Nagyvilág

Halálbüntetés járt a “becsületgyilkosságért” Pakisztánban

A 25 éves asszonyt saját családtagjai kövezték halálra, és a rendőrség sem avatkozott közbe. Az apa, a testvér, az unokatestvér és volt férj kapta a legsúlyosabb büntetést, de lehetséges még kibúvó a végrehajtása alól.

Egy pakisztáni bíróság halálbüntetéssel sújtotta szerdán egy család négy férfi tagját, akik halálra kövezték terhes női hozzátartozójukat, mert az a rokonság engedélye nélkül kötött házasságot.

Segítséget kértek a rendőrségtől

A 25 éves Farzana Parvint májusban Pandzsáb tartomány székhelyén, Lahorban egy belvárosi bíróság előtt téglákkal verte halálra mintegy harminc ember, valamennyien saját családjának tagjai, mivel a nő akaratuk ellenére lépett házasságra. A nő férje az incidens idején segítséget kért a rendőrségtől, de az nem lépett közbe.

Az eset után Navaz Sarif pakisztáni kormányfő felszólította a helyi hatóságokat, hogy tegyenek azonnali lépéseket ennek a teljesen “elfogadhatatlan gyilkosság” ügyében.

Rai Aszif Mehmúd ügyész az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a bíróság döntése szerint az áldozat apját, testvérét, unokatestvérét és volt férjét sújtották halálbüntetéssel. A vádlottakat gyilkosságért, terrorizmusért és magzat megöléséért ítélték el. A négy férfit ezenkívül egyenként ezer dolláros (243 ezer forintos) pénzbírság megfizetésére kötelezték.

Meg lehet úszni

A vádlottak ügyvédje elmondta, hogy védencei fellebbezést akarnak benyújtani az ítélet ellen. “Úgy véljük, az ügy politikai befolyás alatt áll és a média felől érkező nyomás ellenünk játszik” – mutatott rá Manszúr Afridi. A dél-ázsiai országban évente több száz nőt ölnek meg a család becsületének csorbításáért az emberi jogok pakisztáni bizottsága szerint. E független szervezet rendszeresen szót emel az ilyen bűncselekmények elkövetőinek büntetlensége ellen, amelyet a tettesek annak ellenére élveznek, hogy az országban tilos a kényszerházasság, és törvény bünteti a becsületgyilkosságot.

A pakisztáni jogszabályok ugyanakkor lehetővé teszik, hogy egy emberölésben bűnösnek talált személy megmeneküljön az igazságszolgáltatástól, mégpedig abban az esetben, ha az áldozat családja anyagi kártérítés fejében eltekint az elkövető megbüntetésétől. Pakisztánban 2008 óta nem hajtottak végre halálbüntetést civil személy ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik