Nagyvilág

Fontos győzelmet arattak az Iszlám Állam felett

jazidik a szindzsár-hegyen (jazidi, )
jazidik a szindzsár-hegyen (jazidi, )

A kurdok megtörték a dzsihádisták ostromát a Szindzsár-hegynél, ahol többezer jazidi és iraki menekült szorult be.

Eközben a Pentagon egyik vezető tisztviselője bejelentette, hogy a terrorállam több magas rangú katonai vezetőjével végeztek az amerikai erők légicsapásai – tudósít a BBC.

A kurd roham az Iszlám Állam erői ellen a Szindzsár-hegynél szerdán kezdődött intenzív légitámadásokkal. Eközben a szárazföldön nyolcezer kurd pesmerga harcos indított támadást és sikerült egy széles folyosót nyitni, ahol a jazidi kisebbség tagjai és mások elhagyhatták a területet.

 A jazidi kisebbség tagjai napokig élelem és víz nélkül várták sorsukat a Szindzsár-hegyen. Fotó: Anadolu Agency

A kurd régió biztonsági tanácsának vezetője szerint hatalmas, fontos és sikeres küldetés zajlott le. A pesmerga parancsnokok szerint a hegyen rekedtek kimenekítése pénteken elkezdődhet. Az iszlamista harcosok eközben Szíria, illetve Moszul felé menekültek, melyet még júniusban foglaltak el.

A kurd harcosok nyolc falut is visszafoglaltak, a harcok során mintegy 80 dzsihádistával végeztek.

A BBC elemzése szerint mindez jelentős eredmény, de még sok tenni való van. Maga Szindzsár városa továbbra is az Iszlám Állam kezén van, ahogy Moszul és a közeli Tal Afar is. Az Iszlám Állam még augusztusban foglalta el Szindzsár városát, ahonnan az emberek ezreinek, főleg a jazidi kisebbségnek kellett elmenekülnie. Ők a Szindzsár-hegyen ragadtak a szélsőséges harcosok által körülzárva, sokakat légi úton menekítettek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik