Nagyvilág

Meghalt egy osztrák tinilány, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz

Szíriába érkezésük után iszlám harcosokhoz adták a fiatal lányokat feleségül.

Egy 17 és egy 15 éves középosztálybeli osztrák lány, Samra Kesinovic és Sabina Selimovic áprilisban csatlakozott az Iszlám Államhoz. A lányok szülei boszniai menekültek, a tinik Szíriába mehettek, azt mondták, harcolni. Annyit lehet tudni, hogy repülővel eljutottak Törökországba, ott nyomuk veszett. Később viszont közösségi oldalakra kitett fotókon, Kalasnyikovokkal, fegyveres férfiak gyűrűjében tűntek fel.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szakértője a Daily Mailnek elmondta, hogy tudomásuk szerint azóta az egyik lány Szíriában a harcokban életét vesztette, másikuk eltűnt. Korábban egy francia hetilap SMS-interjút készített Sabinával, aki elmondta, hogy harcosokhoz mentek feleségül, de cáfolta, hogy terhes lenne. Az üzenetben azt írta, jól érzi magát Szíriában, ahol Ausztriával szemben szabadon gyakorolhatja vallását. De az is kiderült, hogy a kérdésekre Sabina csak férje jóváhagyásával válaszolhatott.

Ausztriában egy muzulmán hitszónokot hibáztatnak azért, hogy radikalizálódtak a lányok. A Mirsad O. néven emlegetett, szintén bosnyák férfit novemberben le is tartóztatták, mert terrorista szervezetet támogatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik