irakban és Líbiában. 2014-ben kevesebb riportert öltek meg olyan országokban, ahol épp béke van, Mexikóban, Indiában, a Fülöp-szigeteken. A női áldozatok száma viszont megkétszereződött. Az idén 6 újságírónőt öltek meg a Közép-Afrikai Köztársaságban, Irakban, Egyiptomban, Afganisztánban, a Fülöp-szigeteken és Mexikóban.

5 különleges eset

A Sama Salah Aldeen TV iraki operatőrét, Raad Mohamed Al-Azaouit október 10-én ölték meg, mivel nem volt hajlandó együttműködni az Iszlám Állammal, ami csak a halott vagy a szolgálatkész újságírókat tolerálja. A 36 éves apát testvérével együtt végezték ki Szamarrában, miután 20 másik irakival együtt elrabolták. Az ISIS már a fogvaejtésekor bejelentette, hogy végezni fog Azaouivel.

A híres, UNESCO Sajtószabadság-díjával elsőként jutalmazott kínai újságíró, a 70 éves Gao Yu már hét éve börtönben ül. Azzal vádolták meg, hogy államtitkot szivárogtatott ki a német Deutsche Welle számára. Első meghallgatásán, a májusi CCTV hírműsorában kierőszakolt vallomásával ellentétben ártatlannak mondta magát. Ha Gaót bűnösnek találják, további 15 évnyi börtönre számíthat.


Az Iszlám Állam által megölt James Foley munka közben
Fotók: Europress Fotóügynökség 

A magas szintű korrupcióval foglalkozó oknyomozó újságírót, Kadija Iszmailovát december 5. óta tartják fogva Azerbajdzsánban. Riportjai és az emberi jogok védelméért kifejtett erőfeszítései a kormány első számú célpontjává tették. 2012 és 2013 során lejárató kampány is indult ellene, és szexfelvételekkel is zsarolták. Idén kémkedéssel vádolták meg, majd rágalmazás miatt letartóztatták. Jelenleg öngyilkossági kíséletre való “ösztönzés” abszurd vádja miatt tartják fogva, amiért 3-7 év börtönbüntetést is kaphat.

Augusztus 19-én az Iszlám Állam egy szörnyű videót tett közzé amerikai túszuk, James Foley lefejezéséről. A 40 éves riporter a GlobalPost hírportálnak és az Agence France-Pressenek dolgozott. Gondosan megtervezett lépésükkel, az online posztolt felvétellel a dzsihadisták az amerikai kormányra szerettek volna nyomást gyakorolni.

A szaúdi Raef Badawi 2014-ben nyerte el a Riporterek Határok Nélkül Sajtószabadság-díját. Az 30 éves civil újságírót, három gyermek apját 2012 óta vádolják az “iszlám megsértésével”, arra hivatkozva, hogy weboldalán liberális eszméket támogatott. Szeptemberben 10 év börtönre és 1000 korbácsütésre ítélték, valamint súlyos pénzbírságot is kell fizetnie. Válaszul az emberi jogokat sértő büntetésre az RWB petíciót küldött Abdullah királyhoz, hogy bocsásson meg az újságírónak.

119 újságírót raboltak el

Az emberrablások száma igen magas volt 2014-ben (beleszámítva azokat az eseteket is, akiket később kiengedtek, megöltek, vagy még most is túszként tartanak fogva). Világszerte 119 hivatásos újságírót raboltak el az idén, 13-mal többet, mint tavaly. A legtöbb eset a Közel-Keleten és Észak-Afrikában történt, 29 Líbiában, 27 Szíriában és 20 Irakban az Iszlám Állam támadásai és a Líbiai törzsi harcok közepette. Sok nemkívánatos riportert távolítottak el Kelet-Ukrajnában, ahol a szeptemberi tűzszünet ellenére továbbra is konfliktushelyzet áll fenn.


A Gázai-övezetben, a rakétatámadások alatt meghalt úsjágírók rokonai tiltakoznak

Jelenleg 40 hivatásos és 3 civil újságíró van fogságban az egész világon, 90 százalékban helyiek. Az ISIS 22 túszt tart fogva, akikből 16 szíriai és 8 iraki.

Az 5 legveszélyesebb vidék

Az Iszlám Állam által uralt iraki és szíriai területeken az újságírókat megfigyelik és gyakran vadásznak rájuk, elrabolják és meg is ölik őket. A terror “információs fekete lyukakat” teremtett a térségben, például Moszulban is, ahonnan az újságírók félelmükben elmenekültek. A szíriai Deir Ezzoz tartományban az ISIS 11 szabályt vetett ki az újságírókra, mely az Abu Bakr al-Bagdadi kalifának fogadott hűséget is magában foglalja.

“Ha folytatod az írást, levágjuk az ujjaidat” – ilyen fenyegetésekkel kell szembenézni a líbiai újságíróknak. A rivális miliciák háborújának zűrzavara a kellemetlen szemtanúkat sem kíméli. Három újságírót lőttek agyon az utcán 2014-ben, a legfiatalabb csupán 18 éves volt. További kilencet elraboltak. A letartóztatottakat vagy a megfélemlítetteket már nem is tartják számon. Kamerával vagy sajtóigazolvánnyal mászkálni nagy bátorságra vall ezen a vidéken.

Pakisztán legnagyobb és legszegényebb tartományában, Beludzsisztánban összetűzések zajlanak a biztonsági erők és a helyi fegyveres csoportok közt. Így az újságírók vagy a Balochi szeparatisták, vagy a pakisztáni hadsereg a karmai közé kerülnek, vagy az iszlamista és tálib bombázásoknak és lövöldözéseknek esnek áldozatául. 2004 óta mindennapos jelenség az erőszak a régió néhány még kitartó újságírója számára.


Az Iszlám Állam által elrabolt Steven Sotloff életének utolsó pillanatai

Ukrajna donyecki és luhanszki régiója maga a pokol a 2014 áprilisában kirobbantt konfliktus óta. 6 újságírót öltek meg május és augusztus között. A harcok mostanra már lecsillapodtak, a túszejtések és letartóztatások is kevésbé jellemzőek, de a vidék még mindig veszélyes az újságírók számára. Leginkább a helyi média érintett, cenzúrázzák, fenyegetik őket és kifosztják az irodáikat.

Kockázatos a kolumbiai Antioquia északnyugati részéről írni, különösen, ha valaki a korrupcióval vagy a szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyeket szeretné felgöngyölíteni. A félkatonai csoportok, néha a helyi tisztviselőkkel összedolgozva táplálják a terrort. Az újságírókat teljesen büntetlenül félemlítik, támadják és gyilkolják meg.

178 újságíró ül jelenleg börtönben

Összesen 178 hivatásos riportert tartanak most fogva a munkájából kifolyóag és pont ugyanennyi civil újságírót börtönöztek be a 2014. december 8-i adatok alapján. A legtöbb hivatásos újságíró Kínában ül rácsok mögött, majd Eritrea, Irán, Egyiptom és Szíria következik a sorban a bebörtönzéseket illetően.

Vietnamban a fogvatartottak közül a legtöbb civil újságíró, mivel az országban nincsenek független médiumok, így a közösségi média a hírek és információk legfőbb forrása. Szaúd-Arábiában a kiberbűnözésre vonatkozó törvényt egyaránt alkalmazzák a hivatásos és a civil újságírók ellen.

139 riporternek kellett elmenekülnie

139 hivatásos és 20 civil újságíró volt kénytelen elhagyni a hazáját 2014-ben, kétszer annyi, mint az előző évben. 43 líbiai és 37 szíriai riporter menekült el a káosz és a megfélemlítések elől. Az etiópiai magántulajdonban lévő média dolgozóiból 31-en hagyták el az országot. Azerbajdzsánból több tucat médiaszakember távozott külföldre az elmúlt hónapokban a fenyegetések és letartóztatások elől, és a kivonulási hullám tovább folytatódott Iránban és Eritreában.

853 újságírót tartóztattak le

Az őrizetbe vétel általában nem olyan súlyos megsértése az információszabadságnak, mint a médiaszakemberek meggyilkolása vagy elrablása, de így is akadályozni tudják a média munkáját és meg tudjék félemlíteni a többi újságírót. Legalább 853 hivatásos riportert tartóztattak le 2014-ben, kicsivel többet, mint a tavalyi évben.


Hamed Shaab újságíró holtteste a Gázai-övezetben

Ukrajnában mind a kormányzati erők, mind a szeparatista lázadók ellenőrző pontokat működtetnek a háborús övezetekben, ahol bármilyen indok nélkül előállíthatják és elvezethetik az újságírókat. Egyiptomban 46 újságírót tartóztattak le ebben az évben csupán azzal az ürüggyel, hogy Muzulmán Testvér szimpatizánsok lehetnek, veszélyeztetve a nemzeti egységet és uszító erővel hatva a zavargásokra.

1846 újságírót fenyegettek vagy támadtak meg

2014-ben sok országban alkalmaztak fizikai erőszakot újságírók ellen a tüntetések során. Vagy a tüntetők, vagy a rendőrség verte meg őket. Venezuelában a támadások 62 százalékáért a Bolivári Nemzeti Gárda volt a felelős az idei utcai tiltakozások alkalmával. A törökországi riporterek is nagy árat fizettek, mikor a rendőrség aránytalan lendülettel avatkozott be demonstrációkba. Ukrajnában történt a legnagyobb számú erőszakos eset, elsősorban a rendőri visszaéléseknek köszönhetően a Majdan téri tüntetések alatt, és a Krím félszigeti zűrzavar közben, ahol legalább 50 újságírót bántalmaztak. Kínában a Kommunista Párt nem riadt vissza attól, hogy gengszterekkel ijessze el a demonstrációkról tudósítókat. Sokakat félemlítettek meg kormányzati tisztviselők, de nem állami szereplők, szervezett bűnözői csoportok, magánhadseregek vagy vallási szervezetek támogatói is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik