Nagyvilág

Kezdhet aggódni a Fidesz-kormány

BBC nyitó netadó (bbc)
BBC nyitó netadó (bbc)

Végignyálaztuk a nemzetközi sajtót, hogy megnézzük, mennyire ment híre a világban a keddi netadó elleni tüntetésnek. A Russia Today több mint 100 ezer demonstrálóról ír, a BBC szerint a Fidesz-kormánynak ideje lenne aggódnia.

A külföldi médiumok vérmérsékletükhöz híven tudósítottak a tegnapi magyarországi internetadó-ellenes tüntetésről.

Kezdjük a Reuters hírügynökséggel, ahol kicsit talán túlbecsülve a tömeget 100 ezer demonstrálóról írnak.

A másik híróriás Associated Pressnél már egy kicsit visszafogottabban, több tízezernyi tüntetőt említenek.

 

 

A BBC természetesen videóban is rögzítette az eseményeket.

Az anyagban a brit közszolgálati médium közép-európai tudósítója, Nick Thorpe olyanokat mond, hogy:

  • régóta ez volt a legnagyobb és leghangosabb kormányellenes tüntetés Magyarországon
  • több tízezren voltak a demonstrálók

És ami talán a legerősebb megállapítás:

  • a Fidesz-kormány aggódhat, mert most először történik meg, hogy ellenfeleik az egész politikai spektrumról, a baloldaltól a szélsőjobbig, találtak egy közös ügyet ellenük

Az Al Jazeera angol kiadásában elhangzik, hogy ez a tüntetés nem csupán a netadóról szólt, sokkal inkább egy szabadságmenet, aminek a fókuszában a kormányzati korrupció, a Fidesz politikai ellenfeleinek ellehetetlenítése, az erőcentralizálás és a médiaszabadság korlátozása is benne van.

A tudósító azzal zárja az anyagot, hogy nem biztos, hogy a tüntetőknek lesz gyomra végigvinni egy nagyobb politikai harcot.

Vlagyimir Putyin házitelevíziója, az orosz Russia Today is tudósít a tüntetésről.

Meglepő módon ők TÖBB mint 100 ezer tüntetőt számoltak össze.

Németország talán legbefolyásosabb és legfontosabb újságja, a Der Spiegel online kiadásában is szó esik a netadóról.

A távolságtartó tudósításban érintik a magyar kormányt ért brüsszeli kritikákat is.

A ZDF német közszolgálati televízió – a csatorna, amelyik készítette pl. azt a gyerekműsort, amiben kifigurázták az új magyar alkotmányt – is a helyszínről tudósított.

Az anyagban még a földtörvényre is kitérnek.

 

A Zeit német hetilap online kiadásában 35-40 ezer tüntetőről írnak és a Der Spiegelhez hasonlóan ebben a tudósításban is megjelenik a brüsszeli kritika.

 

A Deutsche Wellén interjú olvasható az egyik magyar tüntetővel, a 26 éves Mayer Dániellel, aki azt mondja, hogy a tüntetés már túlnőtt a netadó témakörén.

Mayer így fogalmaz:

A tüntetésen sokan olyanokat kiabálták, hogy „Nem akarunk fizetni egy korrupt adóhivatalnak”, „Oroszok haza” vagy „Téged akarunk, Európa”. A demonstráció megmutatta, hogy az emberek tisztában vannak az amerikai diplomáciai krízissel és elégedetlenek a kormánnyal. Az internetadó volt az utolsó csepp, és most már minden ellen tüntetnek. Mindazonáltal nem hiszem, hogy a demonstrációnk forradalomba csap át. Inkább kicsit olyan ez, mint a Gezi parki tüntetések Törökországban: ott sem a fák kidöntése volt a fő probléma, az csak egy olyan indok volt, ami miatt kimentek az emberek az utcára. Az internetadó szimbolikussá vált a magyarok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik