Nagyvilág

Simicska médiabirodalmát cincálta szét a New York Times

A lap arról ír, hogy Kelet-Európában oligarchák kezébe kerül a sajtó.

Egész Kelet-Európában helyi oligarchák és közvetlen kormányzati kapcsolatokkal bíró befektetőcsoportok vásárolják fel az újságokat és más médiacégeket – írja a New York Times. Az amerikai lap arra hívja fel a figyelmet, hogy mindezek a folyamatok komoly aggodalmat váltanak ki az újságírókból és a sajtószabadság iránt elkötelezett polgárokból.

A lap megemlíti, hogy Szlovákiában az utolsó komoly, független napilap, a Sme egy olyan befektetőcsoport kezébe került, mely ellen korábban éppen ők folytattak oknyomozást. Válaszul csaknem az egész szerkesztőség felállt, élén a posztját nyolc éve betöltő főszerkesztővel. „Úgy gondolom, hogy a Penta befektetőcsoport a saját céljaira akarja felhasználni a lapot” – mondta Matus Kostolny, a távozó szerkesztőségvezető.

Cseh példaként Andrej Babist említi a New York Times, aki mezőgazdasági vegyszerek gyártásából gazdagodott meg, mostanra pedig nem csak övé az ország legnagyobb kiadóvállalata, de a cseh kormány pénzügyminiszteri székét is elfoglalta. Romániában pedig a vezető hírcsatorna, az Antena 3 tartozik Dan Voiculescu milliárdos érdekeltségébe, aki egyébként a román konzervatív párt alapítója, augusztusban pedig pénzmosás miatt tíz év börtönt kapott.

Magyarországgal kapcsolatban az amerikai lap megemlíti, hogy kiugróan nagy az állami média mérete, a magánszektorban pedig nagy részesedése van Simicska Lajosnak, aki a miniszterelnök iskolatársa volt, építőipari vállalkozása pedig feltűnően nagy arányban részesedik az állami beruházásokból. Ugyanakkor azt is megemlítik, hogy a viszony az utóbbi időben hűvösebbé vált Orbán és Simicska között.

Simicska érdekeltségébe tartozik egyebek mellett a Class FM, a Lánchíd Rádió, a Hír TV és a Magyar Nemzet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik